Katso, mitä mieltä helsinkiläiset huippupoliitikot ovat suurmoskeijasta – he kannattavat, he vastustavat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katso, mitä mieltä helsinkiläiset huippupoliitikot ovat suurmoskeijasta – he kannattavat, he vastustavat

Helsingin Sanomat kertoi maaliskuussa kuntavaalikoneensa perusteella, että enemmistö Helsingin kaupunginvaltuustoon pyrkivistä poliitikoista pitää suurmoskeijan rakentamista Helsinkiin mahdollisena, jos asia hoidetaan ilman verorahoja.

6.4.2017 17:13

Vaalikoneeseen vastanneet hieman yli 800 helsinkiläisehdokasta vastasivat väitteeseen ”Helsinkiin voi rakentaa suurmoskeijan, jos siihen ei käytetä kaupungin tai valtion rahaa”.

Vastaajista täysin samaa mieltä väitteen kanssa on 18 prosenttia ja jokseenkin samaa mieltä 38 prosenttia ehdokkaista.

Jutun pääkuvana olevalla videolla Helsingin pormestariehdokkaat Anni Sinnemäki (vihr) ja Jan Vapaavuori (kok) väittelevät suurmoskeijasta ISTV:n kuntavaalitentissä.

Näin vastasivat HS:n vaalikoneen väitteeseen suurimpien Helsingin valtuustoryhmien puheenjohtajat:

Laura Rissanen (kok), eri mieltä

”Minusta Helsinkiin voi rakentaa moskeijan siinä missä kirkonkin, mutta rahoituksen pitää olla selkeää. Nyt esillä olevassa hankkeessa on ainakin jossain määrin epäselvää se, että mistä rahoitus tulee.”

Otso Kivekäs (vihr), samaa mieltä

”Helsingin muslimiväestö on kasvanut huomattavasti, ja uusia moskeijoita tarvitaan. Muslimeilla on myös oikeus näkyä katukuvassa siinä kuin kristityilläkin.”

Tomi Sevander (sd), eri mieltä

”Keskustelussa olevaa suurmoskeijahanketta ei kannata edes muslimiyhteistö varauksetta.”

Veronika Honkasalo(vas), samaa mieltä

”Helsingissä on suuri tarve uusille rukoustiloille. Varsinkin naisille tarkoitettuja kunnon moskeijoita olisi tärkeää saada lisää.”

Mika Raatikainen (ps), täysin eri mieltä

”Esitetty rahoitus (radikaalit sunnivaltiot), paikka (Helsingin merenranta Sörnäisissä), kokemukset ulkomailta vastaavista ja muut seikat eivät todellakaan puolla suurmoskeijan rakentamista Helsinkiin.”

Björn Månsson (r), samaa mieltä

”Uskontovapautta pitää kunnioittaa, mutta samalla varmistaa että moskeijan yksityinen rahoitus tulee maltillisilta tahoilta ja että sen toiminta pysyy uskonnollisena, eikä tarjoa tyyssijaa poliittiselle radikalismille ja fundamentalismille.”

Terhi Peltokorpi (kesk), samaa mieltä

”Suhtaudun tähän aivan samalla tavalla kuin minkä tahansa muun uskontokunnan pyrkimyksiin rakentaa oma rukoushuone tai temppeli.”

Mika Ebeling (kd), täysin eri mieltä

”Suurmoskeijat edistävät radikalisoitumista, enkä tahdo edistää sitä.”

Alla olevalla videolla tavallisten helsinkiläisten mielipide asiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?