Ulkomaalaiset turistit toivat jättipotin Suomeen – aasialaiset lompsa levällään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ulkomaalaiset turistit toivat jättipotin Suomeen – aasialaiset lompsa levällään

Julkaistu: 17.3.2017 19:17

Ulkomaisten turistien kiinnostus Suomea kohtaan kasvoi viime vuonna, selviää Finpron Visit Finlandin matkailijatutkimuksesta.

Ulkomaalaiset matkaajat tekivät Suomeen viime vuonna 7,7 miljoonaa matkaa, mikä tarkoitti kahden prosentin kasvua edellisvuodesta.

Suomeen tehtiin yli kolme miljoonaa päivämatkaa ja yli neljä ja puoli miljoonaa yön yli kestävää matkaa. TAK Oy:n toteuttamaan tutkimukseen haastateltiin yli 19 000:tta ulkomaista matkailijaa.

Venäläiset ovat Suomen suurin ulkomaalainen matkaajaryhmä. Kovassa nousussa on myös kiinalaisturistien määrä.

Ulkomaalaiset matkaajat myös käyttivät aiempaa enemmän rahaa Suomessa. Viime vuonna turistit käyttivät ostoksiin ja palveluihin 2,5 miljardia euroa. Summa on 130 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2015.

Visit Finlandin johtajan Paavo Virkkusen mukaan asiaa selittää esimerkiksi aasialaisten shoppailuinto.

– Kiinalaiset ja aasialaiset ylipäätään käyttävät matkaillessaan paljon rahaa. Paljon enemmän kuin eurooppalaiset keskimäärin. Samalla ryhmämatkailusta siirrytään yksilömatkaamiseen. Ryhmämatkailijat eivät ehkä käytä niin paljon rahaa kuin yksin matkustavat, Virkkunen sanoo.

Uusia kansallisuuksia hamutaan

Virkkusen mukaan turismi on saatu nousuun pitkäjänteisellä työllä.

– Kiinassa on nyt uusi matkustussukupolvi, joka on kiinnostunut Suomesta. Muutama vuosi sitten Venäjä oli melkein puolet Suomen kansainvälisistä matkailutuotoista. Se oli jo epäterve tilanne, että oltiin niin vahvasti yhdessä maassa kiinni, Virkkunen kertoo.

Kun Kiinan mielenkiinto on herätetty, on katsetta kohdistettu muun muassa Intiaan. Ruualla ja luonnolla on Virkkusen mukaan suuri merkitys turistien houkuttelemisessa.

– Kiinalaiset, japanilaiset, intialaiset ja korealaiset elävät aika saastuneissakin ympäristöissä, joten heille merkitsevät pienet, yksinkertaiset kokemukset puhtaassa luonnossa.

Esimerkiksi yhtenä Oulun kaupungin valttikorttina pidetään jäätynyttä merta, jota esitellään turisteille. Oulun kaupunki kertoo tiedotteessaan jään kairaamisenkin olevan ulkomaalaisille vieraille elämys.

Paljon turisteja myös alkuvuonna

Ulkomaalaisten matkailijoiden kiinnostus on jatkunut myös alkuvuonna, selviää Tilastokeskuksen majoitustilastosta. Suomessa majoittuneiden ulkomaalaisten matkailijoiden määrä kasvoi tammikuussa 18 prosenttia edellisvuodesta.

Eniten turisteja vetivät Lappi, Päijät-Häme ja Etelä-Karjala. Yöpymisten määrä väheni Satakunnassa ja Kymenlaaksossa.

Suurin matkailijaryhmä olivat venäläiset, mutta reippaimmin kasvoi kiinalaisten yöpymisten määrä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?