Timo Soini ja lähipiiri hallitsevat miljoonasäätiötä – näin rahakuvio pyörii - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Timo Soini ja lähipiiri hallitsevat miljoonasäätiötä – näin rahakuvio pyörii

– Paikkoja säätiön hallituksessa ei ole tähänkään mennessä jyvitetty millään tavoin, ei ainakaan minun aikanani, säätiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Vistbacka sanoo.

Timo Soini väistyy puolueen puheenjohtajuudesta, mutta Perussuomalaisten tukisäätiössä valta ei vaihdu.­

14.3.2017 12:13

Perussuomalaiset valitsevat itselleen uuden puheenjohtajan puoluekokouksessa Jyväskylässä kesäkuussa. Nouseepa uudeksi johtajaksi kuka tahansa, niin ainakaan yhdessä suhteessa hän ei valintansa jälkeenkään kävele väistyvän johtajan Timo Soinin yli: Perussuomalaisten tukisäätiössä valta pysyy tiukasti Soinin lähipiirillä ja luottoihmisillä.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Vistbacka sanoo, ettei uudelle puoluejohdolle ole luvassa hallituspaikkoja säätiössä.

– Paikkoja säätiön hallituksessa ei ole tähänkään mennessä jyvitetty millään tavoin, ei ainakaan minun aikanani. Säätiö on puolueesta erillinen, itsenäinen oikeussubjekti, Vistbacka muistuttaa.

 Ei onnistu! Säätiö toimii omien sääntöjensä mukaan.

Perussuomalaisten tukisäätiön sääntöjen mukaan sen hallitus täydentää itse itsensä. Vistbacka ja muut hallituksen jäsenet valitsevat siis täysin itsenäisesti puoluejohdosta riippumatta, ketkä pääsevät hallinnoimaan säätiön varallisuutta.

71-vuotias Vistbacka on entinen pitkäaikainen kansanedustaja ja Soinin puoluetoveri Suomen maaseudun puolueen (SMP) ajoilta asti. 54-vuotias Soini on säätiön hallituksen varapuheenjohtaja.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Vistbacka (vas.) sanoo, ettei uudelle puoluejohdolle ole luvassa hallituspaikkoja säätiössä.­

Hallituksen jäseniä ovat eläkkeellä oleva joutsenolainen rakennusmestari Matti Vattulainen, 83, perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin muhoslainen puheenjohtaja Paula Juka, 69, sekä liperiläinen teknikko ja cnc-koneistaja Jukka Ikonen, 58. He kaikki ovat pitkäaikaisia puolueveteraaneja, jotka Soinin tavoin edustavat SMP:läistä aatepohjaa.

Uusien kuppikuntien on Vistbackan mukaan turha yrittää ujuttautua kiinni säätiön vallankahvaan.

– Ei onnistu! Säätiö toimii omien sääntöjensä mukaan, kuuluvat Vistbackan terveiset mahdollisille yrittäjille.

 Paikkoja säätiön hallituksessa ei ole tähänkään mennessä jyvitetty millään tavoin, ei ainakaan minun aikanani.

Kun Soini toissa sunnuntaina ilmoitti luopumispäätöksestään, hän kehui perussuomalaisen puolueen olevan hyvässä taloudellisessa ja toiminnallisessa kunnossa.

– Olemme taloudellisesti riippumaton puolue. Kukaan ei voi meitä kurkuttaa, Soini kirjoitti blogissaan.

Tämä pätee ainakin Perussuomalaisten tukisäätiöön, jonka varallisuus perustuu puoluetoimiston omistamiseen. Soini ja kumppanit junailivat miljoonahuoneiston säätiölle vuoden 2011 eduskuntavaalien jytkymenestyksen jälkeen.

Puolue lainasi säätiölle 1,7 miljoonaa euroa, joilla rahoilla säätiö osti Helsingin Yrjönkadulta hulppean 452-neliöisen kattohuoneiston puoluetoimistoksi.

Sitten puolue muutti toimistoon säätiön vuokralaiseksi. Tilinpäätöksistä voi päätellä, että se maksaa säätiölle vuokraa noin 150 000 euroa vuodessa. Säätiö puolestaan lyhentää lähes vastaavalla summalla vuosittain puolueelta ottamaansa lainaa.

Näin puolue siis pikkuhiljaa käytännössä rahoittaa miljoonahuoneiston säätiölle. Tätä nykyä lainapääoma on lyhentynyt jo alle miljoonan euron.

Kaiken lisäksi huoneistoon tehtiin ennen käyttöönottoa miljoonan euron remontti puolueen kustannuksella. Siitä syntynyt arvonnousu koitui säätiön hyväksi.

Järjestelyn taustalla ovat Soinin ja muiden konkareiden kipeät kokemukset takavuosien SMP:n konkurssista.

Perussuomalaiset on viime vuodet vaalivoittojensa ansiosta päässyt nauttimaan miljoonien eurojen puoluetuesta. Järjestelyllä osa varoista siirretään säätiöön laihempien vuosien varalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?