Kotimaa

Pyykkituvasta löytyneistä naisen alusvaatteista alkoi selkkaus – ”Suomalaiset ovat valittajakansaa”

Julkaistu:

– Valitamme herkemmin kuin aikaisemmin. Ainakin kun puhumme elämästä taloyhtiöissä, Kiinteistöliiton Päijät-Hämeen alueyhdistyksen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen sanoo.
Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla, että taloyhtiöissä on yleistynyt eräs amerikkalaisista elokuvista tuttu ilmiö: juristilla ja oikeustoimilla uhkailu.

Erimielisyyksien vastaan tullessa osakkaat pelottelevat oikeustoimilla yhä herkemmin hallituksen jäseniä, koko taloyhtiötä tai myös muita osakkaita.

Taloyhtiöissä riidellään jopa naisten alusvaatteista, IS:n haastattelemat isännöitsijät kertovat.

Kiinteistöliiton Päijät-Hämeen alueyhdistyksen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen nostaa esille taloyhtiön pyykkituvan narulla kuivumassa olevat naisten alusvaatteet, joiden näkeminen voi johtaa valitukseen isännöitsijälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Suomalaiset ovat valittajakansaa.

– Valitamme herkemmin kuin aikaisemmin. Ainakin kun puhumme elämästä taloyhtiöissä, Kiljunen toteaa.

 

Edelleen on niitä, jotka ajattelevat, että asunto on minun ja voin tehdä ihan mitä itse haluan. Niin asia ei ole.

Riitoja taloyhtiöissä saadaan aikaiseksi myös monista muista asioista, kuten remonteista, joita edelleen tehdään luvatta.

– Asunto-osakeyhtiölaki muuttui seitsemän vuotta sitten. Lain mukaan muutostöistä on aina ilmoitettava etukäteen.

– Edelleen on niitä, jotka ajattelevat, että asunto on minun ja voin tehdä ihan mitä itse haluan. Niin asia ei ole, ja riita on valmis, Kiljunen toteaa.

Usein kuitenkin naapurin valvova silmä käräyttää remonttia tekevän osakkaan, jolla voi olla edessään iso lasku.

– Moni osakkeenomistaja voi asua toisella puolella valtakuntaa, ja häntä kiinnostaa vain asunnon tuotto. Omistaja ei käy vuosikausiin asunnossaan, jossa asuu vuokralainen.

 

Huoltomies ja poliisi löysivät vainajan.

– Joka vuosi omistajan tulisi vierailla asunnossa ja selvittää sen kunto. Jos hän ei sitä tee, niin aina taloyhtiö voi tekosyynä pitää vaikkapa hanatarkastuksen asunnon kunnon selvittämiseksi, Kiljunen neuvoo.

Isot omaisuudet huonossa hoidossa

Taloyhtiöissä on kiinni suuri omaisuus. Edelleen on taloyhtiöitä, joissa ei-ammattilaiset hoitavat isännöintiä vasemmalla kädellä pelisäännöistä piittaamatta.

– Olen joskus todennut, että isännöitsijän pitää olla juristi, insinööri, ekonomi, psykologi ja pappi. Hän joutuu ottamaan jopa kuoleman jälkeisiin asioihin kantaa.

 

Asunnon puhdistaminen ja remontointi maksoi 40 000 euroa.

– Jonkinlainen huolenpitomekanismi olisi saatava käytäntöön. Asukkaan pitää olla sen verran kiinnostunut naapuristaan, että tietää elääkö hän vai onko kenties vainajana asunnossaan, Kiljunen pohdiskelee.

Asunnosta löytyi ruumis

Kiljunen kertoo melko tuoreesta tapauksesta, kun asukas oli ollut kodissaan kuolleena useita kuukausia. Vasta kun hajut levisivät, heräsi epäily, ja asuntoon mentiin poliisin kanssa.

– Huoltomies ja poliisi löysivät vainajan.

– Asunnon puhdistaminen ja remontointi maksoi 40 000 euroa.

– Näin voi käydä kun naapurit eivät tunne asukkaita, eivät ole heistä kiinnostuneet, ja huoltomieskin vaihtuu jatkuvasti, Kiljunen kuvaa tilannetta.
  • Artikkelin videolla kerrotaan yhdestä erikoisemmasta tapauksesta, jossa isännöitsijä joutui puuttumaan asukkaiden äänekkyyteen.