Kommentti: Hjalliksen ja Sipilän saunadiili ei kestä moraalista päivänvaloa – Harkimo aneli paikkaa Veikkauksessa jo vuosi sitten - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Hjalliksen ja Sipilän sauna­diili ei kestä moraalista päivänvaloa – Harkimo aneli paikkaa Veikkauksessa jo vuosi sitten

Harry ”Hjallis” Harkimo (kok) aneli pääministeri Juha Sipilältä (kesk) Veikkauksen hallituspaikkaa viime keväästä lähtien, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Harkimo kärtti Veikkauksen hallituspaikkaa jo vuosi sitten pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa pidetyssä saunaillassa.

25.3.2017 16:11

Veikkauksen ympärillä nähtiin maaliskuun alussa omalaatuinen kohunäytelmä, kun omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä nosti sipoolaisen naapurinsa ja saunakaverinsa, kansanedustaja-liikemies Harry Harkimon Veikkauksen hallitukseen ohi kokoomuksen virallisen ehdokkaan, kansanedustaja Timo Heinosen (kok).

Kuviohan oli umpiouto, ja on yhä.

Veikkaus sponsoroi Jokereita noin 200 000 eurolla.

Nyt Jokerien pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Harry Harkimo istuu siis pääministerin mahtikäskyllä tai pikemminkin luvalla myös sponsorirahaa Jokereille jakavan Veikkauksen hallituksessa.

Järjestely ei kestä moraalisesti päivänvaloa, ja lisätiedot tekevät Harkimon ja Sipilän ”diilistä” yhä kyseenalaisemman.

Harkimo ja Sipilä ovat toistuvasti kiistäneet, että kyseessä olisi heidän kahdenvälinen ”diilinsä”, jossa kokoomus olisi syrjäytetty.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Harkimo kärtti paikkaa pontevasti kuitenkin jo vuosi sitten 30. maaliskuuta 2016 pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa pidetyssä saunaillassa, jonne Sipilä oli kutsunut pienen joukon kokoomusvaikuttajia keskustelemaan Suomen kasvun eväistä ja yrittäjyyden edellytyksistä.

Eli jo pari kuukautta ennen kuin rahapelimonopoliyhtiöt Ray ja Fintoto fuusioitiin Veikkaukseen!

Kaiken lisäksi vain pari viikkoa aikaisemmin Harkimon ex-puoliso Leena Harkimo (kok) oli jättänyt paikkansa ns. vanhan Veikkauksen hallituksessa.

Kello 18 alkanut tilaisuus alkoi tiettävästi heti Harkimon kysymyksellä, järjestääkö Sipilä hänet uuden Veikkauksen hallitukseen.

Samaa tivaamista jatkui koko illan ajan, IS:lle on kerrottu. Kokoomuksen yrittäjyyspolitiikan tavoitteet jäivät Veikkauksen hallituskuvioiden varjoon.

 Tilaisuus alkoi tiettävästi heti Harkimon kysymyksellä, järjestääkö Sipilä hänet uuden Veikkauksen hallitukseen.

Sekä Harkimon että Sipilän aikaisemmat puheet joutuvat outoon valoon.

Vielä 4. maaliskuuta Harkimo kiisti Ilta-Sanomille, että hän olisi sopinut oman ”diilinsä” hallituspaikasta Sipilän kanssa:

”Ei” vastasi Harkimo asiaa koskeneeseen kysymykseen ja jatkoi:

– Olemme me koko ajan yhteydessä, mutta tästä ei ole puhuttu sen enempää. Sipilä on valinnut minut kolmesta. Ryhmänjohtaja Kalle Jokinen (kok) on ilmoittanut minulle, että hän esittää kolmea ja Sipilä saa valita, Harkimo vastasi.

Alla olevassa videolla Kalle Jokinen Ilta-Sanomien haastattelussa maaliskuun alkupuolella.

Sipilän ja Harkimon ”diili” on haissut koko ajan kuin brasilialainen sisäpiirifile, mutta asia on hautautunut jonnekin näinhän täällä aina toimitaan -hyvävelimaastoon.

Urheilupolitiikassa se on huomattavasti enemmän maan tapa kuin politiikassa.

Veikkauksen nimityskohun aikana naurettavaan valoon joutui kokoomuksen eduskuntaryhmä ja sen puheenjohtaja Kalle Jokinen. Iso kuvio unohdettiin, siis Jokereiden, Veikkauksen ja Harkimon päivänvaloa kestämätön kombinaatio.

Entäpä se jääviys? Sponsorisopimukset eivät kuulemma kuulu Veikkauksen hallitukselle eikä Harkimolle.

Eipä tietenkään.

Uskotaan, joo joo, eikä niistä puhuta Jokereiden aitiossakaan kuin korkeintaan kuiskaillen.

Mutta rohkea mies on myös omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Sipilä. Harkimo ei ole tiettävästi Sipilän sukulainen, mutta urheilurahojen moguli hän on.

Nyt siis Sipilän tuella ja valtakirjalla. Luulisi, että Sipilä olisi oppinut näitä asioita varomaan. Luulisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?