Supon päällikkö varoitti A-studiossa terroriuhan kasvusta Suomessa: ”Tällaiset henkilöt alttiimpia radikalisoitumiselle”

Julkaistu:

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari totesi Ylen A-studion haastattelussa, että myös Suomessa terrori-iskun uhka on kasvanut.
Suojelupoliisin (Supo) päällikkö Antti Pelttari arvioi Ylen A-studion haastattelussa, että terrorismin uhka on Euroopassa nyt korkeampi kuin koskaan.

– Euroopassa on tapahtunut viimeisen 1,5 vuoden aikana noin 20 terrori-iskua. Onneksi enemmän on kyetty estämään. Suomikaan ei ole saareke, vaan meilläkin on terrori-iskun uhka kohonnut viimeisten vuosien aikana, Pelttari sanoi.

Pelttarin mukaan Supo tekee tiivistä yhteistyötä terrorismin tutkinnassa Pohjoismaiden kanssa ja kansainvälisesti laajemminkin. Toimittaja Kirsi Heikel kysyi Pelttarilta, millainen on Supon arvio terrori-iskun uhkasta Suomessa juuri nyt.

– Olemme joutuneet kaksi kertaa viimeisen vajaan kolmen vuoden aikana kohottamaan uhka-arviota. Suomi ei ole irrallinen saareke iskun uhassa. Arvioimme tilannetta nyt ja iskun vaikutuksia, Suomen profiilia ja kansainvälistä tilannetta jatkuvasti. Ennen kaikkea teemme tiivistä yhteistyötä KRP:n kanssa. Olemme jakaneet heidän ja paikallispoliisin kanssa tietoa terrorismin torjunnan kohdehenkilöistä. Pyrimme tekemään kaikkemme, että muillakin viranomaisilla on kaikki tarvittava tieto käytössä.

Pelttari myönsi, että avoimessa yhteiskunnassa mikään viranomainen ei voi taata sataprosenttista turvallisuutta. Euroopassa yhteistyö terrori-iskujen estämisessä on kuitenkin tiivistynyt.

– Nyt on Eurooppaan perustettu tilannekeskus Hollantiin, jonne mekin olemme lähettäneet oman yhdysmiehemme. Voimme vaihtaa tietoa muiden turvallisuuspalveluiden välillä, Pelttari kuvaili.

”Suomen lainsäädäntö ei ole ajan tasalla”

Pelttari vertasi Suomea muihin Pohjoismaihin. Hänen mukaansa Norjassa ja Ruotsissa on annettu jo useita tuomioita terroriteon valmistelusta.

– Suomessa ei ole annetty yhtään langettavaa tuomiota.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi Tukholman terrori-iskun jälkeen toivovansa, että siviili- ja sotilastiedustelulainsäädännön muutokset viedään poikkeuksellisella aikataululla läpi.

– Olemme suojelupoliisissa useamman vuoden todenneet, ettei Suomen lainsäädäntö ole ajan tasalla varsinkaan tiedustelulainsäädännön ja verkon kautta tapahtuvan tiedustelun osalta, Pelttari totesi.

Tukholman terrori-iskusta epäilty mies oli saanut karkotuspäätöksen Ruotsista. Toimittaja kysyi Pelttarilta, miten laittomasti maassa olevien paperittomien maahanmuuttajien määrän kasvu vaikuttaa Suomessa.

– Se on tietenkin selvää, että tällaiset henkilöt ovat alttiimpia sekä tavalliselle rikollisuudelle että mahdollisesti radikalisoitumiselle. Ruotsissa näiden henkilöiden määrä on selvästi suurempi kuin Suomessa. Mutta totta kai tämä on myös Suomessa asia, jota pitää hyvin tarkkaan seurata, Pelttari sanoi.