Kotimaa

Ruotsin ”Alko” lähetti Euroopan komissiolle kirjeen suomalaisten ankarista juomatavoista – vastustaa Suomen uutta alkoholilakia

Julkaistu:

Systembolaget on lähettänyt Euroopan komissiolle nelisivuisen kommenttikirjeen, jossa se esittää huolensa Suomen uudesta alkoholilaista.
Ruotsissa pelätään Suomen kehitystä, mikäli hallituksen suunnittelema alkoholilainsäädännön muutos astuu voimaan. Ruotsissa viinin ja väkevien alkoholijuomien vähittäismyynnistä vastaava Systembolaget on lähettänyt Euroopan komissiolle nelisivuisen kirjelmän, jossa se ottaa terävästi kantaa Suomen alkoholilainsäädännön uudistukseen.

Kirjeestä ensimmäisenä uutisoineen Ylen mukaan Ruotsin kirje ei välttämättä hidasta lainmuutosta, mutta Suomen on vastattava heidän esittämiinsä kommentteihin mahdollisimman tarkasti. Suomen alkoholilakiluonnoksesta ilmoitettiin komissiolle joulukuun puolivälissä. Kommentteja pitää odottaa vielä kesäkuun puoliväliin.

Hallitus valmistelee Suomessakin kiisteltyä alkoholilainsäädännön uudistusta, joka poistaisi lukuisia rajoituksia alkoholin myynnistä.

Systembolaget varoittaa, että liberaalimpi alkoholipolitiikka johtaisi siihen, että alkoholin saatavuus lisääntyisi huomattavasti, mikä puolestaan johtaisi väistämättä alkoholinkulutuksen kasvuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa vallitsee pohjolan ryyppäyskulttuuri

Ruotsin ”Alko” huomauttaa kirjeessään, että tähän asti Pohjoismaissa on ollut paitsi samanlainen juomiskulttuuri myös yhtenäinen alkoholipolitiikka. Suomessa sen sijaan juodaan paljon enemmän kuin esimerkiksi naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa.

Ruotsalaiset ihmettelevät, miksi Suomi höllentää alkoholilainsäädäntöään samaan aikaan, kun muissa Euroopan maissa trendi kulkee toiseen, politiikkaa kiristävään suuntaan. Suomessa vallitsee pohjolan ryyppäyskulttuuri, jossa juodaan suuria määriä harvoin. Uutena uhkana myös arkijuominen on lisääntynyt.

Kaiken kaikkiaan lainmuutos johtaa siihen, että suomalaisesta alkoholipolitiikasta tulee vähemmän johdonmukaista ja alkoholin saatavuus lisääntyy. Se puolestaan aiheuttaa kielteisiä seurauksia kansanterveydelle maassa, jossa jo ennestään juodaan enemmän kuin muissa pohjoismaissa, ruotsalaiset jyrähtävät.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt