Pääministeri Sipilä ihmettelee Mattilan palkkapuheita – ”EK:lla jäänyt levy päälle”

Pääministeri Juha Sipilä ihmettelee EK:n puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan puheita siitä, että suomalaisten palkat ovat 10–15 prosenttia liian korkeat.

EK:n puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan (oik.) puheita suomalaisten liian isoista palkoista ihmettelee jo pääministeri Juha Sipilä (kesk).

13.3.2017 19:38 | Päivitetty 13.3.2017 21:19

EK:n Veli-Matti Mattilan puheet ihmetyttävät pääministeri Juha Sipilää (kesk). pääministerin mukaan EK:lla on jäänyt levy päälle 10–15 % kilpailukykyerosta, vaikka kiky-sopimus ja nollaratkaisut kuroneet eroa.

–Täytyy sanoa, että ihmetyttää puheet, joiden mukaan olemme 10–15 prosenttia jäljessä ja tarvitaan monta kikyä. Jotenkin EK:lla on jäänyt levy päälle asiassa, Sipilä sanoo STT:lle.

Sipilän mukaan hallitusneuvotteluiden aikaan vuonna 2015 Suomen kustannuskilpailukyky oli Saksaan verrattuna 10–15 prosenttia perässä.

–Sen jälkeen kilpailukykysopimus oli neljä prosenttia ja on tehty käytännössä nollapalkkaratkaisut vuosina 2015, 2016 ja 2017. Yhteenlaskettuna 10 prosenttia on kurottu kiinni, kun Saksassa on ollut plusmerkkisiä palkkaratkaisuja, Sipilä sanoo.

Mattila peräänkuulutti sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa lisää kilpailukykysopimuksia ja palkkamalttia. Hänen mukaansa suomalaisten palkat ovat kilpailukyvyn kannalta 10–15 prosenttia liian korkeat.

Kilpailukykyeron kurominen oli hallitusohjelmassa jaettu kolmeen osaan, joista kilpailukykysopimus oli yksi osa. Toinen kolmannes oli palkkamalttia. Viimeinen kolmannes tarkoitti tuottavuuden kohottamista, jossa päävastuu on Sipilän mukaan yrityksillä.

–Jos Mattilan väite on, että olemme edelleen yhtä paljon jäljessä kuin kaksi vuotta sitten, niin täytyy kysyä, että mitä tuotteiden ja prosessien kehittämiselle on tapahtunut tässä ajassa, Sipilä sanoo.

Myös Orpo kritisoi

EK on vetäytynyt työehtosopimusneuvotteluista ja liitot sopivat työehdoista alakohtaisesti. Mattilan mielestä pitkällä aikavälillä kaikki työehdot pitäisi sopia työpaikoilla työntekijän ja työnantajan kesken. Paikallisen sopimisen edistäminen on myös hallituksen tavoite, jonka etenemistä hallitus aikoo Sipilän mukaan syksyn liittokierroksella seurata.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) pitää Mattilan puheita enemmän hajottavina kuin kokoavina. MTV:n kolumnissaan Orpo kirjoittaa, että puheet kaikkia aloja koskevasta liian kovasta palkkatasosta eivät kuvaa nykytilaa Suomen talouden ongelmista.

Myös pitkäaikainen työmarkkinajohtaja, Elinkeinoelämän keskusliiton viestintä- ja sidosryhmäjohtajan paikalta eläköitynyt Arto Ojala kummeksuu IS:lle Mattilan puheita suomalaisten liian korkeista palkoista.

– Kustannuskilpailukyvyn vajetta on ollut, mutta onhan meillä nyt sentään muitakin asioita, jotka kilpailukykyyn vaikuttavat. Ne ovat nyt jotenkin jääneet keskustelussa sivuun. Ja kyllä kikykin vajetta korjaa. Siinä mielessä olin vähän hämmästynyt, että hän (Mattila) puhuu näin isoista luvuista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?