Kommentti: Tukholman veriteko ravistaa Suomessakin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tukholman veriteko ravistaa Suomessakin

Mitä lähemmäs terrori-iskut tulevat, sitä tärkeämpi on pitää päät kylminä Suomessa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

7.4.2017 17:37

Vaikuttaa siltä, että Tukholman keskustassa tehtiin pari tuntia sitten kuorma-autolla kylmäverinen joukkosurma. On oikeastaan lähes turha pohtia onko se terroria vai ei. Samankaltaisia iskuja ovat tehneet islamistiterroristit ja näitä ihailevat mielipuolet, joskin rajaa heidän välillään on joskus vaikea vetää.

Yksinäinen tekijä, pääaseena ajoneuvo. Näin on käynyt vuoden sisään Nizzassa, Berliinissä ja pari viikkoa sitten Lontoossa. Osa iskuista voi olla pelkkää mielipuolten matkintaa.

Lopputuloksen kannaltahan sillä ei ole väliä. Lopputulos on pelkoa ja vihaa.

Ruotsin epäonnistumista toivovat monet

Ruotsin kansankoti on ottanut vastaan valtavan määrän Lähi-idän väkivaltaa pakenevia ihmisiä. Maassa on noussut vahva maahanmuuttoa vastustava puolue, Ruotsidemokraatit, vaikka mitään terroritekojen aaltoa ei maassa ole nähtykään. Myös sen lähiöiden väkivaltaa on liioiteltu verrattuna niihin maihin, joissa on oikeita slummeja. Mutta tietysti vähänkin on aina liikaa.

Maahanmuuton vastustajat jopa Atlantin toiselta puolelta, jopa hyvin korkeista asemista haluaisivat esittää Ruotsin esimerkkinä monikulttuurisen kokeilun epäonnistumisesta. Tämä saa nyt vettä myllyynsä veriteon tekijän taustasta riippumattakin.

Kylmä pää on paras

Vain viikko sitten itsemurhaiskijä kylvi kaupunkia Suomen toisessa naapurissa, tappoi Pietarin metrossa. Se ei tuntunut yhtä uhkaavalta, kun Venäjä on ihan oma maailmansa, Ruotsi osaa samaa maailmaa kuin Suomi.

Suomestakin löytyy tahoja, jotka varmasti yrittävät ottaa kaiken hyödyn Ruotsin uhreista ja tuskasta politiikassa ja kaduilla. Järjen ihmiset kavahtavat sellaista kiihkoilua. Jos muualta tulleisiin suhtaudutaan entistä kylmemmin ja torjuvammin Suomessa se ei todellakaan vähennä terrori-iskujen vaaraa.

Toinen asia on, että viranomaiset voivat aivan perustellusti pyytää lisää valtuuksia tällaisten tekojen ehkäisemiseen täälläkin. Siihenkään ei pidä suhtautua hysteerisesti.

Suomi on Ruotsin tavoin maltillinen, kaikista ongelmistaan huolimatta hyvinvoiva maa. Sellaiset kestävät kriisejä.

2000-luvulla Suomessa tehtiin kolme syiltään käsittämätöntä joukkomurhaa: Myyrmannin pommi-isku sekä Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat. Pelättiin, että niistä tuli epidemia. Ei tullut, koska suomalainen yhteiskunta pysyi rauhallisena. Löydettiin keinoja epätoivoisten iskijöiden tunnistamiseksi ajoissa. Niitä voidaan soveltaa nyt myös terrorismin nimissä mielettömyyksiä hautoviin.

Suomi pääsi eteenpäin. Niin pääsee nyt myös Ruotsi. Terrorin tarkoitus on ajaa ihmiset pelosta ja vihasta järjiltään. Voitto terrorismista on pitää järki päässä kaikesta huolimatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?