Arvostetun helsinkiläisen hammaslääkärin 19-vuotiaasta pojasta tuli murhaaja – pahat merkit paljastuivat Tallinnan-risteilyllä

Traagisten tapahtumien jälkeen sisko kertoi poliisille, että hänen veljensä oli aina ollut hiljainen skeittaripoika.

Tytär löysi äitinsä surmattuna perheen Lönnrotinkadulla sijaitsevasta asunnosta aamuyöllä 5. kesäkuuta 2016.

13.3.2017 10:57

Miten arvostetun helsinkiläisen erikoishammaslääkäriäidin ja kansainvälistä uraa tehneen isän pojasta tuli huumeidenkäyttäjä ja raaka murhaaja?

Helsingin käräjäoikeus katsoi perjantaina, että nyt 20-vuotias poika syyllistyi äitinsä murhaan ja osittain nuorena henkilönä tehtyyn huumausainerikokseen. Syyntakeettomana poika kuitenkin jätettiin rangaistukseen tuomitsematta ja passitettiin pakkohoitoon.

Poika hyökkäsi keittiöveitsellä nukkuvan äitinsä kimppuun perheen kerrostaloasunnossa Helsingin Lönnrotinkadulla viime kesäkuussa. Poika pahoinpiteli äitiään myös nyrkein. Äiti menehtyi kaulan alueen vammoihin ja niistä aiheutuneeseen verenhukkaan.

Poika oli tekohetkellä 19-vuotias.

 Tallinnassa ja lopulta paluumatkalla konkretisoitui kunnolla minulle, että kaikki ei ole ihan kunnossa.

Pari päivää ennen äidin murhaa pojan käytös herätti ihmetystä Tallinnan-risteilyllä.

Ystävän mukaan poika käyttäytyi oudosti. Poika puhui pelottavan tosissaan, kuinka ihan kuin koko maailma ympärillä olisi muuttunut. Poika alkoi nähdä outoja sattumia tavallisissa asioissa ja meni ”kierroksille”.

– Pieniä tapahtumia alkoi tulla jo menomatkalla. Tallinnassa ja lopulta paluumatkalla konkretisoitui kunnolla minulle, että kaikki ei ole ihan kunnossa, ystävä kertoi esitutkinnassa.

Paluumatkalla poika alkoi sattumien myötä pohtia, olisiko hänellä yliluonnollisia voimia.

Poliisi löysi perheen asunnosta verisiä jalan-/sukanjälkiä.

Hiljainen skeittaripoika

Traagisen tapahtuman jälkeen sisko kertoi poliiseille, että hänen veljensä oli ollut aina vähän hiljaisempi, tyypillinen skeittaripoika.

– Ei koskaan hirveän kiinnostunut koulusta, arvosanat huonoja. Keskiarvot olivat viitosen paikkeilla, mutta ysillä hän petrasi seiskaan, sisko kertoi esitutkinnassa.

Siskon mukaan veli pelasi ennen monta tuntia päivässä videopelejä. Käytös oli kuitenkin muuttunut siskon palattua takaisin Suomeen ulkomailta. Veli oli alkanut liikkua, kohentanut syömistä, laihtunut paljon eikä pelannut enää niin paljon. Veli oli alkanut tehdä pyöräretkiä ja öisin pitkiä kävelyretkiä. Veli oli kertonut myös vaikeuksistaan nukahtaa.

 Minulla oli huumeiden käytön jälkeen punaiset silmät ja haisin savulta, mikä sai äidin epäilemään.

Pari kuukautta ennen tekoa äidillä ja sisaruksilla oli keskustelu, joka koski sitä, ettei poika auttanut kotona eikä siivonnut jälkiään. Ainoa, mitä poika teki, oli koiran ulosvieminen.

Siskon mukaan veli ei tiennyt, mitä tekisi isona, koulu ei motivoinut häntä. Äiti oli pojastaan huolissaan.

Äiti oli ehdottanut pojalleen, että tämä voisi käydä jonkun ulkopuolisen luona puhumassa asioistaan. Siskokin kysyi veljeltään, tekisikö tämän mieli puhua asioistaan ulkopuoliselle. Veli ei halunnut.

Äiti löytyi surmattuna sängystä ruokasalista.

Kannabista 14-vuotiaana

Poika kertoi esitutkinnassa aloittaneensa kannabiksen käytön 14-vuotiaana. Noin yhdeksän kuukauden ajan, syksystä 2015, hän käytti LSD:tä ja huumaavia sieniä.

– Suhde äitiini ei ollut paras mahdollinen sinä aikana, kun poltin pilveä. Tuolloin jouduin valehtelemaan äidille, että en käytä huumeita ja äiti toisaalta arvasi, että käytän. Minulla oli huumeiden käytön jälkeen punaiset silmät ja haisin savulta, mikä sai äidin epäilemään. Aina silloin tällöin riitelimme tästä asiasta, mutta kiistin asian. Muissa asioissa välimme olivat hyvät. Eivätkä välimme olleet huonot tämän epäillyn huumeiden käytönkään vuoksi.

 Halusin muuttaa elämäni ja päästä eroon huumeista.

– Kaksi päivää ennen tekoa kerroin äidille, että olin käyttänyt huumeita ja että nyt olin lopettanut käyttämisen. Olin lopettanut käytön jo muutamaa viikkoa aikaisemmin. Kerroin äidille kaikista niistä huumeista, joita olin käyttänyt eli kannabiksesta, LSD:stä ja sienistä.

– Äidille tuli hieman shokkina, kun hän kuuli LSD:stä ja sienistä. Äiti oli luullut minun käyttäneen vain kannabista, poika kertoi esitutkinnassa.

Pojan kirjahyllystä, sarjakuvalehden välistä poliisi löysi kaksi LSD-lappua ja huumesienirouhetta.

Poika kertoi harhaisista kuvitelmista

Poika kertoi lopettaneensa huumeiden käytön noin kolme viikkoa ennen surmaa.

– Halusin muuttaa elämäni ja päästä eroon huumeista, poika kertoi poliiseille.

Ystävälleen poika kertoi, että lopettamisen jälkeen hänellä oli ylipäänsä paljon parempi olo.

Poika kertoi esitutkinnassa, että jo paria viikkoa ennen surmaa hänelle oli tullut harhaisia kuvitelmia. Poika kertoi myös, kuinka hänellä oli yhä surutyö kesken isän kuoleman takia. Isä kuoli 2015.

Sisko jäi teon takia ilman lähiomaisia. Hänen suhteensa äitiin oli läheinen, ja hän asui yhdessä äitinsä ja veljensä kanssa. Siskon kärsimystä lisäsi, että hänelle rakkaan ihmisen, äidin, murhasi hänen oma pikkuveljensä.

Äidin ulkomailla asuva sisko ei vaatinut pojalle rangaistusta.

– Teko kuulostaa järjettömälle ja mielestäni häntä olisi parempi hoitaa potilaana, nainen sanoi esitutkinnassa.

Hän ei halunnut esittää myöskään korvausvaatimuksia.

– En usko, että siskonikaan haluaisi, että minä vaatisin, nainen sanoi.

Otsikko korjattu 13.3. kello 13.04: kysymyksessä oli hammaslääkäri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?