Näin suurmoskeijan kohtalo etenee parhaillaan Helsingissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin suurmoskeijan kohtalo etenee parhaillaan Helsingissä

Suojelupoliisi haluaa antaa lausunnon suurmoskeijasta, jos hankkeelle myönnetään tontti.

6.4.2017 17:16

Helsingin kaupungin kiinteistövirasto käsittelee parhaillaan suurmoskeijan ja siihen liittyvän monitoimikeskuksen tonttivarausta.

Aiemmin on uutisoitu, että kiinteistöviraston tonttiosasto pyrkisi saamaan tämän kevään aikana tonttiesityksen Helsingin kiinteistölautakunnalle, josta asia etenisi mahdollisesti kaupunginhallituksen päätettäväksi.

– Hankkeen osalta ollaan vielä neuvotteluvaiheessa. Ei ole tehty mitään ratkaisuja sen suhteen, minkä sisältöinen virkamiesesitys asiasta tulisi olemaan, Helsingin kiinteistöviraston tonttiosaston osastopäällikkö Sami Haapanen kertoo Ilta-Sanomille.

Kaupunki pyytää seuraavaksi todennäköisesti ministeriöiltä lausuntoa hankkeesta.

– Lausuntojen aikataulusta riippuu, millä aikataululla tontinvarausasia voidaan tuoda käsittelyyn. Asian käsittelyaikatauluun saataneen tarkempaa selvyyttä lähiaikoina.

Haapanen arvioi, että kaupunki pyytää todennäköisesti lausunnon ainakin ulkoministeriöltä.

– En halua lähteä spekuloimaan, mikä vaikutus asian käsittelyyn lausunnoilla olisi. Se on liian aikaista.

Suojelupoliisi haluaa antaa lausunnon sisäisen turvallisuuden näkökulmasta, jos suurmoskeijalle myönnetään tontti.

– Tarvitaan tietoa siitä, mitä on tulossa ennen kuin pystyy arvioimaan, sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sanoo.

Bahrainin lupaus järjestää rahoitusta herättää Mankkisen mielestä kysymyksiä.

– Jos on suuri laitos, joka toimii avoimesti, viranomaisten on helppo tehdä sen kanssa yhteistyötä. Toisaalta ei voi kiistää, että on ollut kansainvälisesti huonoja kokemuksia Persianlahden maiden järjestämästä rahoituksesta länsimaissa toimiviin moskeijoihin.

Mankkisen mukaan väkivaltaan yllyttäminen ja terrorismi eivät ole merkittävimpiä uhkia, jotka voisivat liittyä moskeijahankkeeseen.

– Viranomaiset voivat puuttua sellaiseen. Lisäksi tulee kysymykseen suomalaisen yhteiskunnan arvot ja tavat, kuten naisten ja miesten tasa-arvo ja perheenasema. Oppi voi olla sellaista, ettei se edistä muslimiväestön osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?