Eduskunta keskustelee koulutusleikkauksista – ”Oppositio teki välikysymyksen itselleen”

Eduskunnassa on käynnissä opposition välikysymys hallituksen koulutusleikkauksista.

Välikysymyksen esitellyt vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö taustalla ja edessä sisäministeri Paula Risikko, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja pääministeri Juha Sipilä. Eduskunnassa käydään välikysymyskeskustelu ammatillisen koulutuksen leikkausten aiheuttamista seurauksista ja koulutuksen eriarvoistumisesta.

15.3.2017 14:55 | Päivitetty 15.3.2017 16:21

Välikysymyskeskustelu koulutusleikkauksista on alkanut odotetuin nuotein.

Välikysymykseen vastannut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) muistutti, että välikysymyksen laatijat – Sdp, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp ja kristillisdemokraatit – olivat viime vaalikaudella hallituksessa itse tekemässä koulutusleikkauksia.

– Nykyisistä oppositiopuolueita jokainen oli hallitusvastuussa edellisellä kaudella. Tuolloinen sosiaalidemokraattinen opetusministeri esitteli ammatilliseen koulutukseen 230 miljoonan leikkaukset. Säästöistä oli päättämässä myös tämän välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, edustaja Ville Niinistö (vihr) ja koko nykyinen oppositio, Grahn-Laasonen totesi.

– Säästöt kaatuivat viimeisellä viikolla eduskunnassa ja talouden sopeuttamisessa menetettiin muutama vuosi. Ongelmat eivät kuitenkaan kadonneet, ne vain siirtyivät tämän hallituksen pöydälle, Grahn-Laasonen jatkoi.

Opetusministerin puheet aiheuttivat pienen älämölön salissa.

– Oppositio teki välikysymyksen itselleen, kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok) äänekkäin välihuuto kuului.

Välikysymyksen esitellyt Ville Niinistö ei nähnyt koulutusleikkauksissa mitään hyvää ja toivoi hallituksen peruvan ammatillisen koulutuksen leikkaukset.

– Nyt ei ole kyse siitä, mitkä edeltävät hallitukset ovat leikanneet milloin minkäkin verran ja mistä syistä. Kaikki ovat varmasti tehneet virheitä, mutta ratkaisevaa on se, mitä olemme niistä oppineet, Niinistö totesi ja sai aikaan salissa pienen metakan.

Vihreiden puheenjohtaja Niinistö toisteli, että hallitus petti koulutuslupauksen.

– Eikä edes vähän, vaan todella röyhkeästi. Tähän mennessä Sipilän hallitus on jo leikannut vuositasossa yli puoli miljardia euroa koulutuksesta ja tutkimuksesta yhteenlaskettuna, Niinistö totesi.

Niinistö moitti eniten opetusministerin puoluetta, kokoomusta, ja muisti myös keskustaa.

– Opetusministeri itse lupasi vielä vaalien jälkeen vappupuheessaan, että voimme tehdä arvovalinnan ja olla leikkaamatta koulutuksesta. Ja mitä tapahtui muutama viikko tämän jälkeen? Kokoomus hyväksyi hallitusneuvotteluissa massiiviset koulutusleikkaukset.

– Keskustan osalta ihmettelen sitä, eivätkö he ole huolissaan maaseudun poikien eriarvoistumisesta, Niinistö sanoi.

Opetusministerin ja Niinistön puheiden jälkeen salissa oli vuorossa puolueiden viiden minuutin ryhmäpuheenvuorot, joiden jälkeen alkaa debatti aiheesta.

”Aiemmat leikkaukset eivät ole peruste leikata lisää”

Kokoomuksen ryhmäpuhuja, kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok) muistutti puheensa aluksi opposition itse tekemistä leikkauksista ja puheenjohtajien Antti Rinteen (sd) ja Ville Niinistön (vihr) puheista, ja normaali metakka oli taas valmis.

– Kaikki puolueet ovat tavalla tai toisella olleet osallisia näihin säästötalkoisiin – joko itse tekemällä tai kannattamalla ammatillisen koulutuksen säästöjä.

– Esimerkiksi Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi tässä salissa tämän hallituskauden alussa kesällä 2015, että Sdp olisi ollut valmis toteuttamaan 270 miljoonan euron leikkaukset ammatilliseen koulutukseen. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö taas totesi viime kauden säästöpäätösten jälkeen vuonna 2013, että leikkaukset olivat hänen mukaansa ”välttämättömiä, jotta voimme turvata palvelut ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden”, Lauslahti heitti.

Kansanedustaja Sanna Marin (sd) oli ryhmäpuheessaan vihreiden Niinistön tapaan valmis unohtamaan aiemmat teot.

– Teroitan vielä kerran hallituspuolueille: aiemmat leikkaukset eivät ole peruste leikata lisää, päinvastoin, Marin sanoi.

– Erityisesti haja-asutusalueiden nuorten asema huonontuu oleellisesti ja syrjäytymisen vaara kasvaa. On uskomatonta, että juuri keskustapuolue johtaa politiikkaa, joka heikentää haja-asutusalueiden elinvoimaa, että keskusta hylkää maaseudun nuoret, Marin näki.

Keskustan ryhmäpuhuja, kansanedustaja Petri Honkonen (kesk) väläytti, että hallitus olisi etsimässä ratkaisuja koulutuksen rahoitukseen puoliväliriihessä huhtikuun lopulla.

– Monet koulutuksen järjestäjät ovat tällä hetkellä tiukoilla. Reformi tarvitaan joka tapauksessa. Keskustalla on halu löytää hallituksen puoliväliriihessä ratkaisuja ammatillisen koulutuksen tilanteen helpottamiseen, Honkonen sanoi.

Vihreiden ryhmäpuheen käyttänyt kansanedustaja Emma Kari (vihr) kiitteli keskustan mahdollista halua ratkoa koulutusleikkauksia puoliväliriihessä.

– Onko kokoomus valmis tähän, Kari kyseli.

”Benikin hiljeni”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson pani koulutusleikkaukset suoraan kokoomuksen piikkiin.

– Suomessa on vain yksi puolue, jolla on tilillään sekä edellisen kauden että kaikki tämän hallituskauden koulutusleikkaukset. On vain yksi puolue, joka kahden hallituskauden koulutusleikkauksista huolimatta antoi eduskuntavaaleissa ymmärtää, ettei koulutuksesta enää leikata.

– Puolue on kokoomus, joka on Suomen koulutusleikkauspuolue ja suurin koulutuslupauksen pettäjä, Andersson totesi.

Anderssonin sanat eivät herättäneet välihuutoja kokoomuksessa ollenkaan.

– Benikin hiljeni, kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd) heitti välihuudossaan ja viittasi eduskunnan ehkä ahkerimpaan välihuutajaan, Ben Zyskowicziin.

”Oppositio teki välikysymyksen kuntavaalien takia”

Välikysymyskeskustelu on debattivaiheessa jatkunut pitkälti juupas-eipäs –väittelynä, paikoin värikkäästi.

– Minäkin voisin sanoa, että kokoomus on vastustanut aikoinaan peruskoulu-uudistusta, vihreiden Ville Niinistö sanoi.

– Oppositio väittää olevansa koulutusleikkauksissa puhdas ja aatteellinen mutta on ahdas ja puutteellinen. Oppositio on viinapullosta tappelevat kaksi miestä. Oppositio teki välikysymyksen kuntavaalien takia, kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps) näki.

– Kaikki varmaan tuntevat kappaleen Pettäjän tie käy harhaan, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) aloitti oman puheenvuoronsa.

Vanhojen muistelun lisäksi oppositio tivasi hallitukselta leikkausten perumista ja leikkausten suuruutta.

Kansanedustaja Antti Lindtman (sd) kyseli keskustan ryhmäpuheeseen viitaten, onko hallitus perumassa puoliväliriihessä koulutusleikkauksia, kuten kansanedustaja Honkonen keskustan ryhmäpuheessa vihjaili.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) teki tyhjäksi toiveet koulutusleikkausten perumisesta.

– Hallitus ei tarkastele tehtyjä leikkauksia uudelleen. Sitä ei tee keskusta, Sipilä vakuutti.

Viime hallituskaudella myös opetusministerinä toiminut kansanedustaja Krista Kiuru (sd) halusi tietää, kuinka paljon hallitus leikkaa ammatillisesta koulutuksesta. Hallitusohjelman mukaan leikkaus on 190 miljoonaa euroa.

– Oletteko säästämässä ammatillisesta koulutuksesta 190 miljoona vai melkein 260 miljoonaa euroa, Kiuru kyseli.

– Kuten opetusministeri Grahn-Laasonen alkupuheessaan sanoi, ammatilliseen koulutukseen rahoitus on noussut vuosituhannen alusta miljardista eurosta kahteen miljardiin, ja nyt otetaan 190 miljoonaa takaisin, Sipilä sanoi.

Parin tunnin välikysymyskeskustelun jälkeen eduskunnan salissa istui noin kolmannes kansanedustajista ja ministeriaitiossa kysymyksiin oli valmiina vastaamaan kolme ministeriä: opetusministeri Grahn-Laasonen, pääministeri Sipilä ja kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?