Ex-johtaja Liisa Hyssälä Kelan tilanteesta: ”Laitos on selvinnyt hyvin tehtävistään” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ex-johtaja Liisa Hyssälä Kelan tilanteesta: ”Laitos on selvinnyt hyvin tehtävistään”

Vuoden vaihteessa eläkkeelle jäänyt Kelan ex-pääjohtaja Liisa Hyssälä ei ota itseensä kritiikkiä toimeentulotuen siirrosta Kelaan aiheutuneista viivytyksistä. – Kun prosessit hioutuvat, asiat hoituvat hyvin, Hyssälä sanoo IS:n haastattelussa.

Liisa Hyssälän mukaan muutosten sosiaaliturvajärjestelmään tulee olla radikaaleja, mutta heikoimmassa asemassa olevista on pidettävä huolta kaikissa olosuhteissa.

25.3.2017 9:00

Tyttö voi lähteä Iistä, mutta Ii ei tytöstä. Kelan ex-pääjohtaja Liisa Hyssälä tunnetaan suorista sanoistaan. Ne ovat hänelle verenperintöä. Mitä kauemmaksi politiikan kiemuroista keskustan entinen kansanedustaja ja ministeri on edennyt, sitä suoremmaksi puhe on muuttunut.

–  Olen pohjalainen ja puhun sitä kieltä, mitä Iissä aina puhuttiin. Ei sen kummempaa, Hyssälä nauraa.

Hyssälä täytti 68 vuotta viime joulukuussa. Samoihin aikoihin päättyi hänen pestinsä Kelan pääjohtajana. Hän siirtyi Sitraan vanhemmaksi neuvonantajaksi. Politiikan oven Hyssälä sanoo sulkeneensa. Hän ei lähtenyt ehdolle edes kuntavaaleihin, vaikka pyydettiin.

Hyssälän tulot Kelan pääjohtajana olivat etuineen noin 16 000 euroa kuukaudessa. Siihen pisteeseen hän pääsi raa’alla työllä. Hyssälä on kertonut rahoittaneensa lukio-opintonsa puolukoita poimimalla. Vanhempien koti oli vaatimaton: ”neljä lasta, neljä, lehmää ja neljä hehtaaria”.

Hyssälää ihmetyttää, mihin suomalaisten vahva elämänhallintakyky on kadonnut.

– Jos elämä ei ole ihmisen itsensä hallinnassa, lasku lankeaa sosiaaliturvan puolelle.

”Toimeentulotuen alikäyttö oli odotettua suurempaa”

Veronmaksajien rahoista kelkasta pudonneiden laskut maksaa Hyssälän aiemmin johtama Kela. Tai maksaa, jos pystyy. Viime viikkoina otsikoissa ovat olleet Kelan vaikeudet maksaa perustoimeentulotukia ajoissa asiakkailleen. Syynä on ollut riittämätön varautuminen perustoimeentulotukiasioiden siirtymisessä Kelalle. Hyssälä ei ota vastuuta epäonnistumisesta kontolleen vaan muistuttaa, että Kela maksaa yli sataa erilaista etuutta kansalaisille.

– Laitos on selvinnyt hyvin tehtävistään. On käynyt ilmeiseksi, että toimeentulotuen alikäyttö on ollut odotettua suurempaa. Myöskään asiakkaitten kyky itse täyttää hakemuksia ei ole ollut vahvaa. Kun prosessit hioutuvat, asiat hoituvat hyvin, Hyssälä vastaa kritiikkiin.

Hyssälän suorapuheisuudesta saatiin malliesimerkki Ylen Ykkösaamussa vähän ennen Kela-pestin päättymistä. Silloin hän sanoi, että esimerkiksi asumistuista on tullut monille suomalaisille saavutettuja etuja, joista ei haluta luopua. Se sai monet Ilta-Sanomienkin lukijat takajaloilleen.

Moni kysyi, miksi Hyssälä avaa suunsa vasta pestinsä lopulla. Hän sanoo näkevänsä Suomen kipupisteet nyt paremmin kuin koskaan ministerinä tai eduskunnassa.

– En halua olla besserwisser. Mutta näen nyt monia asioita selkeämmin ja milloin sitä sitten tietää, jos ei tällä iällä ja kokemuksella.

Hyssälä liittyy niihin ministereihin, jotka jälkeenpäin tunnustavat, että ministerin pyörityksessä energia pilkkoutuu atomin osiin päivittäisten kriisien hallinnassa.

–   Siinä ei pysty näkemään, ja mikä pahinta: Ei ole aikaa ajatella. Kun en enää ole eduskunnassa enkä ministeri, voin sanoa, että kauempaa näkee paremmin.

Hyssälällä on omat säästölääkkeensä. Mutta puhutaan vielä pärjäämisestä ja siitä, miksi sosiaaliturvan uudistaminen ei ole ottanut onnistuakseen.

Hyssälän kantavan idean voi kiteyttää Jyri Häkämiehen turvallisuuspolitiikkaa koskeneen Venäjä, Venäjä, Venäjä -linjauksen tapaan muotoon: Muutos, muutos, muutos.

– Pakko tehdä. Ei ole muuta mahdollisuutta.

Hyssälä ei syytä Suomen sosiaaliturvan jämähtämisestä vuosikymmenien taakse minkään väristä hallitusta. Sosiaaliturvan uudistuksessa on menty ”viilauslinjalla”, koska sen uudistaminen on poliitikoille äärimmäisen vaikea pala. Jokin äänestäjäryhmä suuttuu aina.

–Jos elämä ei ole ihmisen itsensä hallinnassa, lasku lankeaa sosiaaliturvan puolelle, Liisa Hyssälä pohtii.

Niinpä tulikuumaa palloa on päädytty siirtelemään hallitukselta toiselle. Jossain vaiheessa aikapommi poksahtaa silmille täysimittaisesti.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo otti kuntavaalien alla rohkean askeleen. Orpo sanoi viime viikolla, että seuraavan hallituksen tulisi käynnistää sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuudistus. Sotu-uudistus pitäisi Orpon mukaan kirjoittaa hallitusohjelmaan ja istuva hallitus alkaisi jo valmistella asiaa.

– Olen itse ehdottanut SATA-komitea kakkosta jo pidemmän aikaa. Uudistuksia on tehtävä.

Hyssälän mukaan muutosten tulee olla radikaaleja, mutta heikoimmassa asemassa olevista on pidettävä huolta kaikissa olosuhteissa. Siitä ei voi tinkiä yhtään. Siksi Hyssälä patistaa päättäjiä tähtäämään toimensa entistä paremmin niille ryhmille, jotka ovat erityisesti huolenpidon tarpeessa. Hän puhuu ihmisistä, jotka usein elävät pelkän perusturvan varassa, pitkäaikaissairaista ja -työttömistä.

– Hyvinvointivaltio ei voi kääntää selkää näille ongelmille.

”Asumistukeen menee liikaa rahaa”

Koska rahasta on pulaa, Hyssälä patistaa päättäjiä katsomaan isoja potteja, kuten asumistukia.

– Oli hallitus minkävärinen tahansa, joutuu se pohtimaan kysymystä: Miten hyvinvointia voidaan tuottaa entistä pienemmillä kustannuksilla.

 Kun näki, miten valtavat rahasummat vaikka asumistukiin meni, ajattelin, ettei tämä voi olla totta. Ei tästä valtiosta irtoa enempää yhteen tukimuotoon. Se on tiensä päässä.

Hyssälä istui Kelan pääjohtajana kuusi vuotta. On pakko kysyä, kyynistikö se.

– Kun näki, miten valtavat summat vaikka asumistukiin meni, ajattelin, ettei tämä voi olla totta. Ei tästä valtiosta irtoa enempää yhteen tukimuotoon. Se on tiensä päässä.

Asumistukiin kuluu Suomessa vuodessa kaksi miljardia euroa. Kyllä, kaksi miljardia. Vuodesta 2015 vuoteen 2016 asumistukiin laitettu potti kasvoi vain yhdessä vuodessa 18 prosenttia.

– Eivät nämä tukiin menevät potit voi kasvaa määrättömästi, kun kansantalouskaan ei kasva.

On käynyt ilmi, että johtaja voi lähteä Kelasta, mutta Kela ei johtajasta. Voisi myös sanoa, että poliitikko voi lähteä politiikasta, mutta politiikka ei poliitikosta.

”Poliitikkojen tehtävä on poistaa kannustinloukut”

Entinen poliitikko muistuttaa nykyisiä siitä, että ihmisille on luotava edellytykset edistää omaa hyvinvointiaan ja oppia uutta.

– Poliitikkojen tehtävä on poistaa kannustinloukut. Se on aika kallis tehtävä ja siinä on onnistuttu aika huonosti.

Istuva hallitus tekee asian suhteen ratkaisuja puoliväliriihessä Orpon kannustinloukkutyöryhmä hiljattain valmistuneen työn pohjalta.

– Jotakin on vialla, kun on satojatuhansia työttömiä ja jatkuvasti kuulee työnantajilta, että avoimiin tehtäviin ei saada työvoimaa.

Airbnb-emäntiä tai tubettajia

Hyssälä on työssään Sitrassa pohtinut paljon tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Hänen päätehtävänsä liittyy projektiin, jossa pohditaan, miten hallintoa laajana kokonaisuutena tulisi uudistaa tulevaisuuden tarpeita varten. Hyssälä on mukana myös perustulon seurantaryhmässä.

Tulevaisuustutkijoiden yhdessä skenaariossa pitkittynyt työttömyys ja matalasuhdanne jatkuvat. Uuden työn maailmassa nykyiset keskiluokan työt häviävät.

– Jos uusia töitä ei synny, tarvitaan jotain perustulon tapaista turvaa.

Toisessa skenaariossa uuttakin työtä syntyy.

– Kuka pari vuotta sitten olisi uskonut, että jonkun työ olisi olla Airbnb-emäntä tai tubettaja, Hyssälä huudahtaa.

Uskoi sitten kumpaan skenaarioon tahansa, on selvää, että digitalisaation aika on täynnä epävarmuutta. Hyssälä tietää olevansa onnekas. Uusi työ löytyi nopeasti. Hän on Sitrassa ”selvästi vanhin”, mutta se ei tahtia haittaa.

– Tunnen olevani yhteiskunnan kosketuspinnalla täysillä mukana.

Liisa Hyssälä

Ikä: 68

Ammatti: Sitran vanhempi neuvonantaja. Entinen Kelan pääjohtaja, keskustan ministeri ja kansanedustaja. Hammaslääketieteen tohtori, valtiotieteen maisteri.

Perhe: Aviomies, kaksi lasta ja kaksi lapsenlasta.

Plus: Sukutila Liedossa, kaupunkiasunto Helsingin Töölössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?