Jyväskylän mellakka oikeudessa: 22 syytetystä kymmenen poissa, yksi kokonaan kateissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jyväskylän mellakka oikeudessa: 22 syytetystä kymmenen poissa, yksi kokonaan kateissa

Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä Jyväskylässä toissa kesänä tapahtuneen mellakan oikeuskäsittely on alkanut Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä vaatii rangaistusta yhteensä 22 syytetylle.

Jyväskylän elokuun 2015 väkivaltaisuuksia puidaan käräjillä.­

3.4.2017 9:40 | Päivitetty 3.4.2017 11:06

Kolmea syytettyä uhkaa maksimissaan neljän vuoden vankeustuomio väkivaltaisen mellakan johtamisesta. Loput 19 saavat syytteen mellakkaan osallistumisesta. Seitsemää mellakoijaa syytetään lisäksi pahoinpitelystä.

22 syytetystä paikalle on saapunut vain 12. Yksi ulkomailla asuva syytetty on ollut kokonaan tavoittamattomissa viimeisen kuukauden ajan, joten hänelle ei ole saatu edes tietoa oikeudenkäynnistä.

Kolme paikalle saapunutta syytettyä on Ruotsin kansalaisia. Heillä on apunaan tulkkeja.

Oikeudenkäynti järjestetään poikkeuksellisesti Keski-Suomen ELY-keskuksen tiloissa, sillä Jyväskylän oikeustalossa ei ollut tarpeeksi suurta käräjäsalia.

Turvatoimet paikalla ovat poikkeuksellisen tarkat. Esimerkiksi jokainen paikalle tullut toimittaja joutui parin minuutin mittaiseen syyniin, jossa kurkistettiin myös lompakon sisältö.

Tästä on kyse

Jyväskylän keskustassa järjestettiin 1. elokuuta 2015 äärioikeiston mielenosoitus, johon osallistui noin 40 ihmistä.

Mielenilmaus kärjistyi väkivaltaiseksi kun osallistujat alkoivat pahoinpidellä sivullisia, estää poliisin toimintaa ja aiheuttaa häiriöitä Sokoksen tavaratalossa.

Poliisi sai tilanteen haltuun ja otti paikan päältä kiinni 32 rikoksesta epäiltyä.

Kihlakunnansyyttäjä vaatii kolmelle syytetylle rangaistusta väkivaltaisen mellakan johtamisesta ja 19:lle väkivaltaisesta mellakasta.

Syytetyistä seitsemän saa lisäksi syytteen pahoinpitelystä ja kaksi syytteen haitanteosta virkamiehelle. Pahoinpideltyjä asianomistajia on kolme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?