Migri: Suomesta voidaan pakkopalauttaa Afganistaniin myös lapsia ja raskaana olevia

Kohu Afganistanin pakkopalautuksista sai uuden käänteen. Vaikka maanantaisella pakkopalautuslennolla ei ollut lapsia, on lapsille annettu kielteisiä turvapaikkapäätöksiä Suomessa.

Mielenosoittajat vastustivat maanantaina lentoa, jolla palautettiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita Afganistaniin.

4.4.2017 20:47

Aikuisten lisäksi myös lapset ovat saaneet kielteisiä turvapaikkapäätöksiä, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo. Suomella ei siis ole virallista linjaa, jonka mukaan lapsia tai raskaana olevia ei voitaisi pakkopalauttaa Afganistaniin tai muihin lähtömaihin.

Maahanmuuttoviraston tehtyä kielteisen turvapaikkapäätöksen, poliisi hoitaa henkilön poistamisen maasta.

– Jos lapset ovat huoltajien mukana, lähtökohta on, että lapset seuraavat huoltajia. On yksin tulleita alaikäisiä, joita on afganistanilaisissakin. Juuri tällä viikolla oli yksi tuomioistuinvalitus, jossa valitus oli hylätty. Siinä katsottiin että juuri 18 ikävuotta lähellä oleva henkilö voidaan palauttaa. Hänellä oli sukulaisia siellä, ja palautuminen varmistui.

Myös perheen mukana oleville lapsille on annettu kielteisiä turvapaikkapäätöksiä Afganistaniin ja muihin maihin, joihin turvapaikanhakijoita palautetaan.

– Ei meillä ole missään todettu, että raskaana olevia ei koskaan palauteta, lapsia ei koskaan palauteta. Ei tällaista kategorista kieltoa ole.

Repo kertoo, että tänä vuonna reilu sata yksin Suomeen tullutta alle 18-vuotiasta turvapaikanhakijaa on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö joutui aiemmin tänään tilille arvosteltuaan lasten ja raskaana olevien pakkopalautuksia Afganistaniin, koska kävi ilmi, että eilen lähteneessä lentokoneessa ei ollut yhtään alle 18-vuotiasta tai raskaana olevaa.

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi, että koneeseen oli menossa perhe, jossa oli kouluikäinen lapsi ja raskaana oleva nainen. Heidät otettiin säilöön aiemmin, mutta palautuspäätös kuitenkin peruttiin viime hetkellä.

Repo ei halua ottaa kantaa tähän yksittäistapaukseen, mutta kertoo, että joskus viimeisillään raskaana olevia ei palauteta lähtömaahan, vaikka se muuten olisi tehty.

– Raskaus ei ole sairaus, mutta operaatiota voidaan siirtää, jos lento on vaaraksi henkilölle, hän kertoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi Ilta-Sanomien suorassa lähetyksessä, että hänen oikeustajuunsa ei mahdu, että raskaana olevia tai lapsia palautettaisiin Afganistaniin.

– Ei se minunkaan oikeustajuuni sopisi, jos siellä olisi raskaana olevia naisia tai lapsia. Poliisilta saatujen tietojen mukaan lento on sujunut rauhallisesti ja kaikkien ihmisoikeussopimusten mukaan on toimittu, Sipilä sanoi.

Katso koko Juha Sipilän haastattelu:

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoi maanantaina, että lennolla olisi ollut lapsia ja raskaana oleva nainen. Poliisi kuitenkin tyrmäsi väitteen.

– Eiliseen palautukseen liittyen on ollut väärää tietoa liikkeellä. Kaikki palautetuista henkilöistä olivat täysi-ikäisiä, poliisi kertoi tiedotteessaan.

Niinistö pahoitteli väärää tietoa lasten ja raskaana olevan pakkopalautuksesta.

Hän kuitenkin myöhemmin kertoi Twitterissä, että raskaana olevan naisen piti olla palautuslennolla.

Raskaana olevan naisen perheineen piti olla maanantaina palautuslennolla – poliisi lykkäsi toimeenpanoa https://t.co/kake2kGlKL— Ville Niinistö (@VilleNiinisto) 4. huhtikuuta 2017

Outo kiista avustajien tapaamisesta

Maanantaiseen pakkopalautustilanteeseen liittyy outo kiista, jossa poliisi ei vahvista avustajan saamaa tietoa.

Turvapaikanhakijoiden avustaja seurakuntapastori Marjaana Toiviainen kertoo käyneensä keskustelua avustamansa turvapaikanhakijan kanssa, joka karkotettiin eilen maanantaina. Turvapaikanhakija oli lähettänyt Toiviaiselle viestin, jossa kertoo pyytäneensä poliisilta lupaa tavata avustajansa, mutta poliisi oli kieltänyt sen.

Maasta poistamisesta vastaava ylikomisario Hannu Pietilä kiistää, että kukaan eilen pakkopalautuksen saaneista turvapaikanhakijoista olisi pyytänyt avustajaa paikalle, vaikka heillä siihen olisi ollut oikeus.

– En ollut itse paikalla, mutta paikalla olleet poliisit raportoivat, että kukaan ei esittänyt toivetta tavata avustajaa, hän sanoi.

Maahanmuuttoviraston mukaan Afganistanin turvallisuustilanteessa on tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuoden keväästä loppuvuoteen verrattuna. Turvallisuustilanne vaihtelee viraston raportin mukaan voimakkaasti alueittain. Viraston mukaan sisäinen pako Afganistanin sisällä on mahdollista.

Ulkoministeriö kuitenkin pitää Afganistanin turvallisuustilannetta heikkona, ja suomalaisia kehotetaan välttämään kaikkea matkustamista maahan.

– Afganistan on konfliktimaa, jossa väkivallan uhka on erittäin korkea. Varsinkin alueilla, joissa on kapinallistoimintaa, on aseellisten hyökkäyksien ja räjähteiden uhka. Nämä uhat koskevat myös pääkaupunki Kabulia, Ulkoministeriö kertoi matkustustiedotteessa tammikuussa.

Uutista korjattu 5.4.2017 kello 14.09: Maahanmuuttovirasto antaa joko myönteisen tai kielteisen turvapaikkapäätöksen. Palautuksista vastaa poliisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?