Kotimaa

Svante, 69, kävi susia vastaan puukalikalla: ”Kun susi on metrin päässä, sillä on taka-ajatuksia”

Julkaistu:

Svante Lindblad törmäsi sunnuntaisella halonhakkuureissulla kahteen suurikokoiseen suteen, jotka käyttäytyivät miehen mielestä varsin uhkaavasti.
Aurinko paistoi lähes kirkkaalta taivaalta, kun karjaalainen Svante Lindblad, 69, ajoi sunnuntaina torpalleen hakemaan polttopuita. Pian kaksi isokokoista koiraeläintä alkoi pyöriä hänen autonsa ympärillä. Kun Lindblad nousi autosta, eläimet alkoivat pyöriä hänen ympärillään.

– Huusin ja uhkailin niitä halolla ja heitin niitä kivellä osumatta kuitenkaan. Sitten ne lähtivät lipettiin siitä, Lindblad kuvailee uhkaavana pitämäänsä tilannetta.

Toinen eläimistä oli väriltään harmaa ja toinen rusehtava. Lindbladin mukaan röyhkeämpi harmaanvärinen eläin tuli vain metrin päähän hänestä.

– Ne tulivat aika lähelle. En voi sanoa, että olisin pelännyt, mutta kyllä se pisti minut varovaiseksi. Jos niitä olisi ollut enemmän, niin silloin olisi pelottanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindblad on nähnyt susia aiemminkin luonnossa muun muassa Venäjällä ja Baltiassa. Hän ei ottanut eläimistä kuvaa, koska puhelin jäi kotiin.

– Mutta noin lähellä sutta en ole ollut koskaan. Itse asiassa tammikuussa näin myös suden, joka meni auton edestä tien yli Billnäsissä, kun olin matkalla samalle torpalle.

”Pakkohan se on saada puolustautua”

Sunnuntaina vastaan tulleet sudet eivät näyttäneet pelkäävän ihmistä lainkaan, Lindblad arvioi.

– Kaikki puhuu, että ne pelkäävät ja väistävät ihmistä. Mutta tämä oli kyllä ihan päinvastaista käyttäytymistä. Kyllä se oli vähän uhkaavaa, eihän niistä tiedä, mitä niiden päässä liikkuu. Villieläimiä ne ovat ja niillä on omat vaistonsa.

Hänen mielestään Länsi-Uudenmaan pienissä metsissä kohtaamiset ihmisen ja suden välillä ovat väistämättömiä.

– Susia on täällä enemmän kuin mitä tutkijat väittävät.

Mies aikoo pitää huolen siitä, että on valmistautunut puolustautumaan, jos sudet tulevat hänen pihamailleen uudelleen.

– Tiedä häntä, tulevatko ne takaisin, mutta pakkohan se on saada puolustautua. Silloin, kun susi on metrin päässä, sillä on ollut jotain taka-ajatuksia.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Yle. Karjaan riistanhoitoyhdistyksestä vahvistettiin Ylelle, että Lindbladin luona käyneet eläimet olivat epäilemättä susia. Isomman eläimen tassunjälki oli 10 senttiä leveä ja 12 senttiä pitkä. Pienemmän eläimen tassunjälki oli sen sijaan yhdeksän senttiä leveä ja 11 senttiä pitkä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt