Kotimaa

Timo Soini Syyrian kemiallisesta iskusta: ”Kyse pahimmanlaatuisesta sotarikoksesta”

Julkaistu:

– Nyt suurvalloilla ei kerta kaikkiaan ole enää moraalista oikeutta antaa tämän jatkua, Timo Soini sanoo IS:n haastattelussa. Soini kommentoi iskua ISTV:n kuntagrillissä.
Ulkoministeri Timo Soini (ps) on syvästi järkyttynyt Syyriasta maailmalle levinneistä kuvista, joissa näkyy kemiallisin asein tehtyjä siviiliuhreja. Heistä monet ovat lapsia.

– Tämä on jälleen äärimäiseen vakava teko. Kyseessä on pahimmanlaatuinen sotarikos. Se ylittää kaikki käsittämisen rajat. Törkeää. Kansanvälisen yhteisön tarvitsee nyt saada tälle rajat.

Soinin mukaan viimeistään nyt on nähtävä, kuinka tärkeää yhteistyö YK:n jäsenmaiden kesken on.

– Turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenmailla on nyt erittäin suuri vastuu siitä, että tämä saadaan loppumaan. Tälle ei ole mitään hyväksyttävää selitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut iskun ylittäneen monta rajaa.

– Kun tappaa viattomia lapsia, viattomia vauvoja... se ylitti monta, monta rajaa, yli punaisen rajan, monta rajaa, Trump sanoi.

”Suurvaltojen toimittava”

Hän ei kuitenkaan heti kertonut mitä aikoo tehdä asialle. Yhdysvaltain hallinto pitää selvänä, että iskun takana on presidentti Bashar al-Assadin hallinto. Ulkoministeri Rex Tillerson sanoi, että Venäjän pitää nyt miettiä, voiko se yhä tukea al-Assadin hallintoa.

– Asia on aika pitkässä narussa. Jo presidentti Barack Obama sanoi 2013, että kemiallisten aseiden käyttö on raja, eikä mitään tapahtunut. Punainen linja ylitettiin. Nyt suurvalloilla ei kerta kaikkiaan ole enää moraalista oikeutta antaa tämän jatkua. Varmasti he nyt neuvottelevat tästä asiasta, Soini sanoo.

Hän toivoo, että ratkaisu tällä kertaa myös löytyy.

– Jos osoittautuu jälleen kerran, että tästä ei mitään seuraa, ei ole ollenkaan sanottua, että al-Assadin porukka jää aikoaksi, joka näitä kemiallisia aseita käyttää.

Kuvat kemiallaisin asein tehdystä iskusta alkoivat levitä maailmalle Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen-vierailun aikana. Kiinan presidetti tapaa tänään Yhdysvalloissa maan presidentin Donald Trumpin. Syyrian tapahtumat tulevat varjostamaan tapaamista muutenkin etukäteen vaikeaksi ja kireäksi ennakoitua tapaamista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ruuminavaustiedot ovat vahvistaneet, että Syyriassa käytettiin tiistaina kemiallisia aseita. Tiedot pohjautuvat Turkin uutistoimiston uutiseen. Hyökkäyksestä epäillään Venäjän ja Iranin tukemia Syyrian asevoimia.

Iskussa kuoli ainakin 72 siviiliä. Heistä 20 oli lapsia. Yli 500 ihmisen arvioidaan saaneen oireita sen jälkeen, kun Pohjois-Syyriassa sijaitsevaa Khan Sheikhounin kaupunkia pommitettiin ilmasta. Oireita saaneita kuljetettiin hoitoon Turkin puolelle.
Tuoreimmat