Uhmakas siili ei suostunut jakamaan lenkkimakkaraansa ketun kanssa – Heimo Imatralta kuvasi

Imatralaisella takapihalla tavakseen aterioiva siili haluaa syödä illallisensa yksin.

13.4.2017 21:24

Sinulla ei ole mitään asiaa tähän ravintolaan.

Osapuilleen niin lienee käännettävissä ihmisten kielelle se, mitä siili viestitti ketulle keskiviikkoiltana. Kettu yritti päästä osalliseksi siilin ateriasta, mutta siili oli eri mieltä.

Siili on Heimo Hellstenin, 62, takapihan kanta-asiakas. Se illastaa Hellstenin rivitaloasunnon takapihalla Imatran Sotkulammella ahkerasti.

– En tiedä minkänäköistä lenkkiä hän tekee, mutta joka ilta se tuohon ilmestyy, Hellsten kuvailee.

Annos on aina sama: pähkinöitä, koiran kuivamuonaa ja lenkkimakkaraa.

Keskiviikkona Hellsten tarttui kameraansa ja kuvasi ikkunan kautta eläinmaailman ravintolaillallisen.

Kettukin arvostaa lenkkimakkaraa

Myös kettu arvostaa lenkkimakkaraa. Sekin käy takapihalla lähes päivittäin. Joskus ketulla käy tuuri eikä siili ole maisemissa. Silloin kettu saa kerrankin herkutella lenkkimakkaralla sielunsa kyllyydestä.

Siili ei päästänyt kettua syömään.

Siilin ja ketun välillä kaapin paikasta ei kummallekaan ole epäselvyyttä. Jos siili on paikalla, kettu luimistelee vähin äänin menemään. Eläinten välinen dynamiikka välittyy käsinkosketeltavana myös Hellstenin kuvaamalla videolla: kun kettu hieman uskaltaa kärkkyä siilin ateriaa, piikikäs eläin vetäytyy kippuraan ja työntää piikkinsä esiin.

Kettu tottelee ja lähtee suosiolla loitommas.

Kun Hellsten oli sulkenut kameransa, siili vietti puolustusasennossa enää hetken. Sitten se nautti tyytyväisenä ateriansa loppuun.

Siilit tekivät paluun

Videolla ketulle näyttää piikkejään pihan kahdesta siilistä isompi. Hellsten kertoo, että pihalla vierailee myös pienempi siili. Kaksikko ilmoitti olemassaolostaan maaliskuun lopulla.

– Lintujen ruokintapaikasta oli tippunut pähkinöitä maahan. Liiketunnistinvalo syttyi takapihalla illalla, menin katsomaan terassioven ikkunasta ja siinä oli joku möykky. Siilihän se oli, kertoo Hellsten.

Pikkusiili ja isompi siili asioivat piharavintolassa yleensä vuoron perään. Tavallisesti ne nauttivat siellä illallisen, mutta lounaaksikin ihmisen tarjoamat appeet toisinaan kelpaavat:

– Ne käyvät joskus päivisinkin.

Hellsten on asunut talossa vuodesta 1991 ja siilejä on pyörinyt pihapiirissä aina, mutta kettu ilmestyi kuvioon yllättäen – ennen tätä vuotta Hellsten ei ole sellaista pihallaan nähnyt.

– Aidan ali se aina tulee pihaan. Kyllä sekin käy joka ilta ainakin kerran.

Ravintolan tunnelma ja antimet ovat toki kiinnostaneet eläimiä ennen kettuakin: aiempina vuosina naapuruston kissat ovat päätyneet ruokailemaan siilin kanssa sulassa sovussa viereisistä kupeista.

Viime vuonna ja sitä edellisenä vuonna siilejä ei näkynyt maisemassa, mutta nyt pihan isäntä odottaa niitä mahdollisesti ilmaantuvan lisääkin.

– Jos näille tulee poikasia, niin eiköhän siilejä ala tuohon enemmänkin ilmestyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?