Kristillisten ehdokas numero 666: ”Uskovien piirissä jää varmasti muutama ääni saamatta”

Julkaistu:

Politiikka
Turkulainen Jari Viherlampi (kd) ei ole huolissaan äänisaalistaan, vaikka saikin ehdokasnumerokseen 666.
Ehdokkaiden vaalinumerot tapaavat herättää hilpeyttä vaaleista toiseen, eivätkä ensi kuussa käytävät kuntavaalit ole poikkeus.

Turun Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Jari Viherlampi on ehdolla kuntavaaleissa numerolla 666. Numeroa pidetään kristinuskossa pedon lukuna, joka mainitaan Raamatun Ilmestyskirjassa.

– Minä en näe tässä mitään kummallista. On puheenjohtajan velvollisuus kantaa tällainen etuoikeus. Erotun joukosta ihan varmasti, Viherlampi toteaa Ilta-Sanomille.

– Herättäähän tämä huomiota ja hilpeyttä piireissä, mutta en ole huolissani äänisaalistani. Uskovien piirissä jää varmasti muutama ääni saamatta, mutta tällä mennään.

Facebookissa Viherlampi totesi luvun sopivan hyvin Raamattuun, psalmin 66 kuudenteen jakeeseen.

Hän toteaa myös, ettei numero 666 sellaisenaan ole pedon luku.

– Pedon luku toteutuu vasta, jos tatuoin sen otsaani tai oikeaan käteeni. Muuten se on luku muiden joukossa, kunnes sitä käytetään väärin, Viherlampi tietää.

Pedon luku 666 on aiemminkin herättänyt hilpeyttä kristillisdemokraattien piirissä. Vuoden 2015 puoluekokouksessa, joka valitsi puolueen nykyisen puheenjohtajan Sari Essayahin tehtäväänsä, oli paikalla 666 edustajaa.

– Puoluekokouksessa 666 virallista kokousedustajaa. Pahaenteisestä luvusta riitti riemua. #uudenaika, kristillisdemokraatit hihkuivat tuolloin Twitter-tilillään.

Viherlampi ei myöskään ole ainoa kuntavaaliehdokas, jolle arpaonni on suonut mielikuvia herättävän numeron. Keskustan Matti Vanhanen on ehdokkaana numerolla 88.

Luku 88 tunnetaan myös uusnatsien koodina. Kirjain h on aakkosten kahdeksas kirjain, joten numerosta 88 voidaan johtaa kirjaimet HH. Tämä taas on lyhenne tervehdyksestä Heil Hitler.

Vanhanen kommentoi vaalinumeroaan Facebookissa ironiseen sävyyn: ”Onko ideoita, jotka kuvan tai iskulauseen avulla auttavat muistamaan?”