Markon, 32, koko selkä avattiin suuressa leikkauksessa – lähetettiin Töölön sairaalasta kivuliaalle bussimatkalle kotiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Markon, 32, koko selkä avattiin suuressa leikkauksessa – lähetettiin Töölön sairaalasta kivuliaalle bussimatkalle kotiin

Julkaistu: 13.3.2017 10:32

Jyväskyläläinen Marko oli monen tunnin bussimatkan jälkeen niin kipeä, ettei hän päässyt omin voimin bussista ulos.

Jyväskyläläiselle Markolle, 32, tehtiin Helsingin Töölön sairaalassa iso leikkaus. Hänen selästään leikattiin useita kasvaimia.

Marko on kaksi kertaa aiemmin käynyt Töölössä vastaavanlaisessa leikkauksessa. Hän kärsii aggressiivisesti käyttäytyvästä kasvaimesta. Ne kasvavat nopeasti ja ovat kivuliaita. Ne pitää poistaa nopeasti.

Jyväskylän sairaalassa kasvaimia ei osata leikata. Niinpä Marko on joutunut käymään hoidettavana Töölön sairaalassa.

Tällä kertaa kasvaimia leikattiin aiempaa isommalta alueelta. Leikkaushaava menee koko selän poikki.

Marko ihmetteli, että leikkauksen jälkeen hän sai jäädä sairaalan osastolle yhdeksi yöksi toipumaan. Seuraavana päivänä hänet kotiutettiin.

– Nopeasti laitettiin sairaalasta pois ja vielä julkisilla liikennevälineillä, Marko ihmettelee.

Markon selästä leikattiin useita kasvaimia. Selästä tulee myös lihasnestettä keräävä dreeni.

Marko tuli bussilla Helsingistä Jyväskylään. Matka kesti 3,5 tuntia.

– Piti istua 90 asteen kulmassa, eihän linja-autossa penkkejä voida säätää. Yhdessä asennossa kun kökötin, oli sellaiset säryt, että kaverin piti auttaa pois linja-autosta.

Marko kertoo, että säryt ovat edelleen kovat. Särkylääkkeetkään eivät auta. Leikkaus tehtiin viime viikon torstaina.

Hankaluutta Markolle aiheuttaa se, että hän asuu yksin. Hän ei pysty käymään kaupassa, hän ei saisi muutenkaan kantaa mitään. Hän tarvitsisi apua suihkussa käyntiin ja haavan hoitoon.

– Selästä tulee dreeni, joka kerää haavasta kudosnestettä. Jouduin sunnuntaina käymään päivystyksessä, kun dreeni meni tukkoon. Miksi Töölössä on nykyisin noin, että nopeasti kotiutetaan eikä ajatella, minkälaista potilaalla on kotipäässä.

HYKS:n Töölön sairaalasta vastaava toimialajohtaja Jarkko Pajarinen ei tunne tapauksen yksityiskohtia eikä pysty ottamana kantaa yksityiskohtiin.

Pajarinen sanoo yleisenä linjana, että sairaalassa pidetään potilasta niin kauan kuin se on lääketieteellisesti tarpeellista.

– Kenenkään ei ole hyvä olla sairaalassa tarpeettomasti, ja ihmiset haluavatkin kotiutua mahdollisimman nopeasti. Mutta eihän ketään ”väkisin pois heitetä”. Jos on syy olla sairaalassa osastohoidossa, silloin tietysti pidetään.

Pajarinen lisää, että sairaalassa oloaika perustuu potilaskohtaiseen arvioon. Hoitavat lääkärit arvioivat tilanteen.

Yleisiä linjauksia ei Pajarisen mukaan ole siihenkään, millä kulkuvälineellä potilas joutuu lähtemään sairaalasta.

– Me arvioimme asioita aina potilaskohtaisesti. Jos on kykenevä liikkumaan julkisilla, silloin suositaan niiden käyttöä.

Pajarinen lisää, että jos on lääketieteellinen syy, ettei pysty käyttämään julkisia, sairaala järjestää korvaavan kyydin.

– Variaatiota on siihen, miten kuljetus tapahtuu. Ulkomailta tuodaan potilaita vaikka lentäen Suomeen, Pajarinen viittaa.