Yle: Imatran kolmoissurmassa kuolleen Katrin sisko lomaili Kanarialla – tekstiviesti toi järkyttävän tiedon

Julkaistu:

Kaisa Juntunen oli lomamatkalla Kanarialla saadessaan kuulla, että Katri-sisko on ammuttu Imatran keskustassa.
Ylen esittämä Inhimillinen tekijä käsittelee tänään harvinaisen hankalia aiheita. Teemana on, kuinka käsitellä asiaa, joka menee yli kaiken ymmärryksen.

Ohjelmassa haastatellaan Oaklandin 36 henkilön kuolemaan johtaneessa tulipalossa tyttärensä Hannan menettänyttä Yrjö Timosta, 7 vuotta sitten Meksikossa kuolleen Jyrin äitiä Eve Jaakkolaa ja joulukuussa Imatralla tapahtuneessa ammuskelussa kuolleen Katrin isosiskoa Kaisa Juntusta.

Juntunen oli perheineen lomamatkalla saadessaan tiedon siskonsa kuolemasta. Se oli musertava tieto, jonka kanssa hän joutui elämään, vaikka lomaa Kanarian saarilla oli vielä jäljellä.

– Kun kuulin uutisen, ensimmäisenä syttyi huoli Katrin lapsista, äidistä ja omasta perheestä. Omassa päässä se huoli on jatkuvasti läsnä myös muista. Tietyissä tilanteissa on pakko pistää omat tunteet pienemmälle, Juntunen kertoo haastattelussa.

– Se tuntui absurdilta. Kun sain äidiltä tekstiviestin, tieto kuolemasta meni jollain lailla perille. Kuin joku olisi lyönyt moukarilla päähän. Lyyhistyin lattialle.


11 vuotta nuorempi Katri-sisko oli Juntuselle läheinen jo pienestä pitäen, minkä lisäksi toimittajina työskentelevät siskokset olivat jatkuvasti tekemisissä toistensa kanssa myös työelämässä. Siskon poissaolo tuntuu päivittäin vielä kuukausia kuoleman jälkeen.

– Elämä on mennyt normaalisti eteenpäin: sitä on noussut sängystä, mutta päässä käy koko ajan mylläkkä. Vaikka tekisi jotain muuta, se asia jumputtaa koko ajan takaraivossa.

Juntusen tytär kuvaili tunnetta niin, että kuin niskan takana olisi koko ajan musta mörkö, joka voi napata kiinni koska hyvänsä. Juntusen se on napannut esimerkiksi lenkkipolulla, kun vastaan on tullut tuntemattomia miehiä.

– Perusturvallisuus järkkyy. Olen lähtenyt hullun lailla juoksemaan iltalenkillä karkuun, koska ajattelin, että yksin vastaan tuleva mies alkaa ampua.

Täysin voittamaton mörkö ei ole, sillä se vetäytyy kauemmas, jos paikalla on tuttuja. Myös luonnon kauneuden, esimerkiksi taivaalta leijailevien lumihiutaleiden tai tuoreeseen hankeen ilmestyneiden jäniksen jälkien äärelle pysähtyminen auttaa.

Juntunen on perustanut yhdessä muiden Imatran ampumisessa kuolleiden omaisten kanssa yhdistyksen, joka haluaa enemmän huomiota mielenterveystyölle. Valon Vuoksi – Annen, Katrin ja Tiinan muisto ry:ssä on yhteensä kahdeksan jäsentä.

– Yhdistys on meidän tapamme muistaa näitä ihania naisia, hyvän kautta, Juntunen kertoi Ilta-Sanomille tammikuussa.

Yhdistyksellä on nyt yli 2 700 kannattajaa Facebookissa ja omat valonvuoksi.fi-verkkosivut on avattu huhtikuun alussa.

”Katri osasi ottaa ilon irti elämän pienistä ja suurista iloista”, sivulla kirjoitetaan.

Inhimillinen tekijä Yle TV1 Ke 12.4.2017 klo 22.00

Imatran kolmoissurma

  • Imatran ammuskelu tapahtui Imatralla joulukuun 3. ja 4. päivän välisenä yönä vuonna 2016.
  • Epäilty, 23-vuotias imatralainen mies surmasi ampumalla kolme naista Imatrankoskella ravintola Vuoksenvahdin edessä.
  • Uhrit olivat Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen ja kaksi toimittajina työskennellyttä naista.
  • Epäilty käytti aseenaan luvallista metsästyskivääriä, joka ei kuitenkaan ollut hänen omansa. Poliisi epäilee, että teon taustalla ei ole poliittista tai ideologista motiivia, vaan se liittyy syrjäytymiseen ja mielenterveysongelmiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt