Liisa Hyssälän säästölista: 6 teesiä sosiaalimenojen pienentämiseksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Liisa Hyssälän säästölista: 6 teesiä sosiaalimenojen pienentämiseksi

Kelan ex-pääjohtaja ja Keskustan ex-sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä laati listansa kohteista, joista sosiaalisektorin säästöjä voisi etsiä ja kohdistaa toimia suurimmassa avun tarpeessa oleville.

Asumistuissa seinä on tullut vastaan. –Kovin kysymys on se, miten halvempaa asumista saadaan ylipäätään rakennettua, Liisa Hyssälä sanoo.

25.3.2017 9:01

1. Köyhiä lapsiperheitä voitaisiin tukea laittamalla lapsilisät verolle. Samalla lapsilisiä olisi nostettava. Näin osa perheistä pääsisi pois toimeentulotuelta. Hyssälä muistuttaa, että päivähoitomaksun alentaminen ei auta kaikista köyhimpiä perheitä, koska ne eivät maksa sitä nytkään.

Hyssälä epäilee, ettei lapsilisiin koskemiseen löydy poliittista tahtoa, mutta toteaa, että vaihtoehtoja tarvitaan nyt kipeästi.

2. Perusturvaetuuksia tulisi yhdistää pienimpiäkin etuuksia myöten. Etuuksiin voitaisiin liittää osallistavia elementtejä.

– Siinä säästettäisiin henkilöstökuluista, eikä ihmisten tarvitsisi juosta eri luukuilla.

3. Vanhusten auttamisessa takuu­eläkkeen korotus on ollut tehokas keino poistaa köyhyyttä. Hyssälästä takuueläkkeisiin käytetään yhä melko vähän rahaa, alle 200 miljoonaa euroa. Hoitotuet hän haluaisi mietittävän kokonaan uudestaan.

– Menevätkö rahat asumiseen, ruokaan, asiakasmaksuihin vai minne. Tämä kannattaisi selvittää ja miettiä, miten vaikuttavuutta saataisiin enemmän.

4. Asumistuissa seinä on tullut vastaan. On pohdittava, mihin asti yhteiskunta on velvollinen maksamaan tukea asumisesta. Hyssälä on esittänyt asumistukiin kattokorvauksen palauttamista, mikä on samantyylinen ratkaisu kuin asuntoministeri Kimmo Tiilikaisen esillä pitämä neliöleikkuri. Toinen vaihtoehto on omavastuun nosto, joka tosin voi ”valua toimeentulotukeen”.

– Kovin kysymys on se, miten halvempaa asumista saadaan ylipäätään rakennettua.

5. Veikkauksen noin 400 miljoonan euron RAY-potin jako tulisi miettiä uudestaan. Fokus tulisi kääntää reilusti kipupisteisiin. Hyssälä listaa akuuteiksi kohteiksi mielenterveyden, lastensuojelun ennaltaehkäisevän työn ja maahanmuuttajien integroinnin.

– Kipupisteet ovat nyt eri kuin silloin, kun järjestelmät on sementoitu. Pelkään, että nyt rahat hajoavat aika pieniin, varmaan hyviinkin hankkeisiin. Isoihin keskittymällä saisi enemmän aikaan. Kolmas sektori voisi olla näiden iholla.

6. Kansalaisten viesti on, että lääkkeitä ei pysty ostamaan, koska ne ovat liian kalliita. Näin ollen lääkekulujen korvauksia haetaan yhä enemmän toimeentulotuesta. Lääkekorvauksiin kuluu vuodessa noin 1,4 miljardia euroa. Lääkkeitä myydään vuodessa 3 miljardilla eurolla. Hyssälän mukaan säästöjä on löydettävissä.

– Pitäisi miettiä, miten aitoa kilpailua voidaan lisätä.

Säästöä voisi tulla myös logistiikkakuluista, jos lääkkeiden myynti vapautettaisiin marketteihin. Valmiiden lääkkeiden saamiseen kuluttajille jakelu- ja myyntikanavassa kuluu logistisesti nyt muutama sata miljoonaa euroa.

– Saisiko sen edullisemmaksi normeja purkamalla? Kansanterveysnäkökulma, eettisyys ja lääkeneuvonta on tietenkin otettava huomioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?