Näin tienaavat valtion yritysjohtajat – tilipussiin yli miljoona euroa vuodessa

Valtion monopoliyhtiöiden toimitusjohtajat tienaavat puolen miljoonan molemmin puolin.

Nesteen Matti Lievonen nostaa 1,6 miljoonan euron vuosipalkkaa. Pekka Lundmark ja Pekka Vauramo tienasivat molemmat miljoonapalkat.

13.4.2017 7:22 | Päivitetty 13.4.2017 8:51

IS selvitti, miten toimitusjohtajat tienasivat viime vuonna valtionyhtiöissä ja valtion osakkuusyhtiöissä.

Eniten sanavaltaa valtiolla on yhtiöissä, joista valtio omistaa yli puolet tai kokonaan.

Valtionyhtiöiden toimitusjohtajista parhaat tilipussit löytyvät pörssifirmoista: Nesteen Matti Lievosen viime vuoden palkka oli noin 1,6 miljoonaa. Fortumin Pekka Lundmark ja Finnairin Pekka Vauramo ansaitsivat noin miljoonan.

Fortumin Pekka Lundmark ja Finnairin Pekka Vauramo.

Sitten tulee palkkatasossa pieni notkahdus. Valtio maksaa silti suuria summia sataprosenttisesti omistamiensa yhtiöiden johtajille.

Pörssin ulkopuolisten valtionyhtiöiden palkkakärki oli viime vuoden lopulla muihin tehtäviin siirtynyt VR:n Mikael Aro noin 684 000 eurolla.

VR:n Mikael Aro, Postin Heikki Malinen.

Kovin huonosti ei mene muillakaan toimitusjohtajilla, joilla on omalla päätoimialallaan perin vähän muita toimijoita. Esimerkiksi Postin Heikki Malinen tienasi 669 000 euroa, Alkon Hille Korhonen 454 000 ja Veikkauksen Juha Koponen vajaat 429 000 euroa.

Verovaroista rahansa saavan Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kiviselle maksettiin 354 000 euroa.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Valtio on tiukentanut yhtiöidensä toimitusjohtajien palkitsemista. Uusissa sopimuksissa bonukset voivat olla vain tietty prosentti vuosipalkasta ja lisäeläkkeistä on luovuttu.

Niinpä valtioenemmistöisten yhtiöiden toimitusjohtajien palkat eivät nouse kymmeniä prosentteja vuodessa. Esimerkiksi Nesteen toimitusjohtaja Lievosella on vanha sopimus ja palkka liki 75 prosenttia parempi kuin toissa vuonna, mutta uudemmalla sopimuksella palkatun Finnairin Vauramon tilipussi koheni vuodessa viitisentoista prosenttia.

Pörssin ulkopuolisista valtionyhtiöistä yli kymmenen prosentin palkannousuihin vuodessa pääsivät Postin Malinen, Gasumin Johanna Lamminen, Altian Pekka Tennilä ja Teollisuussijoituksen Martin Backman.

Gasumin Johanna Lamminen , Solidiumin Kari Järvinen.

Valtion omistajaohjauksen ohjeet eivät sido pörssiyrityksiä, joissa valtio on vain yksi omistaja muiden joukossa. Valtiolla on merkittäviä yli kymmenen prosentin omistuksia kourallisessa pörssiyrityksiä.

Valtion osakkuusyhtiöistä paras vuosipalkka oli Sammon Kari Stadighilla, 4,9 miljoonaa euroa. Stadighin tuloista noin miljoona oli peruspalkkaa, valtaosa palkasta tuli bonuksista ja kannustimista.

Palkkapuheillaan kohun nostattaneen Elisan toimitusjohtajan Veli-Matti Mattilan vuositienestit olivat liki 1,9 miljoonaa euroa.

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien vuosipalkat heittelevät roimasti juuri kannustimien takia. Esimerkiksi Kemiran toimitusjohtajan Jari Rosendalin palkka koheni viime vuonna peräti 167 prosenttia ja Metson toimitusjohtaja Matti Kähkösen tilipussi oli 40 prosenttia toissa vuotta pienempi.

Toimitusjohtajien palkat ovat moninkertaisia verrattuna esimerkiksi ministereiden palkkoihin.

Onko palkkataso kohdillaan, pääministeri Sipilä?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on ottanut itselleen myös omistajaohjausasiat.

Valtio maksaa pörssiyhtiöidensä toimitusjohtajille 6–7 kertaa tai jopa yli 10 kertaa enemmän palkkaa kuin ministereilleen.

Monipoliyhtiöiden toimitusjohtajat saavat 3–4 kertaa parempaa palkkaa kuin ministerit.

Pääministeri Juha Sipilä vastaa valtion omistajaohjauksesta.

Onko valtionyhtiöiden toimitusjohtajien palkkataso kohdillaan, pääministeri Sipilä?

– Ministerin tehtävän ja yrityksen toimitusjohtajan tehtävän vaativuutta on tietysti vaikea verrata. Lisäksi on huomioitava, että ministerit ovat itse leikanneet noin 7 prosenttia palkoistaan vuoden 2016 alusta verrattuna ”taulukkopalkkaan”. Tämä tehtiin vapaaehtoisena toimena säästötalkoiden hengessä, Sipilä vastasi.

Pääministeri Sipilän vuosipalkka on 169 482 euroa ja muiden ministereiden 147 678–150 558 euroa.

Valtio on pitkin matkaa tiukentanut valtionyhtiöiden johdon palkitsemista.

Valtion osakkuusyhtiöiden palkkoihin ei valtio vähemmistöomistajana voi juuri puuttua.

– Pörssiyhtiöissä ei tietysti voi yksi vähemmistöomistaja yksin määrätä palkitsemisjärjestelmää. Palkkioista päättävät yhtiöiden hallitukset yhtiökokouksen linjausten mukaisesti, Sipilä totesi.

– Omistajaohjaus on ohjeistanut uudelleen valtionyhtiöiden palkitsemiskäytäntöjä viime keväänä esitellyssä omistajaohjausstrategiassa. Siinä ohjeistetaan muun muassa pienentämään irtisanomiskorvauksia ja bonuksia sekä kannustetaan käyttämään osakkeiden ostamista sitouttamisen välineenä. Näitä ohjeita myös Solidiumin vähemmistöomisteiset yhtiöt ovat ainakin osin noudattaneet. Ohjeet koskevat tietysti vain uusia sopimuksia, Sipilä jatkoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?