Näin päättyi ilotytöistä tunnetun motelli Syvälammen taru – poliisi käytti epätavallista menetelmää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin päättyi ilotytöistä tunnetun motelli Syvälammen taru – poliisi käytti epätavallista menetelmää

Vuonna 2006 poliisi iski Syvälammelle. Likainen kahvila toimi kulissina törkeälle seksibisnekselle.

Syvälammen toiminta perustui paikalla majoittuneiden prostituoitujen hyväksikäyttöön.­

25.3.2017 11:38

Syyskuussa 2006 Salon poliisi iski korpibordelli Syvälammelle. Yleisövihjeiden ja poliisin omien tutkinta- ja tiedustelutietojen perusteella poliisi epäili, että Syvälammen motellissa harjoitetaan jälleen paritusta.

Parituksen paljastamiseksi poliisi käytti iskussa epätavallista menetelmää.

– Toimin iskussa houkutuslintuna. Kävelin valeasiakkaana sisään, rikosylikonstaapeli Antti Olkinuora kertoo.

Jo nuhjuisen motellin pihamaalla ulkomaalainen nainen pyysi Olkinuoraa peremmälle. Epäsiistissä baarissa oli neljän naisen pöytäseurue. Eräs naisista kertoi heti estottomasti pelin hengen, puoli tuntia ja sata euroa.

– Menin naisen perässä hänen huoneeseensa. Hän ehti jo paljastaa hieman sulojaan ja pyytää maksua, kun vedin virkamerkin esiin. Nainen oli latvialainen, Olkinuora kertoo.

Olkinuoran perässä motelliin tulivat ”puskissa odottaneet” muut poliisit.

Rikosylikonstaapeli Antti Olkinuora esiintyi houkutuslintuna, kun Syvälammen motelliin tehtiin isku.­

Toiminnan häikäilemättömyydestä kertoo se, ettei poliisin isku vielä tuolloinkaan lopettanut toimintaa. Taksit toivat prostituoituja ja seksinkipeitä asiakkaita nuhruiseen motelliin, jossa kahvilatoiminta oli vain kulissi seksikaupalle. Kauppanaisina olivat Venäjältä ja Baltian maista tulleet prostituoidut ja ostajina oli miehiä joka lähtöön.

Tavallisen lounasseurueen saapuminen kahvilaan olisi ollut järkytys. Baarin valikoima oli pahasti vajavainen. Siellä myytiin lähinnä vain ”rapakaljaa”, pilsneriä, mietoa lonkeroa, energiajuomia, suklaata ja kahvia termoksesta.

 

Ovi suljettiin munalukolla

Olkinuoran tapaama nainen kertoi olevansa prostituoitu. Nainen kertoi olleensa useita kertoja seksiä myymässä Syvälammella. Asiakkaita hänellä oli keskimäärin kolme vuorokaudessa. Naisella oli hallussaan käteistä rahaa yli 2 700 euroa.

Poliisi suoritti ensimmäisen valvontaiskun jälkeen jatkuvaa tarkkailua kohteeseen. Heillä oli kohdemaalina toiminnan todellinen pyörittäjä, sillä he epäilivät, että taustalla toimi sama keski-ikäinen suomalaismies, joka oli kärynnyt jo Bonanzasta ja Syvälammen edellisestä paritusjutusta.

Salon poliisi iski motelliin toisen kerran marraskuussa hieman ennen aamukymmentä. Kahvilan ovi oli suljettu. Poliiseille ei avattu ovea, joten ovin lasi rikottiin.

– Siellä on täysi ratsia päällä. Poliisiautoja on iso kasa, maalaistaksimies ilmoitti puhelimessa Espanjan Torreviejassa kirjoilla olevalle keski-ikäiselle suomalaismiehelle.

Motellissa oli kaksi venäläistä naista sekä baarimies, joka oli ensimmäisessä iskussa otettu kiinni. Baarimies oli palannut vapauduttuaan tiskin taakse kahvilaan. Kaverina hänellä oli ”myyntipäällikkö”.

– Kovin on tyhjän näköinen laitos nyt sieltä sisältä. Siellä on ollut härdelli. Oli otettu tytöistä valokuvat ja sanottu istukaa täällä, maalaistaksimies raportoi jälkeä.

Rikkoutuneen lasin takia oveen laitettiin munalukko yöksi.

Kahvilassa myytiin pilsneriä viiden eurolla. Kahvila oli peitebisnes seksikaupalle.­

Mies löytyi sängyn alta

Syrjäseudun seksibisneksen taru ei päättynyt tähänkään. Poliisi oli ottanut kuitenkin jo salaiset telepakkokeinot käyttöön ja keräsi näyttöä kaikessa hiljaisuudessa.

Joulukuussa 2006 poliisi teki kolmannen ja viimeisen valvontaiskun. Sisäänkäynnin ovi oli lukittu, mutta ovessa oli lappu, jossa kehotettiin soittamaan ovikelloa. Olkinuora soitti ja esiintyi jälleen asiakkaana.

– Menin täydestä baarinpitäjälle, ei epäillyt mitään. Kun pääsin pöytään istumaan naiset tiirailivat minua ensin ja sitten tuli suorasukainen ehdotus.

Olkinuora törmäsi samaan latvialaiseen naiseen kuin ensimmäisessä valvontaiskussa. Motellista tavattiin myös yksi virolainen, yksi venäläinen ja yksi italialainen, mutta venäläistä alkuperää, oleva nainen.

Italialaisen naisen sängyn alta poliisit löysivät pahasti säikähtäneen lounaissuomalaisen miehen.

Baarimies avautui kuulusteluissa kahvilan todellisesta luonteesta.

– Kälynen kahvila. Kahvila oli sivutoiminta. Päätoiminta oli huorabisnes. Valikoima oli olematon. Paikka oli epäsiisti. Asiakkaina oli pääasiassa miehiä, baarimies kertoi.

  

Kahvilatoiminta oli vain kulissi

”Maksullisia naisia” oli paikalla kahdesta neljään kerralla ja he viipyivät baarimiehen mukaan muutamasta päivästä kymmeneen päivään. Asiakkaita oli päivisin 10–20.

Syvälammen toiminta perustui paikalla majoittuneiden prostituoitujen hyväksikäyttöön. Prostituoiduilta peritty majoitusmaksu oli korkea paikan tasoon nähden.

– Se oli läävä, Olkinuora kuvailee.

Kahvilan tuotto perustui prostituoitujen paikalle houkuttelemiin asiakkaisiin. Kulissikahvilan hinnat olivat korkeat, pilsneri maksoi viisi euroa.

Toiminta oli yritetty virittää viimeisen päälle välikäsien ja eri yritysten kautta. Poliisit kaivoivat kuitenkin esiin saman parittajan, joka todellisuudessa oli aiemmin pyörittänyt monimutkaisten yritysjärjestelyjen kautta moottoritien kupeessa sijainnutta ilotaloa, Bonanzaa, kunnes se tuhoutui tulipalossa. Tulipalon jälkeen toiminta siirtyi Syvälammelle, jossa prostituutio rehotti 2002–2004.

 

Pistooli ja kimaltelevia koruja

Bonanzan ja Syvälammen aiempi paritusjuttu oli jo Riihimäen käräjäoikeudessa vireillä, kun molempien taustalla ollut parittaja käynnisti erilaisten yritysjärjestelyjen kautta parituksen Syvälammella uudestaan elokuun alussa 2005. Se ehti jatkua 16 kuukautta. Tällä kertaa rikos täytti törkeän parituksen tunnusmerkistön. Kuulusteluissa parittaja ilmoitti ammatikseen konsultin.

– Aika paha syytös. En ole vaikuttanut mitenkään Syvälammen toimintaan. Sitä on turha yrittää kipata minun niskaan, keski-ikäinen mies vastasi kuulusteluissa poliiseille.

– Olen nähnyt pitkän urani aikana tuhansia rikollisia, mutta täytyy sanoa, että tämä parittaja oli omaa luokkaansa. Hän oli juuri sen oloinen kuin parittajien kuvittelee olevan. Kotietsinnässä löytyi timanteilla koristeltuja kultakoruja. Niiden arvo oli liki 30 000 euroa, mutta pakkohuutokaupassa ne menivät myöhemmin pilkkahintaan. Korut olivat niin yliampuvan näköisiä, että luulimme ensin, etteivät ne ole edes aitoja. Mieheltä löytyi myös 22-kaliiperin pistooli. Mies kiisti kuulusteluissa kaiken viimeiseen asti, 36 vuotta poliisina toiminut Olkinuora muistelee.

Parittajan tietokoneelta löytyi suuri joukko valokuvia alastomista tai vähäpukeisista naisista.

– Hankimme kaiken tarvittavan näytön. Menimme jopa niin pitkälle, että viimeisen iskun jälkeen laskimme roskapusseista kaikki käytetyt kondomit. Niitä oli 311 kappaletta. Työkaveria se homma vähän oksetti, mutta kumihanskat kädessä me levitimme ne pihalle. Ei me nyt DNA-tutkimuksia niistä ryhdytty tekemään.

 

Pistooli laukesi seinään

Vaarallinen tilanne korpibordellissa oli, kun kahvilassa silloin tällöin työskennellyt mies alkoi ”rähjätä taas ämpäri päässä”. Päihtyneen miehen pistooli laukesi ja osui baarin seinään noin puolen metrin päähän toisesta työntekijästä.

Salon käräjäoikeus tuomitsi keski-ikäisen suomalaismiehen törkeästä parituksesta, ampuma-aserikoksesta, törkeistä kirjanpitorikoksista ja rekisterimerkintärikoksista kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeus piti miehen toimintaa suunnitelmallisena ja otti huomioon sen, että mies jatkoi toimintaa poliisin ratsioiden jälkeenkin.

Alentavana seikkana otettiin huomioon miehen lainvoimainen kahden vuoden vankeustuomio aiemmista rikoksista Bonanzan (1999–2002) ja Syvälammen (2002–2004) suhteen.

Turun hovioikeus piti voimassa miehen tuomion 2009. Mies tuomittiin maksamaan 96 000 euroa rikoshyötyä valtiolle. Miehen yli 20 000 euron asianajajakulut käräjä- ja hovioikeudessa jäivät veronmaksajien maksettavaksi.

Joulukuussa 2006 poliisi teki kolmannen ja viimeisen iskun, joka lopetti korpibordellin toiminnan.­

Naiset odottivat asiakkaita ravintolassa ohuessa vaatetuksessa.­

Korpibordellin huoneet olivat nuhjuisia, vuodevaatteet vaihdettiin yhden prostituoidun mukaan noin kaksi kertaa viikossa.­

Lehtileike oli seinään kiinnitettynä yläkerrassa, motellin konttorissa.­

Viimeisen iskun jälkeen poliisi laski roskiksista löytyneet käytetyt kondomit: 311 kappaletta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?