IS selvitti: Näin moni kansanedustajista kannattaa eutanasiaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS selvitti: Näin moni kansanedustajista kannattaa eutanasiaa

IS:n kyselyihin vastanneissa kansanedustajissa on huomattavasti enemmän eutanasian kannattajia kuin vastustajia.

Jutussa olevasta taulukosta näet kansanedustajien kannan eutanasian sallimiseen.

25.3.2017 9:01

Ilta-Sanomat kysyi kuntavaalikoneessaan ehdokkailta arvokysymyksen, joka koski sitä, pitäisikö Suomessa sallia eutanasia.

Asiaa käsitellään parhaillaan eduskunnassa, joka sai helmikuussa eutanasian laillistamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen. Aloite siirtyi sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Kuntavaalikoneeseen vastanneista kansanedustajista 48 kannatti eutanasiaa, 23 vastusti ja 14 ei osannut sanoa kantaansa.

Ilta-Sanomat kysyi aiemmin kansanedustajien kantoja asiaan viime joulukuun lopussa haastatteluilla. Kun vaalikoneeseen vastanneiden ja viime joulukuun kyselyyn vastanneiden kansanedustajien kannat lasketaan yhteen on eutanasian kannattajia 78 ja vastustajia 39. 43 ei osannut kertoa kantaansa. 40 kansanedustajaa ei ole vastannut kyselyihin.

Joidenkin kansanedustajien kanta on muuttunut asiassa. Kansanedustaja Eerikki Viljanen (kesk) kertoi vielä Ylen vaalikoneessa 2015 eduskuntavaalien alla kannattavansa oikeutta avustettuun kuolemaan. Nyt hän on Ilta-Sanomien vaalikoneessa eutanasiaa vastaan.

– Lisääntyneen tiedon valossa katson, että emme tarvitse eutanasiaa eli aktiivista lopettamista kivuttoman ja hyvän kuoleman välineeksi. Saattohoito sen monissa muodoissa riittää, mutta mahdollisuus hyvään saattohoitoon pitää turvata joka puolella maata, Viljanen perusteli.

Myös kansanedustaja Ari Tornianen (kesk) on tullut sitten vuoden 2015 uusiin aatoksiin ja vastustaa nyt eutanasiaa.

– Uskon, että lääketiedekin kehittyy jatkuvasti. Mikäli olisin eutanasian kannalla, en kuitenkaan pystyisi määrittelemään missä raja menisi, Torniainen kertoi.

Myös Torniainen korostaa saattohoidon ja sen saatavuuden parantamisen merkitystä.

Kansanedustaja Jukka Kopra (kok) on taas muuttanut kantansa eutanasian kannattajaksi. Kopra kertoo pohtineensa elämän ja kuoleman kysymystä ja keskustelleensa siitä filosofin ja rovastin kanssa.

– Keskustelujen ja pohdintani tuloksena olen päätynyt siihen, että kannatan eutanasiaa osana saattohoitoa. Toisin sanoen tilanteissa, joissa on kiistatonta, että henkilö potee kuolemaan johtavia vaivoja eikä mitään toivoa paranemisesta ole. Henkilön pitäisi myös kyetä itse kertomaan kantansa asiaan.

Osa kansanedustajista vastasi eutanasiakysymyksiin niin IS:n kuntavaalikoneessa kuin viime joulukuun kyselyssä. Niissä tapauksissa on huomioitu vain tuoreempi vastaus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?