Päreet paloivat ohitustilanteessa Turussa – kiilaajan liikenneraivo tallentui poliisin kameraan

Turussa tapahtui viime marraskuussa erikoinen liikenne-episodi, joka tallentui videolle. Video oli keskeisin todiste oikeudenkäynnissä.

30.3.2017 13:54

Syyttäjä vaatii 58-vuotiaalle miehelle ”ankaraa sakkorangaistusta” törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, joka tapahtui Turun Stålarminkadulla 24.11.2016.

Liikenne-episodi tallentui videolle, jonka kuvasi sattumoisin siviiliautolla matkassa ollut vanhempi konstaapeli.

Tilanne sai alkunsa siitä, kun valkoista henkilöautoa kuljettanut mies ohitti täpärästi edellä kulkemaan 58-vuotiaan miehen henkilöauton. Syyttäjän mukaan ohitettu mies hermostui tilanteesta.

– Hän provosoitui tilanteesta, kihlakunnansyyttäjä Niina Merivirta kertoo Ilta-Sanomille.

Hänen mukaansa 58-vuotias kiihdytti voimakkaasti ajoneuvoaan, törmäsi tahallaan ohittajan kylkeen ja kiilasi tämän Stålarminkadun oikeaan reunaan.

– (Miehen) teko on ollut omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle, Merivirta kirjoittaa haastehakemuksessaan

Tilanteessa vältyttiin henkilövahingoilta, mutta kumpaankin autoon tuli pieniä vaurioita. Poliisin kuvaamalta videolta näkyy, että kiilauksen jälkeen 58-vuotias mies tulee tulistuneen oloisena toisen autoilijan luo selvittämään tapahtumia.

Teko tapahtui illalla kuuden jälkeen suojatien kohdalla, jolloin oli pimeää. Tapahtuma-aikaan oli myös runsaasti muuta liikennettä.

– Liikenneturvallisuuden vaarantaminen on ollut törkeää ottaen huomioon teon tahallisuus, tekopaikka, aika ja olosuhteet, Merivirta kirjoittaa haastehakemuksessaan.

– Kyllä tämä on minun mielestä moitittavaa, Merivirta tähdentää IS:lle.

Oikeudessa kuultiin todistajana videon kuvannutta vanhempaa konstaapelia. Hänen mukaansa kiukuspäissään ollut mies ei olisi huomannut edes mahdollista jalankulkijaa.

– Todistaja oli sitä mieltä, että jos suojatiellä olisi joku liikkunut, niin vastaaja ei olisi voinut missään tapauksessa sitä havaita. Todistajan mukaan miehen huomio kiinnittyi vain toiseen autoilijaan, Merivirta sanoo.

Hän luonnehtii videota kaikkein keskisimmäksi todisteeksi.

– Muutenhan tämä olisi ollut sana sanaa vastaan. Tämä (video) oli ihan sattumaa, Merivirta kertoo.

Syyttäjän mukaan rikoksista syytetty mies kiistää tahallisen törmäyksen. Mies puhalsi nolla promillea poliisin alkometriin.

– Vastaaja oli sitä mieltä, ettei hän tahallaan törmännyt. Hän oli omasta mielestään vaihtamassa kaistaa, eikä sitten nähnyt tätä toista autoa, Merivirta kertoo.

Syyttäjä vaatii miehelle ankaran sakkorangaistuksen lisäksi ajokieltoa. Mies on ollut väliaikaisessa ajokiellossa viime vuoden joulukuun puolivälistä lähtien.

Asiaa käsiteltiin oikeudessa maanantaina. Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa asiassa tuomion perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?