HS: Ähtärin pandojen vuosihinta lähes miljoona euroa – bambunkorsista sadantonnin lisäkustannukset - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Ähtärin pandojen vuosihinta lähes miljoona euroa – bambunkorsista sadantonnin lisäkustannukset

Aikuinen panda syö päivittäin noin 12 kiloa bambua, mikä tietää jo yksistään vuositasolla noin 100 000 euron kustannuksia.

Helsingin Sanomien mukaan 15 vuoden sopimuksella Suomeen saapuvat pandat maksavat Ähtärille yhteensä 15 miljoonaa dollaria, eli noin 14 miljoonaa euroa.

13.4.2017 9:40

Suomessa on iloittu Ähtäriin Kiinasta joulukuussa saapuvasta jättiläispandapariskunnasta. Helsingin Sanomien mukaan 15 vuoden sopimuksella Suomeen saapuvat pandat maksavat Ähtärille yhteensä 15 miljoonaa dollaria, eli noin 14 miljoonaa euroa.

HS pohjaa tietonsa Al-Jazeeran tekemään selvitykseen, jonka mukaan pandaparin vuosimaksu on noin 900 000 dollaria. Lisäksi aikuinen panda syö päivittäin noin 12 kiloa bambua, mikä tietää vielä vuositasolla noin 100 000 euron lisäkustannuksia.

Sopimus pandoista lyötiin lukkoon, kun Kiinan presidentti Xi Jinping ja Sauli Niinistö tapasivat huhtikuun alussa. Pandatarha on jo rakenteilla, mutta eläimistä koituvat kustannukset ovat herättäneet vastustusta Ähtärissä.

– Pandoja minä en vastusta, vaikka niitä tulisi Ähtäri täyteen. Veronmaksajien rahoilla ja takuilla hommaa ei kuitenkaan voi pyörittää, ähtäriläinen Olli Sahimäki täräytti Ilta-Sanomille viime viikolla.

Sahimäen valituksen jälkeen Vaasan hallinto-oikeus jäädytti Ähtärin kaupungin pandahankkeelle myöntämän 8,2 miljoonan euron rahoitustakauksen.

Hän kertoi olevansa huolissaan Ähtärin kaupungin taloudesta, jonka hän pelkää romahtavan pandahankkeen seurauksena. Sahimäen mukaan Ähtäri on jo nyt kriisikunta tai lähellä sellaista, eikä kaupallinen pandabisnes riskeineen kuulu kunnan toimenkuvaan.

– Myös pandojen ylläpito on erittäin kallista hommaa. Pandojen vuokrat ovat lehdistössä olleiden tietojen mukaan yli 800 000 euroa yhdeltä pandalta, ja sitten pitää vielä ympäri vuorokauden päivystää ja vartijat olla.

HS:n mukaan pandat ovat Kiinalle merkittävää bisnestä, sillä diplomatian lisäksi pelissä on aiemmin ollut isoja kauppasopimuksia.

Kiina on aiemmin toimittanut pandoja esimerkiksi Skotlannissa, Australiassa ja Kanadassa sijaitseviin eläintarhoihin. Samoihin aikoihin se solmi sopimukset Kanadan ja Australian kanssa uraanikaupasta ja energiayhteistyöstä ja Skotlannin kanssa lohenviennistä. Kiinan presidentin Suomen-vierailulla sovittiin puolestaan noin 800 miljoonan sellutehtaan rakentamisesta Kemijärvelle.

Video: Katso miltä näyttää Hollannin pandapuistossa – Kiinasta vuokrattu pandapari muuttaa sinne keskiviikkona

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?