IS:n jättiselvitys yli 100 paikkakunnalta: Näin paljon asuntojen pyyntihinnoissa on ilmaa

Postinumeroalueittainen tilasto paljastaa, missä tinkivaraa löytyy.

19.3.2017 8:34

Ilta-Sanomat kävi läpi kaikki viime vuoden yli 50 000 Oikotien vanhojen kerrostaloasuntojen myynti-ilmoitusta ja vertasi niitä Tilastokeskuksen hintatilastoihin.

Tutkimuksessa selvisi, että joillakin alueilla asunnoista pyydettiin myynti-ilmoituksissa rutkasti enemmän kuin niistä todennäköisesti koskaan tultaisiin maksamaan. Enimmillään pyyntihinnoissa on ”ilmaa” jopa yli 35 prosenttia. Keskiarvona ekstraa oli noin viisi prosenttia.

Jutun lopusta löytyvät IS:n keräämät listat postinumeroalueilta. Yhteensä yli 3,2 miljoonaa suomalaista asuu tutkituilla alueilla.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila uskoo, että ”ilma” hinnoissa selittyy kaupankäynnin logiikalla, jossa hintaeroa lisäävät osaltaan sekä myyjä että ostaja.

– Hinta asetetaan monesti siten, että siinä on jonkin verran tinkivaraa, Malila kertoo.

Ja toisaalta myös ostajat venyttävät osaltaan haitaria lähes automaattisesti.

– Asuntokaupoissa on – ehkä kuumimpien kasvukeskusten halutuimpia kohteita lukuun ottamatta – varsin normaalia tehdä pyyntihintaa alempi tarjous, Malila tietää.

 Niin sanotuissa hyvissä kohteissa, jotka ovat halutulla sijainnilla, ei ole välttämättä lainkaan tinkivaraa tai kohteet saattavat mennä jopa yli pyynnin.

Yksittäisissä kohteissa pyyntihintaa voidaan pitää korkealla pitkäänkin, jos myyjällä ei ole kiire, ja hän haluaa varmistaa parhaan mahdollisen kauppahinnan. Malila tunnistaa myyjän elämäntilanteen vaikutuksen myös hintaa alentavana.

– Mitä kiireellisempi myynti on kyseessä, sitä alemmaksi pyyntihinta todennäköisesti asetetaan, Malila sanoo.

Alueittaiset erot ovat tutkimuksessa suuret. Malila uskoo, että ne johtuvat monesta tekijästä. Hän viittaa esimerkiksi asunnon tai yhtiön kuntoon, joita ei tässä selvityksessä otettu lukuun.

– Tilasto jättää huomioimatta yksittäisten asuntojen välillä olevat laadulliset eroavaisuudet, jotka ovat kuitenkin olennaisia kriteerejä hinnanmäärityksessä, Malila sanoo.

Jukka Malilan mukaan esimerkiksi parhaimmat sijoitusyksiöt kasvukeskuksissa voivat mennä ns. tiskin alta, eivätkä välttämättä koskaan päädy julkiseen markkinaan tai asuntoilmoituksiin.

Joillakin alueilla pyyntihinnat ovat toteutuneita pienempiä. Mistä se voisi johtua?

– Alueella on voinut olla yksi tai useampi erityisen kallis kohde, jotka on myyty Oikotien ”ohi” ja tämän takia toteutunut tilanne saattaa vääristää tilastolukuja ylöspäin, Malila arvioi.

Alla postinumeroalueittaiset tiedot. Jos taulukot eivät aukea, näet ne tästä: taulukko 1, taulukko 2, taulukko 3 ja taulukko 4.

Oikotie ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Otsikkoa korjattu kello 8.54: Verkkoaineistossa paikkakuntia selvityksessä on yli 100. Otsikossa mainittiin aiemmin 21 paikkakuntaa.

Näin tutkittiin

IS kävi läpi kaikki vuoden 2016 Oikotien vanhojen kerrostaloasuntojen myynti-ilmoitukset ja Tilastokeskuksen saman vuoden hintatilastot. IS laski postinumeroalueittaisen keskiarvon asuntojen velattomalle pyyntihinnalle ja vertasi sitä saman vuoden toteutuneisiin hintoihin. Selvitys koskee niin sanottuja vanhoja kerrostaloasuntoja. Niillä tarkoitetaan asuntoja, jotka ovat valmistuneet ennen vuotta 2015.

Ilmoituksista poistettiin muun muassa uudis-, asumisoikeus- ja osaomistuskohteet. Luhtitalot ovat mukana aineistossa. Jotta luvut olisivat mahdollisimman todenmukaiset, tilastoon huolittiin mukaan vain ne postinumeroalueet, joilla oli tehty vähintään kymmenen asuntokauppaa ja joilla julkaistiin vähintään kymmenen saman kokoluokan asunnon ilmoitusta. Selvitys on silti suuntaa-antava, koska suoraa asuntokohtaista tietoa ei ole saatavilla. Oikotiellä oli vuonna 2016 enemmän ilmoituksia kuin asuntoja on lopulta myyty, eli osaa kohteista ei ole välttämättä myyty. Joku kohde voi myös olla tilastossa useamman kerran.

Hintapyynnöissä ei luonnollisesti ole mukana kuin ne kaupat, jotka on julkaistu Oikotiellä. Esimerkiksi kokonaan ilman myynti-ilmoitusta myydyt asunnot eivät siis näy pyyntihinnoissa. Toteutuneet hinnat sen sijaan Tilastokeskus on saanut verottajalta varainsiirtoveroaineistosta, joten niiden peittävyys on Tilastokeskuksen mukaan ”lähes täydellinen”.

Taulukossa on postinumeroalueen kaikkien asuntojen hintojen keskiarvo. Jos kuitenkin alueella tehtiin poikkeuksellisen paljon tietyn asuntokoon kauppaa (yli 50 % kaikista kaupoista), taulukossa ovat kyseisen asuntokoon keskihinnat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?