Turvapaikanhakija livahti naisten puolelle uimahallissa Oulussa – alastomat naiset hämmentyivät

Uima-asuun pukeutunut alaikäinen turvapaikanhakija meni omasta mielestään vahingossa Vesi-Jatulin uimahalliin naisten puolelle tammikuussa 2016. Hovioikeuden mukaan teko oli kuitenkin tahallinen.

Käräjäoikeuden mielestä teko oli tahallinen, sillä nuori mies meni lähelle alastonta naista, katseli tämän vartaloa intensiivisesti ja avoimesti suihkutellen samalla itseään.

Oulun käräjäoikeuden mukaan vuona 1999 syntynyt mies toimi tietoisesti säädyllisyyden rajat ylittävällä tavalla ja loukkasi julkisesti sukupuolisiveellisyyttä vaikka hän ei ollutkaan itse alasti. Oikeuden mielestä teko oli harvinainen ja erikoislaatuinen.

Käräjäoikeuden mielestä uimahallin naisten suihkutila on naisille tarkoitettu julkinen tila, jossa naiset ja nuoret tytöt eivät odota joutuvansa alastomana kohtaamaan aikuisen mitoissa olevaa vähäpukeista miestä.

Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut Haukiputaan uimahallissa naisten puolelle menneen nuoren miehen käräjäoikeudesta saamaa sakkotuomiota. Mies sai viime syyskuussa 30 päivää eli 180 euroa sakkoa sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta nuorena henkilönä.

Miehen ilmestyminen naisten suihkutilaan on ollut suihkutiloissa olleiden naisen ja nuorten tyttöjen näkökulmasta yllättävä ja vastentahtoinen näytös, joka on herättänyt hämmennystä, ärtymystä ja paheksuntaa.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden arvion oikeellisuudesta ei jäänyt varteenotettavaa epäilystä eikä se muuttanut tuomiota.

Nuori mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hänen mielestään yksistään se seikka, että hän meni naisten suihkutilaan, ei täyttänyt sukupuolisiveellisyyden julkisen loukkaamisen tunnusmerkistöä. Hän ei ollut alasti eikä esitellyt itseään millään tavalla.

Hovioikeus antoi ratkaisunsa perjantaina 24.3.2017. Tapaus herätti tammikuussa 2016 laajaa keskustelua. Oulun kaupungin liikuntapalveluiden päällikkö langetti läheisen tukiasumisyksikön kaikille asukkaille pari viikkoa kestävän porttikiellon. Turun yliopiston hallinto-oikeuden professori Heikki Kulla totesi tuolloin Ilta-Sanomille porttikiellon olevan asiaton ja lainvastainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?