Suomen ensimmäinen postimerkki huutokaupattiin – yli 14 000 euroa yhdestä parista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen ensimmäinen postimerkki huutokaupattiin – yli 14 000 euroa yhdestä parista

Tämän postimerkkiparin hinnaksi selvisi yli 14 000 euroa.

Julkaistu: 20.3.2017 6:55

Suomen ensimmäinen postimerkki on vuodelta 1856. Sen päikköpari on hartaasti himoittu harvinaisuus.

Harvinainen päikköpari Suomen ensimmäisestä postimerkistä myytiin lauantaina Hellman-huutokaupassa Helsingissä 14 150 eurolla. Postimerkkiparin lähtöhinta oli 7 500 euroa.

– Se oli huippuhinta, odotus oli alle kymmenen tuhatta euroa, kertoo huutokaupan järjestäneen Suomen Filateliapalvelun toimitusjohtaja Tatu Untinen.

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen postimerkki julkaistiin vuonna 1856 arkkina, josta on yleensä irrotettu yksi merkki normaalia postimaksua varten. Yhden merkin arvo oli viisi kopeekkaa.

Päikköpari tarkoittaa, että merkit ovat toisissaan kiinni toisiinsa nähden ylösalaisin. Erikoislähetyksiin on voitu tarvita kahta merkkiä. Nekin on tavallisesti irrotettu arkista vaakaparina.

– Joskus posteljooni on kuitenkin irrottanut merkit niin, että ne ovat toisiinsa nähden ylösalaisin. Ne ovat kansainvälisiä rariteetteja (harvinaisuuksia), Untinen valaisee.

Lauantaina myyty päikköpari oli peräisin tunnetun filatelistin ja suurkeräilijän, venäläissyntyisen kultaseppä Agathon Fabergén (1876–1951) kokoelmista. Untisen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana vain kolme päikköparia on vaihtanut Suomessa julkisesti omistajaa.

Ensimmäinen postimerkki on yllättävän yleinen

Irtokappaleena Suomen ensimmäisen postimerkin arvo nousee tavallisesti 500–600 euroon, Untinen sanoo. Niitä on säilynyt arviolta joitakin tuhansia kappaleita.

– Se ei ole yleinen, toisin kuin vaikkapa maailman ensimmäinen postimerkki, Englannissa 1840 painettu merkki. Sitä on myyty 50 eurolla.

Suomen ensimmäisessä postimerkissä komeilee leijona. Kuvassa harvinainen päikköpari.

Vain poikkeuksellinen postimerkki on poikkeuksellisen arvokas. Erityisen himoittu on esimerkiksi 1930 Suomessa ilmestynyt zeppeliinimerkki, johon on painovirheen seurauksena merkitty vuosiluku 1830. Sen painosmäärä oli 500 kappaletta.

Jos jostakin löytyisi Suomen ensimmäisen postimerkin kokonainen alkuperäinen myyntiarkki hyvässä kunnossa, sen lähtöhinta olisi Untisen karkean arvion mukaan ainakin satatuhatta euroa. Tiettävästi kokonaisia arkkeja ei ole enää olemassa.

– Se olisi historiallinen jackpot, hän sanoo.

Jos omistat vanhan postimerkin, kohtele sitä huolella. Harvinaisestakaan merkistä ei todennäköisesti heru pitkää euroa, jos sitä ei ole säilytetty oikein.

Tatu Untinen kertoo, että myös Suomen ensimmäisestä postimerkistä on liikkunut markkinoilla heikkoon kuntoon päässeitä yksilöitä, joiden arvo on merkittävästi alhaisempi kuin hyväkuntoisten. Ihmiset tuovat Suomen Filateliapalveluun näytille kellariin unohtuneita, sinänsä arvokkaita merkkejä, joiden arvo on painunut lähelle nollaa huonon säilyttämisen vuoksi.

Säilyttämisen kaksi valttia ovat kuivuus ja pimeys. Liiallinen kosteus on yleisin syy vanhojen postimerkkien rapistumiseen.

– Se, ettei paperiin vaikuttavia tekijöitä ole, takaa oikean säilyvyyden, Untinen neuvoo.

– Jos jättää vanhan postimerkin ikkunalaudalle kevätaurinkoon, sen väri muuttuu yhdessä vuorokaudessa.

Optimaalinen säilytyspaikka on esimerkiksi piirongin laatikko tai kuiva ja pimeä kaappi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?