Suomalaismiljardööri ei pysähtynyt suojatien eteen – tuomittiin vajaan 80 000 euron sakkorangaistukseen

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi suomalaismiljardöörin Antti Ilmari Aarnio-Wihurin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta päiväsakkoihin, jotka nousivat hänen tuloillaan kymmeniin tuhansiin euroihin.

Antti Aarnio-Wihuri

23.3.2017 9:05

Rikos tapahtui Helsingin Tukholmankatu 15:n tienoilla 3.5.2016.

Kello oli illalla noin puoli kuusi, kun miljardööri Antti Ilmari Aarnio-Wihuri syyllistyi rikokseen. Hänen olisi pitänyt pysähtyä suojatien eteen, koska viereisen ajokaistan ajoneuvon kuljettaja oli tehnyt niin. Aarnio-Wihuri ajoi kuitenkin pysähtymättä suojatien läpi.

Aarnio-Wihuri väitti poliisille, ettei hän ehtinyt jarruttamaan ennen suojatietä. Tilanteessa vältyttiin henkilövahingoilta.

Kihlakunnansyyttäjä Kreetta Mäki-Kahran mukaan kyse on varsin yleisestä ja tyypillisestä liikennerikoksesta.

– Nämä ovat niitä varsin tyypillisiä tilanteita, joista autoilijoille sakkoja kirjoitetaan, Mäki-Kahra kertoo Ilta-Sanomille.

Asia eteni lopulta kuitenkin oikeuteen, kun 77-vuotias Aarnio-Wihuri vastusti poliisin määräämää rangaistusta, joka hänen mielestään olisi pitänyt olla alhaisempi.

Asia käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa tämän viikon maanantaina, ja se mätkäisi Aarnio-Wihurille syyttäjän vaatimat 12 päiväsakkoa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

– Tämä on varsin tyypillinen seuraamus, mitä näistä rikoksista määrätään. Tämä oli siis oikeuskäytännön mukainen, Mäki-Kahra toteaa.

Aarnio-Wihurin maksettavaksi määrätty summa nousee hänen isojen tulojensa kuitenkin takia peräti 77 808 euroon, jotka ovat Suomen oloissa poikkeuksellisen isot.

– Lainsäätäjä on määritellyt sen, millä perusteella päiväsakon rahamäärä lasketaan. Ja meidän (syyttäjien) tehtävänä sitten noudattaa lainsäätäjien tahtoa. Pienituloisen silmissä se (Aarnio-Wihurin) sakon määrä tuntuu suurelta, mutta sakko on kuitenkin aina suhteutettu omiin tuloihin, Mäki-Kahra sanoo.

IS ei tavoittanut Aarnio-Wihuria kommentoimaan asiaa keskiviikkona.

Antti Ilmari Aarnio-Wihuri on monialayritys Wihurin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hänen omaisuutensa on arvostetun amerikkalaisen Forbes-lehden mukaan peräti noin 1,8 miljardia euroa. Hänen ansio- ja pääomatulot olivat toissa vuodelta yhteensä reilut viisi miljoonaa euroa.

Aarnio-Wihuri on ollut myös formulakuljettaja Valtteri Bottaksen merkittävä taloudellinen tukija. Aarnio-Wihuri harrasti myös itse aikoinaan kilpa-ajoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?