Ruotsin lahja Suomelle on ”takapuoli­teoksistaan” tunnetun taiteilijan käsialaa – asiantuntija: ”Rohkea valinta!”

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ilmoitti torstaina, että Ruotsi antaa Suomelle satavuotislahjaksi Anna Uddenbergin veistoksen.

Anna Uddenberg tunnetaan postmoderneja naishahmoja esittävistä veistoksistaan.

17.3.2017 12:41

Sanotaan, että kauneus on katsojan silmässä. Vanha viisaus pitänee paikkansa, sillä taide ja ehkä erityisesti postmoderni nykytaide jakavat voimakkaasti mielipiteitä.

Toisten mielestä kyseessä voi olla hieno ja arvostettava nykytaiteen muoto, mitä sivistymättömät moukat eivät vain ymmärrä. Toisten mielestä se taas voi olla tekotaiteellista humpuukia, mitä nirppanokkaiset snobit ihastelevat vain tunteakseen itsensä muita paremmiksi.

Postmodernismi nousi teemana taas esiin, kun Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ilmoitti torstaina tiedotustilaisuudessa, että Ruotsi antaa yhtenä lahjana sata vuotta täyttävälle Suomelle Anna Uddenbergin veistoksen. Veistos sijoitetaan Hanasaareen ruotsalais-suomalaiseen taidekeskukseen.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström (vasemmalla) ilmoitti Ruotsin lahja-aikeista torstaina yhteisessä tiedotustilaisuudessa Suomen ulkoministerin Timo Soinin kanssa.

Suomalainen tunnettu taideasiantuntija, filosofian tohtori Pauliina Laitinen-Littorin iloitsee siitä, että Ruotsi antaa Suomelle lahjan taiteen muodossa. Hän toteaa, että Uddenberg on erittäin laajalti arvostettu ja lahjakas taiteilija.

– Uddenberg on ajankohtainen taiteilija, joka on tehnyt läpimurron tullakseen suureksi kansainväliseksi nimeksi. Siksi on hienoa saada hänen työ tai töitään Suomeen, Laitinen-Littorin kommentoi.

Teoksissa usein postmoderni nainen

Pauliina Laitinen-Littorin sanoo, että yleensä Uddenbergin töissä on postmoderni nainen kohteena. Asian näkee myös taiteilijan kotisivuilta.

– Se sopii omalla tavallaan ruotsalaisten sosiaalidemokraattien feministiseen ulkopolitiikkaan ja lahjaksi.

Yksi Uddenbergin tunnetuimmista teoksista on Venus of our times, joka esittää naishahmoa, joka makaa kontillaan istuimella takapuoli pystyssä alushousut jalassa ottaen pyllystään selfiekepin avulla ”belfietä”.

This is the 'Venus of our times' by Anna Uddenberg, from this years #Berlin Biennale,

What are your thoughts? pic.twitter.com/agHlhSwIv1— I am Germany (@I_amGermany) August 2, 2016

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Mikäli Ruotsi lahjoittaisi Suomelle Venus of our timesin tai sen kaltaisen lahjan, Laitinen-Littorin ei pitäisi sitä riittävän korrektina tai arvokkaana, vaikka hän itse veistoksesta pitääkin.

– Se edustaa hienosti tätä päivää ja on humoristinen, hän perustelee.

”Saman tyyppistä tulossa Kiasmaan”

Anna Uddenberg on yksi Kiasman kansainvälisen nykytaiteen ARS17-suurnäyttelyn taiteilijoista. Näyttelyn avajaiset ovat maaliskuun lopussa.

Kiasman amanuenssi Jari-Pekka Vanhala sanoo, että Uddenberg on ruotsalainen nuoremman polven nykytaiteilija.

– Hänen teoksensa ovat juuri tätä päivää. Nuoremman sukupolven ajatuksia tästä maailmasta, omasta itsestään ja kulutuskulttuurista. Ne ovat hauskoja teoksia. Niissä on huumoria mukana. Varmaan yleisö pitää niistä.

Anna Uddenbergin töitä Berliinin näyttelyssä. Venus of our times on kuvassa näyttelytilan oikeassa nurkassa.

Vanhala sanoo, että Kiasmaan on tulossa samanlaisia teoksia, mitä Uddenbergiltä aiemmin on nähty. Postmodernit naishahmot siis tulevat olemaan edustettuna.

– Tämä on Ruotsilta hyvä, hieno ja rohkea valinta!

Vanhala sanoo ymmärtävänsä, että kaikki eivät postmodernia nykytaidetta arvosta.

– Varsinkin jos ei seuraa nykytaidetta tai käy näyttelyissä, ihmiset ehkä odottavat, että taideteos olisi jotain muuta. Meitä on moneen junaan. On ymmärrettävää, että kaikki eivät ole samoista asioista kiinnostuneita.

Soini: ”Taidehan on aina iloinen asia”

Ruotsin ulkoministeri ilmoitti lahja-aikeesta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Suomen ulkoministerin Timo Soinin (ps) kanssa.

– Taidehan on aina iloinen asia. En kyllä ole nähnyt millainen patsas Hanasaareen on tulossa. Tunnettuna taiteen ystävänä odottelen mielenkiinnolla, Soini sanoi torstaina.

 Tunnettuna taiteen ystävänä odottelen mielenkiinnolla.

Anna Uddenbergin töitä tulee nähtäville myös Kiasmaan. Kuva on otettu Saksan Berliinin näyttelystä kesällä 2016.

Yksi perussuomalaisten vuoden 2012 jytkyvaalien vaaliohjelmaan oli kirjattu humoristisesti, että julkisista varoista pitäisi tukea suomalaista kulttuuriperintöä postmodernin nykytaiteen sijasta.

Anna Uddenberg on Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa vuonna 1982 syntynyt taiteilija. Nykään hän asuu Saksan pääkaupungissa Berliinissä.

Uddenbergin teoksen lisäksi Ruotsi muistaa Suomea metsäntutkimusprojektilla. Molemmat lahjat toimittaa kuningas Kaarle Kustaa kesäkuussa, kun hän ja muut Pohjoismaiden monarkit vierailevat Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?