IS selvitti: Näin kansanedustajat rahastavat valtionyhtiöitä – Kimmo Kivelä kuittasi Ylestä 13 850 e tilin

Suurimmat valtionyhtiöiden kansanedustajille maksamat palkkiot ovat jopa 1 500 euroa yhdestä kokouksesta.

Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps) sai palkkiota viime vuonna Yleltä yhteensä 13 850 euroa. Myös muun muassa Antti Kaikkonen (kesk, keskellä), Jaana Pelkonen (kok), Touko Aalto (vihr, keskellä alhaalla) ja Paavo Arhinmäki (vas) ovat kuitanneet valtionyhtiöistä lisätienestejä. Jutussa olevasta listasta näet kansanedustajien saamia palkkioita.

13.3.2017 20:38

Lukuisat kansanedustajat kuittasivat viime vuonna sievoisia lisätuloja istumalla valtionyhtiöiden hallintoneuvostoissa ja neuvottelukunnissa.

Suurelta osin kansanedustajien miehittämien hallintoneuvostojen jäsenille myönnetään palkkiota kokoukseen saapumisesta. Tyypillisesti yhtä kokousta kohden maksetaan puheenjohtajalle 800 euroa, varapuheenjohtajalle 600 euroa ja jäsenelle 500 euroa.

Korkeampiakin palkkioita maksettiin. Yleisradiossa hallintoneuvoston puheenjohtajan kokouspalkkio oli 950 euroa, varapuheenjohtajan 750 euroa ja jäsenen 600 euroa. Alkossa puheenjohtaja kuittaisi 1 000 euroa, varapuheenjohtaja 800 euroa ja jäsen 700 euroa per kokous.

Joidenkin Ylen hallintoneuvoston jäsenten palkkiota lisäsi se, että he istuivat myös hallintoneuvoston työvaliokunnan kokouksissa.

Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps) sai palkkiota viime vuonna Yleltä 13 850 euroa ja hallintoneuvoston jäsen Ilkka Kantola (sd) 8 550 euroa. Kivelä osallistui kaikkiaan 16 kokoukseen ja Kantola 15:een.

Kovimpia palkkioita yhtä kokousta kohden maksettiin Nesteen ja Fortumin sidosryhmien neuvottelukunnissa, joiden tehtäväksi on määritelty keskustelu yhtiön ja sidosryhmien välillä.

Molempien neuvottelukuntien puheenjohtajan palkkio oli kokousta kohden 1 500 euroa, varapuheenjohtajan 1 250 euroa ja jäsenen 1 000 euroa.

Kaksi kertaa viime vuonna kokoontuneen Nesteen neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk) sai palkkiota yhteensä 3 000 euroa ja varapuheenjohtaja Timo Harakka (sd) 2 500 euroa.

Myös Fortumin sidosryhmien neuvottelukunnassa on lukuisia kansanedustajia, ja sen puheenjohtajana toimi kansanedustaja Arja Juvonen (ps). Yhtiö ei halunnut paljastaa, paljonko se maksoi neuvottelukunnan yksittäisille jäsenille viime vuonna.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa arvioi Ilta-Sanomille, että on kyseenalaista, miten hyvin poliitikot ehtivät paneutua tehtäviinsä hallintoneuvostoissa.

– Todellinen rooli vaatisi aktiivisuutta. Poliittisilla henkilöillä on hirvittävän paljon erilaisia luottamustehtäviä. On ajankäyttöön liittyviä kysymyksiä, Linnainmaa sanoi.

Linnainmaan mukaan poliitikkojen miehittämien hallintoneuvostojen lakkauttamisella olisi tuskin ratkaisevaa merkitystä valtionyhtiöille.

– Toisaalta yhtiöiden pitää tietää, mitä asiakkaat ja sidosryhmät odottavat heiltä. On kuitenkin kysymysmerkki, kuinka hyödyllinen hallintoneuvosto on siinä.

Emeritusprofessori Jarmo Leppiniemi antoi viime vuonna Ilta-Sanomissa madonluvut hallintoneuvostoille ja sidosryhmien neuvottelukunnille.

– En näe niille yhtiön kannalta mitään tarvetta. Tietysti yksittäisen jäsenen kannalta ne voivat olla mukavia. Sidosryhmiltä ei vaadita kuin mielipide.

Hallintoneuvostoista maksettavat korvaukset eivät ole suuria, mutta ne ovat Leppiniemen mukaan turhia.

– Valtaosassa tarve ei lähde yhtiöstä, vaan tarve lähtee siitä, että maksetaan poliitikoille, Leppiniemi sanoi.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Kauppatieteiden tohtori, emeritusprofessori Jarmo Leppiniemi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?