Presidenttipeli nytkähtää – vasemmistoliitolle ehdokas, Sdp:llä iso hätä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidenttipeli nytkähtää – vasemmistoliitolle ehdokas, Sdp:llä iso hätä

Kuvituskuva
Julkaistu: 17.3.2017 19:50

Vasemmistoliitto nimeää huomenna lauantaina presidenttiehdokkaansa, Sdp alkaa olla pulassa omaa ehdokasta etsiessään, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.

Vasemmistoliitto ratkaisee presidenttikysymyksensä huomenna. Toinen vasemmistopuolue Sdp tuskailee oman ehdokkaan löytämiseksi.

Jos ihmeitä ei tapahdu, vasemmistoliiton puoluevaltuusto nimittää lauantaina eurokansanedustaja, ex-ministeri Merja Kyllösen (vas) presidenttiehdokkaakseen.

Kyllönen on toistaiseksi ainoa puoluehallitukselle esitetty ehdokas.

Puheenjohtaja Li Andersson (vas) on ehdokkuudesta kieltäytynyt. Viime presidentinvaaleissa ehdokkaana ollut Paavo Arhinmäki (vas) on myös sanonut ei, hän haluaa keskittyä meneillään olevaan Helsingin pormestarivaaliin.

Osa vasemmistoliiton jäsenistä haluaisi lykätä puolueen presidenttiehdokkaan valintaa tuonnemmaksi ja saada Arhinmäen puolueen ehdokkaaksi.

Jos huomenna puoluevaltuustossa on useampi kuin yksi presidenttiehdokas, puolue joutuu järjestämään jäsenäänestyksen ehdokkaastaan ja valinta lykkääntyy keväälle.

Jos arvata saa, ehdokkaita on vain yksi, Kyllönen.

Vasemmistoliitto on omalta osaltaan näin hoitanut ehdokkaan presidentinvaaliin

Oma ehdokas on ehdottoman tärkeä presidentinvaaleissa, vaikka toivoa voitosta ei ole.

Eduskuntavaalit pidetään runsas vuosi presidentinvaalien jälkeen ja yksikään eduskuntapuolue

ei voi jättää vaalia väliin.

Sdp on enemmän kuin pulassa oman presidenttipelinsä kanssa. Esimerkistä käynee vasemmistoliiton Arhinmäen leukailu Twitterissä.

– Lupasin harkita Antti Rinteelle ehdotusta lähtemisestä Sdp:n presidenttiehdokkaaksi, Arhinmäki tviittasi.

Lupasin harkita Antti Rinteelle ehdotusta lähtemisestä SDP:n presidenttiehdokkaaksi.— Paavo Arhinmäki (@paavoarhinmaki) 16. maaliskuuta 2017

Tilanne on todella nolo takavuosien mahtipuolueelle.

Sdp hallitsi suvereenisti Kekkosen ajan jälkeistä ulkopolitiikkaa 30 vuotta, ja nyt puolueen riveistä ei tahdo löytyä presidenttiehdokasta.

Sdp toi riveistään presidentit Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen. Sdp:llä oli parhaimpina aikoina todellinen ulkopoliittinen värisuora, kun Sdp:llä oli presidentin lisäksi myös pääministerin ja ulkoministerin salkut.

Sdp oli kaavaillut presidenttiehdokkaakseen puheenjohtajapaikalta syrjäytettyä Jutta Urpilaista, Urpilainen kieltäytyi viime kuussa.

Puolueen ulkopolitiikan osaajista ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ex-puhemies Eero Heinäluoma ovat kieltäytyneet, ja puheenjohtaja Rinne ei ole ehdokkuudesta lainkaan kiinnostunut.

Jonkun toverin pitäisi uhrautua ehdolle, ja demareilla pitäisi olla mitat täyttävä ehdokas presidentinvaaleissa.

Muistissa on vuoden 2012 presidentinvaalit, jolloin vuodesta 1982 presidentin virkaa hoitanut puolue romahti ja Paavo Lipponen sai nöyryyttävästi vain 6,7 prosenttia äänistä.

Sdp ei voi uskottavuutensa säilyttämiseksi olla toista kertaa huutolainen presidenttipelissä.

Kuka tovereista on halukas lähtemään häviämään Sauli Niinistölle?

Kuka tovereista haluaa mukaan kisaan, jossa moni demari on valmis antamaan äänensä vihreiden Pekka Haavistolle?

Olisiko jonkun kieltäytyneistä ryhdyttävä ehdokkaaksi?

Kieltäytyneitä ovat myös esimerkiksi Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja kaiketi myös ex-meppi Lasse Lehtinen – pitäisikö heitä yrittää käännyttää?

Voiko Sdp pyytää presidenttiehdokkaakseen – siis mahdolliseksi maan ja ulkopolitiikan johtajaksi – politiikan ulkopuolista henkilöä? Tuleeko mieleen yhtään nimeä?

Ex-kansanedustaja Kimmo Kiljunen ja ex-puoluesihteeri Mikael Jungner ovat jopa pohtineet, että Sdp:n kannattaisi ehkä pyytää presidentti Niinistöä myös demareiden ehdokkaaksi.

Ei hyvältä näytä.

Kun Urpilainen heitti pyyhkeen kehään, Sdp siirsi presidenttikysymyksensä ratkaisun huhtikuun kuntavaalien toiselle puolelle.

Ei taida huhtikuussakaan olla yhtään sen helpompaa löytää Sdp:lle presidenttiehdokasta.