Homepommi jysähti Suomessa: Yli kolmannes opettajista kertoo koulussaan olevan sisäilmaongelmia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Homepommi jysähti Suomessa: Yli kolmannes opettajista kertoo koulussaan olevan sisäilmaongelmia

Yli kolmasosa opettajista kertoi OAJ:n kyselyssä, että heidän työpaikallaan todettiin vuonna 2015 terveydelle haitallinen sisäilmaongelma.

Laajasalon koululaiset siirtyivät vuonna 2008 homeen vuoksi Salmisaareen ja Ruoholahteen.

17.3.2017 22:51

35 prosenttia opettajista kertoi OAJ:n työolobarometrissä vuodelta 2015, että heidän työpaikaltaan oli löytynyt viimeisen vuoden aikana terveydelle haitallinen sisäilmaongelma.

Opettajien sairastaminen oli kosteusvaurioiden vuoksi lisääntynyt. Joka viidennelle opettajalle oli tullut sairauspoissaoloja sisäilmaongelmien vuoksi viimeisen 12 kuukauden aikana. Koululaisten terveydelle sisäilmaongelmat ovat vielä isompi rasite.

– Lapset sairastuvat moninkertaisesti herkemmin astmaan kosteus- ja homevaurioiden vuoksi. Lasten vastustuskyky ei ole samaa luokkaa kuin aikuisten, huomauttaa OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio.

Länsikallion mukaan henkilökunnan oireilun tutkimisella ongelmaan päästään pureutumaan parhaiten, sillä opettajat ovat koulurakennuksissa lapsia pidempään. Lisäksi henkilöstön oireilua varten on olemassa validoitu Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely.

– Ongelma on vain, että meillä on edelleen kuntia ja kiinteistönomistajia, jotka vähättelevät tätä asiaa, Länsikallio sanoo.

OAJ:n työelämäasiamiehen mielestä ei ole kohtuullista, että moni opettaja ja oppilas sairastuu niin pahasti, että joutuu vaihtamaan työpaikkaa tai koulua. Rakennusten osakorjaukset eivät kitke kuin osan ongelmaa.

– Laajoja kuntotutkimuksia ei ole tehty, vaikka kunnollisten tutkimusten tekeminen säästäisi kunnan varoja. Henkilökunnan oireilua ei ole myöskään selvitetty riittävästi, vaan on käytetty liikaa energiaa ongelman kieltämiseen.

Kiireellistä korjausta vaativia homevaurioita 12–18 prosentissa kouluja ja päiväkoteja

Kosteus- ja homevauriot vaivaavat isoa osaa Suomen kouluja. Eri tutkimusten mukaan 25–60 prosentissa kouluja on kosteus- tai homevaurioita. Merkittäviä, kiireellistä korjausta vaativia kosteus- ja homevaurioita on 12–18 prosentissa kouluja ja päiväkoteja. Edellä mainitut luvut ovat eduskunnan tarkastusvaliokunnan vuonna 2012 julkistamasta raportista.

– Tämä on tällä hetkellä paras arvio. Arvioiden erot johtuvat muun muassa siitä, että tutkimusten tulos on eri riippuen siitä, miten tutkimus tehdään ja keneltä kysytään, sanoo johtava tutkija Anne Hyvärinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– 1990-luvun puolivälissä rakennusinsinöörit tutkivat tarkkaan ison määrän asuntoja ja silloin selvisi, että käytännössä melkein joka asunnossa oli jonkinlaisia kosteus- tai homevaurioita. Korjausta tai tarkempaa tarkastusta vaativia ongelmia oli noin puolessa asunnoista. Näkyvää hometta taas oli noin 30 prosentissa. Kun kosteus- tai homevaurion määritelmää tiukennetaan, luku alenee. Sama koskee koulujen kyselyjä, Hyvärinen jatkaa.

Vartiokylän ala-asteella on tehty useita remontteja sen jälkeen, kun koulu todettiin yli vuosikymmen sitten myrkylliseksi.

Kuntien oman arvion mukaan koulujen sisäilmatilanne on parantunut, Hyvärinen kertoo. Silti 10–30 prosenttia kunnista myöntää tilanteen olevan edelleen vaikea, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kuntaliiton tekemästä selvityksestä.

– Yksi syy siihen, miksi ongelmia on näin paljon, on kuntien resurssien puute. Virheitä voi syntyä suunnittelussa, rakentamisessa, käytön aikana tai korjausten yhteydessä. Ongelmia ei välttämättä myöskään huomata ja korjata ajoissa. En tiedä, voiko se vaikuttaa, että entinen talonmies- ja ylläpitokulttuuri on hävinnyt. Jos koululla käyvät useat eri huoltomiehet, huomataanko ongelmia niin helposti, Hyvärinen pohtii.

Helsingin Sanomat kertoi kuluvalla viikolla Vartiokylän ala-asteen homeongelmasta. Koulussa on tehty useita sisäilmaremontteja, mutta koulun seinässä piilee yhä sädesieni.

Vaikka koulutiloja remontoidaan parhaillaan ja terveystarkastaja on todennut, että terveyshaitta on mahdollinen, lapset eivät ole siirtyneet väistötiloihin. Vartiokylän koulun laaja peruskorjaus maksaisi 10 miljoonaa euroa, eikä Helsingin nykybudjetti siihen riitä.

– Jos marketista löydettäisiin tällaista, marketti olisi jo purettu ja vastuussa oleva saanut potkut, kommentoi liikerakennusten ilmanvaihtojärjestelmiin perehtynyt Jouni Porkka Helsingin Sanomille.

Oletko sinä tai lapsesi kärsinyt terveysongelmista koulun homeongelman vuoksi? Ota yhteyttä: heini.sarkka@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?