Muslimijärjestöt jättivät tonttihakemuksen moskeijahanketta varten – päätösehdotus syksyllä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Muslimijärjestöt jättivät tonttihakemuksen moskeijahanketta varten – päätösehdotus syksyllä

Kiinteistöviraston päätösehdotuksen on määrä valmistua syys-lokakuussa.

Hakemus tontin varaamiseksi Helsingin Hanasaaresta moskeija- ja monitoimikeskushanketta varten on jätetty Helsingin kaupungille.

12.4.2017 19:30

Suomen Muslimiliitto, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ja Suomen Musliminaiset ovat jättäneet Helsingin kaupungille hakemuksen tontin varaamiseksi Hanasaaresta moskeija- ja monitoimikeskushanketta varten, kertoo Helsingin kaupungin kiinteistövirasto.

Kiinteistövirasto vastaa tontinvarausasian valmistelusta. Viraston päätösehdotuksen asiasta on määrä valmistua syys-lokakuussa.

Päätösehdotuksen valmistelun yhteydessä arvioidaan muun muassa, onko tontille ehdotettu rakennushanke laajuutensa, sisältönsä ja rahoituksensa puolesta toteuttamiskelpoinen.

Mahdollisesta määräaikaisesta tontinvarauksesta hankkeen suunnittelua varten päättää Helsingin kaupunginhallitus. Jos hanke etenee, rakentamisen edellyttämästä kaavamuutoksesta päättää aikanaan kaupunginvaltuusto.

Moskeijaa ja monitoimikeskusta on suunniteltu Hanasaaren voimalaitoksen ja Sörnäisten rantatien väliselle alueelle.

Tontinvaraushakemuksen mukaan järjestöjen tavoitteena on rakennuttaa alueelle enintään 20 000 kerrosneliömetrin suuruinen kokonaisuus, joka tarjoaa monipuolisia palveluja muslimiväestölle ja muille kaupungin asukkaille.

Alustavan suunnitelman mukaan kokonaisuuteen sisältyy noin 2 700 neliömetrin laajuinen moskeija sekä liikunta-, opetus-, konferenssi- ja muita tiloja.

Lausuntoja ministeriöiltä

Helsingin kaupunki pyytää tänä keväänä hankkeesta lausunnot ainakin opetus- ja kulttuuriministeriöltä, sisäministeriöltä ja ulkoministeriöltä. Lisäksi kaupunki on tilannut Siirtolaisuusinstituutilta asiantuntijalausunnon, jonka on määrä valmistua huhti-toukokuun vaihteessa.

Moskeijahanke herätti keskustelua Helsingissä kuntavaalien alla. Hankkeen rahoitus on herättänyt kysymyksiä, sillä Bahrainin on kerrottu rahoittavan hanketta. Hankkeen rahoitusta ja siihen liittyviä riskejä on selvitetty yhdessä ulkoministeriön kanssa.

Huolta on herättänyt muun muassa se, että sunnalaisella rahoituksella toteutetun moskeijan myötä sunni- ja shiiamuslimien väliset jännitteet voisivat nousta esiin Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?