Eduskunnassa nähtiin erikoinen ”muistikatkos” – ”Ei tee hyvää politiikan uskottavuudelle”

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo, että on normaalia, että poliitikkojen muisti on lyhyt.

Oppositio moittii nyt ammattikoulutuksen säästöjä, vaikka ajoi niitä itse isompina viime hallituksessa.

16.3.2017 9:57

Hallitus vastasi keskiviikkona iltapäivällä eduskunnassa välikysymykseen, jonka oppositio teki ammatillisen koulutuksen leikkausten aiheuttamista seurauksista ja koulutuksen eriarvoistumisesta.

Ammatillisesta koulutuksesta leikataan 190 miljoonaa euroa tänä vuonna.

Välikysymys tehtiin vihreiden aloitteesta ja puolueen puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan hallituksen leikkaukset ovat tänä keväänä osuneet todella kovaa ammatillisten oppilaitosten arkeen.

– Vähintä, mitä Sipilän hallitus voi tehdä, on ottaa vastuuta teoistaan. Ammatillisen koulutuksen leikkauksessa on kyse arvovalinnasta. Arvovalinnasta, jossa Sipilän hallitus on asettanut lyhyen aikavälin taloussäästön suomalaisten nuorten ja koulutuksen tulevaisuuden edelle, Niinistö sanoi puheessaan.

Aiemmin opposition puolueilla ei ole kuitenkaan ollut esteitä tehdä suurempia säästöpäätöksiä toisen asteen koulutukseen eli ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallitus, johon kuului kokoomuksen lisäksi vihreät, Sdp, vasemmistoliitto, Rkp ja kristillisdemokraatit, päätti vuonna 2013 rakennepoliittisesta ohjelmasta, johon sisältyi myös noin 260 miljoonan euron säästöt toisen asteen koulutukseen.

 Ei se tee kauhean hyvää politiikan uskottavuudelle ja arvokkuudelle.

Niinistö kuvaili blogissaan marraskuussa 2013 rakenneuudistusten toimeenpanon pakettia osoitukseksi siitä, että hallitus uudistaa Suomea ja ”kuroo umpeen menojen ja tulojen epätasapainoa”.

– Paketti sisältää hyviä uudistuksia, mutta myös vaikeita päätöksiä. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta voimme turvata palvelut ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden, Niinistö kirjoitti.

Jokisipilä: poliitikkojen muisti on lyhyt

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan on normaalia, että poliitikkojen muisti on lyhyt.

– Tärkein muuttuja puoluepolitiikassa on se, onko puolue hallituksessa vai oppositiossa. Esiintyminen voi olla hyvinkin erilaista, Jokisipilä sanoi.

Jokisipilän mukaan tilanne voi näyttää äänestäjistä erikoiselta.

– Ei se tee kauhean hyvää politiikan uskottavuudelle ja arvokkuudelle.

 Tärkein muuttuja puoluepolitiikassa on se, onko puolue hallituksessa vai oppositiossa.

Ilta-Sanomat kysyi vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Heli Järviseltä, miksi vihreät vastustaa nyt ammatillisen koulutuksen säästöjä, vaikka puolue aiemmin kannatti niitä.

– Silloin muutos olisi tehty rakenneuudistus edellä ja leikkaukset perässä. Nyt leikataan ensin ja rakenneuudistus tehdään sen jälkeen. Kuljetus on käsittämätön, Järvinen sanoi.

Krista Kiurun mukaan edellisen hallituksen säästösuunnitelmiin kuulunut laki olisi estänyt ammattikoulujen aloituspaikkojen vähentämisen.

Viime hallituskaudella kaavaillut toisen asteen koulutuksen leikkaukset eivät toteutuneet. Oppositio kaatoi säästöihin liittyvän järjestämislain sivistysvaliokunnassa.

Myös lukioita ja ammattikouluja koskeva rahoituslaki kaatui hallituksen merkillisessä loppusekoilussa maaliskuussa 2015, kun hallituspuolue Sdp äänesti sitä vastaan opposition rinnalla ja Rkp äänesti tyhjää.

Sdp esitti vielä kevään 2015 eduskuntavaalien talousohjelmassaan, että aiemmin kaatuneet uudistukset pitäisi toteuttaa, mikä olisi tarkoittanut puolueen mukaan 270 miljoonan euron säästöjä ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen.

Ex-opetusministeri, kansanedustaja Krista Kiurun (sd) mukaan edellisellä hallituskaudella pyrittiin säästöihin tekemällä ammatillisen koulutuksen rakenteista toimivampia.

– Pyrittiin siihen, että nuoret valmistuisivat nopeammin, ammatillisen koulutuksen läpäisy tehostuisi ja oppilaitosverkosto toimisi yhteistyössä, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan edellisen hallituksen säästösuunnitelmiin kuulunut laki olisi estänyt ammattikoulujen aloituspaikkojen vähentämisen.

Hallituksen esityksen mukaan ammatilliseen koulutukseen kohdennetun tämän vuoden 190 miljoonan euron säästötavoitteen saavuttaminen on mahdollista toteuttaa opiskelijamäärän tai yksikköhinnan leikkaamisella taikka näiden yhdistelmällä.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vakuutti eilen, ettei hallitus tingi siitä, että jokaiselle peruskoulun päättävälle nuorelle turvataan paikka toisen asteen koulutuksessa asuinpaikasta riippumatta.

Sanni Grahn-Laasonen vakuutti eilen, että jokaiselle perus- koulun päättävälle nuorelle turvataan paikka toisen asteen koulutuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?