Nurmijärveläinen Seppo, 72, kiskoi järvestä oudon mulkosilmäisen mörköhauen – ”Jotain erikoista tuli...” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nurmijärveläinen Seppo, 72, kiskoi järvestä oudon mulkosilmäisen mörköhauen – ”Jotain erikoista tuli...”

Mies ja saalis. Nurmijärveläisen Seppo Väisäsen nostama hauki lähetettiin tutkittavaksi Åbo Akademin asiantuntijoille.

Julkaistu: 25.3.2017 12:31

Simpsonit-sarjan fanit muistavat Blinkyn – hassun kalan, jolla on kolme mulkosilmää. Nurmijärveläinen Seppo Väisänen, 72, saalisti Sääksjärvestä lähes yhtä erikoisen kalan.

Hauki on kala, jos oikein silmiin katsotaan. Nurmijärveläinen eläkeläismies Seppo Väisänen yllättyi nostaessaan talviverkkojaan pois Sääksjärvestä 9. maaliskuuta.

– Kun aloin vetää verkkoja, siellä alkoi jonnin moinen riuhtominen. Ajattelin, että siellä ei voi olla mitään muuta niin isoa kuin hauki.

Nurmijärveläinen kalamies Seppo Väisänen hämmästyi, kun avannosta nousi mulkosilmäinen jättihauki.

Kalan taistelu hiljeni ja Väisänen ehti ajatella, että otus pääsi karkuun. Kun kala lähestyi avantoa, vastustelu alkoi uudestaan.

– Sitten sille tuli vähän hätä ja se alkoi taas tempomaan. Vetäisin sen nostokoululla ylös, kun verkko ei olisi niin isoa kalaa kestänyt. Vasta vedettyäni loput verkot ylös rupesin katsomaan, että tässä on jotain outoa. Totesin, että jotain erikoista nyt tuli, Väisänen kertoo.

Väisänen hämmästyi. 9,5 kiloa painavan ja 1,1 metriä pitkän hauen silmät pullottivat kummallisesti.

– Silmät olivat mahdottoman pullistuneet! Oikea silmä oli suurin piirtein kananmunan kokoinen. Vasen oli vähän pienempi. Niissä oli kyllä normaali hauen silmäterä ja hauki oli oikein lihava, terve ja hyväkuntoinen noin muuten.

Pää lähetettiin tutkittavaksi

Seppo Väisänen otti kalasta heti kuvat perheensä kanssa. Otus sai osakseen ihmetystä ja lempinimen ”Mörkö”.

Kalan pää lähetettiin heti seuraavana päivänä Åbo Akademin tutkijoiden ihmeteltäväksi.

Väisänen kertoo, että hänen miniänsä selvitti asiaa. Perhe sai tietoonsa nopeasti varoituksen, että kalaa ei missään nimessä suositella ihmisen ravinnoksi – eikä oikeastaan kotieläimillekään.

Seppo Väisäsen saalistaman hauen silmät pullottivat niin kummallisesti, että kalan pää lähetettiin Åbo Akademin asiantuntijoiden tutkittavaksi.

– Se voi kantaa virusta tai bakteeria. Vein loput kalasta sellaiseen paikkaan, että sitä ei löydä kuin korkeintaan ketut. Metsäänhän minä sen olisin haudannut, mutta eihän se onnistunut, kun maa oli jäässä.

Väisäset eivät ole vielä kuulleet Turusta, mikähän kalan silmien pullistuman on mahdollisesti aiheuttanut.

– Samasta verkosta tuli 900 grammaa painava ahven. Sääksjärvestä on tullut myös siikaa aina silloin tällöin. Ne ovat olleet hyväkuntoisia, eikä tämmöistä ilmiötä tai sairautta ole koskaan aiemmin tullut vastaan, pikkupojasta asti kalastusta harrastanut Väisänen sanoo.

Sepon oudosta saaliista uutisoi ensimmäisenä Nurmijärven Uutiset.