Kotimaa

Pieni tipu kasvaa teuraaksi 5 viikossa – IS seurasi broilerin elämän alusta loppuun

Julkaistu: , Päivitetty:

rac
Broilerit
Munanvalkoisen hautomorakennuksen sisätiloissa alkaa joka viikko noin 100 000 broilerin elämä. ISTV seurasi broilerin matkan munasta pakkaukseen.
On maanantaiaamu ja Maskussa sijaitsevalla Kronfågel Oy:n hautomolla on kuoriutumispäivä. Se tarkoittaa, että ovista on saapunut kymmeniä tuhansia uusia kananmunia, joista kuoriutuu pääsiäisen jälkeen pieniä untuvikkoja.

Rakennuksen toisessa päässä 40 000 pientä vastakuoriutunutta tipua odottaa puolestaan matkaa kohti kasvattamon turvekenttää.

Nämä broilerit päätyvät viisi viikkoa myöhemmin Naapurin Maalaiskana -pakkauksiin.

Artikkelin videolla seurataan untuvikon kasvua pieneksi broileriksi ja edelleen teurasikäiseksi. Matka päättyy tehtaalle ja kauppoihin toimitettavaan pakkaukseen. Videon teurastamoa käsittelevä osuus voi järkyttää herkimpiä katsojia.

Tehotuotetut broilerit ovat Suomessa yleisesti joko Ross- tai Cobb-jalostetta. Jalosteiden lihaskasvu on uskomattoman nopeaa. Keltaisesta tipusta kasvaa kahdessa viikossa puolikiloinen ja viidessä viikossa täysikokoinen 2,4-kiloinen kana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matkan tarkan etenemisen näet jutun ISTV-lyhytdokumentista.


Tehotuotantoa kuluttajien vaatimuksesta

Tehotuotanto on laajana aiheena tietysti aina kova kritiikinkohde. Naapurin Maalaiskana -brändi on kirvoittanut Saarioisten Jyväbroiler ja Atrian Perhetilan broileri -pakkausten ohella keskustelua siitä, onko kuluttajien kuva tuotteista selvä.

Kyse on tosiaan rehellisestä tehotuotannosta. Lintujen olosuhteita valvotaan kuitenkin tarkasti, eikä ruokinnassa käytetä geenimanipuloitua rehua.

Esimerkiksi Kronfågelin näkökulmasta lähituotantoajattelu toteutuu siltä osin, että koko tuotantoketju on keskittynyt maantieteellisesti pienelle alueelle. Tässä tapauksessa Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Hautomo, tilat ja tehdas ovat lähellä toisiaan.

Suomalaiset broilerinkasvattajat kuljettavat tuotteitaan kuitenkin ympäri Suomea. Kuluttajan kannalta liha ei siis välttämättä tule lähitilalta, mutta tuotantoketju on tiiviisti yhdessä.

Broileria myydään Suomessa halvalla, ja tehotuotanto on hallitseva tapa toimia. Kronfågel Oy:n toimitusjohtaja Mikko Karell kertoo, että nykytilanne on eräänlainen kompromissi. Yrityksen mukaan kyse tehotuotannosta, mutta jokaisessa vaiheessa eläinten stressitaso on pyritty saamaan alas.

– Lähdimme yrityksen alkuaikana ehkä liiankin kunnianhimoisesti muuttamaan tehotuotantoa. Törmäsimme kuitenkin muuriin. ”Paljonko maksaa?” Se oli ensimmäinen kysymys. Siitä jouduimme ottamaan muutaman askeleen taaksepäin. Pyrimme edelleen pitämään mahdollisimman vähän lintuja neliöllä ja katsomaan koko ketjun niin, että linnut voivat edelleen hyvin. Se nähdään päivittäin kasvatusajan pieninä poistumina. Ongelmana on se, että kuluttajat eivät vieläkään ymmärrä, miksi eettisemmin tuotettu ruoka maksaa.


Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli tunnistaa Karellin kuvaileman ilmiön.

– Suomessa kuluttajat on totutettu liian alhaisiin hintoihin, eikä vaihtoehtoja ole tarjolla jatkuvasti. Tuotannon kannalta pahimmat kipupisteet liittyvät jalosteisiin. Niiden lihaskasvu on niin nopeaa, että se aiheuttaa terveysvaikutuksia ja sitä kautta kipuja.

Ratkaisuksi Pulli ehdottaa tutustumista hitaasti kasvaviin jalosteisiin. Yksi sellaisista on luomutuotannossa käytetty Hubbard.

– Esimerkiksi Ranskassa hitaasti tuotettu broileri on ollut suosittua. Suomessa pitäisi myös huomioida entistä paremmin, että untuvikoilla on vielä hyvin tilaa. Teurasikäisinä sama halli voi kuitenkin olla ahdas.


Suomessa lainsäädäntö rajoittaa kasvatustiheyden niin, että neliömetrillä ei saa olla yli 42 kiloa broileria. Naapurin Maalaiskana ei ole huomannut edellä kuvattuja terveysongelmia ja kertoo pudottaneensa broilerin 38 kiloon neliöltä. Seuraavaksi tarkoituksena on pudottaa 35 kiloon.

Suomessa myydyn luomubroilerin hinta on ollut tavallisesti noin kaksinkertainen tehotuotettuun broileriin verrattuna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt