Kotimaa

Limuviinojen ja vahvojen oluiden tulo kauppaan halutaan kieltää – mukana 14 keskustan kansanedustajaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Joukko kansanedustajia vaatii, että hallituksen on huomioitava alkoholilaista tullut epäilevä palaute.
Hallitus on valmistelemassa alkoholilain uudistusta ja lukuisten rajoitusten poistamisesta alkoholin myynnissä.

Lausuntokierros alkoholilain uudistuksesta on päättynyt, kuten IS kertoi, ja lausuntokierroksella oli suurin piirtein yhtä paljon lakia puoltavia kuin sitä vastustavia kannanottoja.

Mitä mieltä Helsingin rautatieaseman Minuuttibaarissa ollaan alkoholilain uudistuksesta? Katso jutun pääkuvana olevalta videolta!Nyt 28 kansanedustajaa vaatii, että hallituksen on huomioitava lakiluonnoksen saama kriittinen palaute. Huomattavaa on se, että kannanoton allekirjoittaneista kansanedustajista puolet (14) on päähallituspuolue keskustan kansanedustajia.

Hallituspuolueista alkoholilain uudistusta on kiihkeimmin ajanut kokoomus, mutta myös kolme kokoomuksen kansanedustajaa vaatii hallitusta painamaan jarrua alkoholilain liberalisoinnissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lain valmistelu venyy huhtikuun kuntavaalien yli.

Kansanedustajat muistuttavat, että yksikään lausuntoja antaneista asiantuntijaorganisaatioista tai sosiaalipalvelujen tuottajista ei kannattanut lakiesitystä, ja ammattiliitoista vain Elintarviketyöläisten liitto kannatti esitystä työllisyyssyistä.

Merkittävä joukko kansanedustajia vaatii, että alkoholilain muutosta koskevan lakiesityksen jatkovalmistelussa on vakavasti harkittava lausuntokierroksella tullut palaute.

– Lausunnoissa tuli vahvasti esille huoli siitä, että esitys kohdentaa hyödyt alkoholielinkeinolle ja ulkoistaa haitat ja kustannukset julkisen sektorin kannettavaksi, 28 kansanedustajaa toteaa kannanotossaan.

Kansanedustajien joukko kertoo hyväksyvänsä useimmat lakiesityksen kohdat, mutta muutamaa asiaa ei. Kansanedustajien joukko ei esimerkiksi hyväksy limuviinoja kauppaan, eikä kaupassa myytävien kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden korottamista.

– Kaupoissa myytävä vahvempi olut ja limuviinat eivät myöskään edistäisi alkoholin kulutuksen painottumista valvotumpiin olosuhteisiin ravintoloissa.

– Ehdotettu alkoholilakiuudistus tehtäisiin tietoisena sen kansanterveyttä ja perheiden ja lasten hyvinvointia vaarantavista sekä julkisen sektorin työntekijöitä, erityisesti poliisia ja sosiaali- ja terveydenhoitoa monin tavoin kuormittavista seurauksista, kannanotossa todetaan.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen (kesk), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Sirkka-Liisa Anttila (kesk), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Petri Honkonen (kesk), Susanna Huovinen (sd), Marisanna Jarva (kesk), Elsi Katainen (kesk), Niilo Keränen (kesk), Anneli Kiljunen (sd), Pauli Kiuru (kok), Hanna Kosonen (kesk), Antero Laukkanen (kd), Sanna Lauslahti (kok), Markus Lohi (kesk), Eeva-Maria Maijala (kesk), Merja Mäkisalo-Ropponen (sd), Mats Nylund (r), Aila Paloniemi (kesk), Mauri Pekkarinen (kesk), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Pekka Puska (kesk), Tuomo Puumala (kesk), Päivi Räsänen (kd), Pertti Salolainen (kok), Martti Talja (kesk), Sari Tanus (kd) ja Tapani Tölli (kesk).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt