Kotimaa

Trump ja Putin kaikesta huolimatta Suomeen? Presidentti Niinistö ei tyrmää tapaamista: 2 seikkaa ratkaisee kaiken

rac

Julkaistu:

Presidentti Niinistön mukaan Arktisen neuvoston huippukokous voidaan järjestää Suomessa ”silloin kun on jotain kokoustettavaa, eli siinä vaiheessa, jos löydämme hyviä aiheita, joista voitaisiin päästä sopimaan”.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö väläytteli Arktisen neuvoston huippukokouksen mahdollista järjestämistä Suomessa seuraavan kahden vuoden sisällä. Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi eilen, että jos Suomessa järjestetään Arktisen neuvoston kokous, hän voisi tavata Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin siellä.

Niinistö korosti, että tärkeää olisi nyt selvittää, mikä on Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteen suunta.

Niinistö pohti Arktisen neuvoston kokouksen ajankohtaa Presidentinlinnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Suomen (Arktisen neuvoston) puheenjohtajakausi kestää kaksi vuotta. Sen verran on aikaa. Sen asian (koska kokous voidaan pitää) määrittää kaksi asiaa. Ensinnäkin se, että mahtuvatko nämä kaksi suurvaltaa samaan pöytään. Emme tiedä siitä suhteesta ihan tarkkaan, Niinistö kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Toinen on sitten se, että meillä on jotain konkreettista annettavaa, tekisi mieli sanoa juhlavasti, ihmiskunnalle, jotain konkreettista. Nämä määrittelevät sen, että voimmeko tuollaisen kokouksen järjestää, ja onko siihen muilla halukkuutta, hän lisäsi.

Suomesta tulee Arktisen neuvoston puheenjohtaja toukokuussa.

Niinistö esitti huolensa siitä, että Yhdysvalloilla ja Venäjällä ei ole kummallakaan käsitystä, mihin suuntaan he suhdettaan vievät.

– Yritin kovasti selvittää, mikä on Putinin käsitys tällä hetkellä Yhdysvaltojen ja Venäjän keskinäisestä suhteesta. Se on nimittäin meitä kaikkia liikuttava asia. Sanoisin, että koko Eurooppa on siitä kiinnostunut. Suomen on ehkä syytä olla keskimääräistä kiinnostuneempikin, Niinistö sanoi.

– Nyt joutuu vetämään sellaisen johtopäätöksen, en siteeraa Putinia tässä, mutta vähän alkaa tuntua siltä, että sen enemmin Washingtonissa kuin Moskovassakaan ei oikein nyt ole tarkkaa hahmotusta tuolle suhteelle. Meidän täytyy nyt sitten toivoa, että G20-kokouksessa nuo päämiehet viimeistään tapaisivat, ja me pääsisimme vähän rattaille, mihin suuntaan tässä ollaan menossa, koska kyllähän isojen keskinäinen suhde liikuttaa meitä pienempiä, hän kertoi.

G20-maiden kokous järjestetään heinäkuussa Hampurissa.

Niinistö kertoi, että on puhunut huippukokouksen mahdollisuudesta Suomessa jo ”muutaman vuoden” ajan.

– Olen puhunut siitä itse asiassa kaikkien arktisten alueneuvostojen jäsenmaiden valtiopäämiesten kanssa. Paitsi että olen ottanut asian esille presidentti Putinin kanssa, otin tämän esille myös presidentti Obaman kanssa kun Pohjoismaiden pääministerit olivat paikalla Washingtonissa, Niinistö kertoi.

– Myöskin puhelinyhteydessä Trumpin kanssa, olen kertonut, että tällainen ajatus Suomella on. Olen hivenen oudoksunut sellaista havaitsemaani seikkaa, että tästä asiasta ei olisi muka keskusteltu asianomaisten kanssa, hän sanoi.

Niinistö korostaa, että on eri asia tapaavatko suurvaltojen presidentit keskenään vai osana huippukokousta.

– Tässä on vähän sotkeutunut kaksi asiaa. On mahdollista, että nuo presidentit tapaisivat keskenään. Se ei ole mikään huippukokous, tai ainakaan neuvoston huippukokous. Sitten toinen asia on, että onko arktisen neuvoston huippukokous, jossa samalla tarjoutuisi keskustelutilaisuus. Se on joka tapauksessa ajallisesti kaukana, Niinistö sanoi.

– Ei Suomella ole mitään sitäkään vastaan, jos tänne tulee pari presidenttiä tapaamaan toisiaan, mutta sellaisesta ei ole ollut puheissa kyse, hän totesi.