Tutkimus: Tämä huolestuttaa suomalaisia eniten turvapaikkatilanteessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Tämä huolestuttaa suomalaisia eniten turvapaikkatilanteessa

Mielipiteissä korostui näkemys siitä, että Suomen tulisi panostaa nykyistä enemmän kehitysapuun.

21.3.2017 13:30 | Päivitetty 21.3.2017 14:24

Mielipidetutkimukseen vastanneita suomalaisia huolestuttaa turvapaikkatilanteessa eniten koko yhteiskuntaa leimaava polarisaatiokehitys. Leimautumisen mahdollisuus nähdään hyvin suurena, oli mielipide mikä tahansa.

Ihmiset kokevat, että omaa mielipidettä ei voi esittää suoraan. Lisäksi mahdollisuudet asialliseen ja tietopohjaiseen keskusteluun esimerkiksi turvapaikkapolitiikasta koetaan heikoiksi.

Asia käy ilmi sisäministeriön ja Vaasan yliopiston mielipidetutkimuksesta.

Mielipidetutkimuksessa esikotouttaminen muodostui teemaksi, joka sai laajaa kannatusta läpi aineiston. Kansalaisfoorumeiden ideoista lähes puolet keskittyi esikotouttamiseen tai suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumiseen.

Esikotouttamisella tarkoitetaan kotouttamista silloin, kun henkilö on kirjattu turvapaikanhakijaksi ja hän odottaa turvapaikkapäätöstä.

Näkemyksenä korostui lisäksi se, että Suomen tulisi panostaa nykyistä enemmän kehitysapuun ja hyödyntää paremmin kiintiöpakolaisjärjestelmää. Turvapaikanhakujärjestelmää toivotaan kehitettävän siihen suuntaan, että juuri kipeimmin apua tarvitsevat saisivat sitä varmimmin.

Myös turvallisuuteen liittyvät kysymykset huolestuttivat suomalaisia. Erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneisiin laittomasti maassa oleskeleviin suhtauduttiin kriittisesti.

Aineisto tutkimukseen kerättiin sähköisellä kansalaiskyselyllä ja kansalaisfoorumeissa. Sähköiseen kansalaiskyselyyn osallistui 1 047 suomalaista. Kansalaisfoorumeita järjestettiin viidellä paikkakunnalla, ja niihin osallistui yhteensä 123 suomalaista.

Turvapaikanhakijoiden tilanne on synnyttänyt myös mielenosoituksia Helsingissä maaliskuussa. Katso video jutun pääkuvana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?