Yle: Tässä talossa pyöri Suomen tunnetuin bordelli – työntekijöiden joukossa jopa lääkäreitä ja opettajia

Muuan paikallispoliitikko vieraili bordellissa sen alkuaikoina jopa kolme kertaa viikossa.

12.3.2017 15:59

Rahapulassa kärvisteleviä lääkäreitä, opettajia, sairaanhoitajia ja kotiäitejä kärrättiin 1990-luvun puolivälistä 2000-luvun alkuun bussilasteittain töihin Kotkan keskustassa sijainneeseen bordelliin. Asiasta kertoo Ylen julkaisema seikkaperäinen reportaasi.

Bordellia pyörittivät venäläinen nainen ja armenialainen mies, ja talon omisti paikallinen lakimies. Liike sijaitsi niin kutsutussa Punaisessa talossa, 25-huoneisessa punatiilisessä kerrostalossa Satamakadulla. Nykyään talossa on asuntoja.

Viikonloppuisin töissä saattoi olla yhtä aikaa jopa 20 naista. Suosiopiikki sijoittui Kotkan meripäivien aikaan, jolloin asiakkaita oli joskus jonoksi asti, Yle kertoo.

Yksi vakioasiakkaista oli paikallinen kuntapoliitikko. Hän asioi bordellissa alkuaikoina jopa kolmena päivänä viikossa, kuljetti seksityöläisiä Suomen ja Venäjän välillä ja oli poliisin avaintodistaja, kun liiketoiminta vihdoin saatiin loppumaan.

Suurin osa seksityöläisistä värvättiin Pietarista

Kotkalainen lakimies osti Ylen mukaan talon yrityksensä nimiin 1980-luvulla ja suunnitteli sen saneeraamista arvoasunnoiksi. Talouslama kuitenkin tuli suunnitelman tielle. Pahasti velkaantunut juristi vuokrasi talon armenialaismiehelle, joka ryhtyi pyörittämään siellä bordellia venäläisen naisen kanssa.

Itärajan takaa, tavallisesti Pietarista, bordelliin houkuteltiin seksityöläisiksi muun muassa lääkäreitä, opettajia, sairaanhoitajia ja kotiäitejä. Vaatimuksena oli noin 20–30 vuoden ikä ja lojaalius työnantajan toiminnalle. Bordellin venäläinen johtaja järjesti työntekijöille koulutuksen omistamassaan ruokakaupassa Pietarissa: heidät opetettiin valehtelemaan rajaviranomaisille.

Kaikki eivät olleet mukana vapaasta tahdostaan. IS kertoi 2. toukokuuta 1997 kahdesta venäläisturistista, jotka olivat tulleet Kotkaan ostosreissulle. Heidän järkytyksekseen matkapakettiin kuulunut ”hotelli” olikin bordelli, jonne he päätyivät prostituoitujen joukkoon.

Kun naiset eivät suostuneet työhön, bordellin järjestyksenvalvojat uhkasivat heitä väkivallalla ja telkeämisellä lukkojen taa.

Hotellin luonne paljastui Vikalle ja Natalialle kaikessa raadollisuudessaan. [...] Tytöt pakenivat Punaisesta talosta. Kaksi miestä juoksi heidän peräänsä. Karkurit onnistuivat piilottautumaan. He jatkoivat hetken päästä pakoa kaupungin keskustaan”, IS kertoi.

Lopulta Vika ja Natalia onnistuivat pelastautumaan paikallisen naisen luo ja palaamaan bussilla Pietariin.

”Kaikki tiesivät, että talossa myytiin ja ostettiin seksiä”

Bordelli pyöri Punaisessa talossa 1996–2002. Apulaispoliisipäällikkö Keijo Kolsi kertoo Ylelle, että seksikauppaan puuttuminen oli poliisille suuri haaste. Kaupunkilaiset eivät ymmärtäneet, miksei poliisi kyennyt toimimaan asiassa tehokkaammin.

Vaikka talon omistanut lakimies, armenialainen vuokralainen ja taloa vahtinut suomalainen järjestysmies saivat jo 1998 sakkotuomion parituksesta, talon toiminta jatkui, eikä sen venäläistä vuokralaista saatu narautettua.

– Kaikki tiesivät, että talossa myytiin ja ostettiin seksiä, mutta poliisilla ei ollut eväitä katkaista sitä. Seksin ostaminen tai myynti omasta tahdosta ei ollut rikos, jos sen takana ei ollut paritusta, Kolsi selventää Ylen haastattelussa.

Venäläisnainen tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen Kotkan käräjäoikeudessa 1. heinäkuuta 2002.

IS uutisoi 11. kesäkuuta 1998, että Kotkan rikospoliisi kuulusteli kolmeakymmentä bordellin asiakasta todistajina. Miehikkäläläinen yrittäjä oli poliisin mukaan tarjonnut visiittinsä syyksi kipeää polveaan.

– Menin sinne tapaamaan erästä tuttavaani, Tatjanaa. Hän on ammatiltaan lääkäri taikka sairaanhoitaja. Halusin näyttää hänelle polveani, jossa oli jokin vamma, mies selosti.

Lopulta naiset alettiin tunnistaa rajalla ja heidän kuljettamisensa kävi yhä hankalammaksi. Poliisi alkoi epäillä heitä myös huumeiden salakuljetuksesta ja pääsi kuuntelemaan heidän puhelujaan. Armenialainen vuokralainen murhattiin Pietarissa ja venäläinen vuokralainen saatiin kiinni loppiaisaattona 2002, kun hän oli tulossa Punaiseen taloon hakemaan 120 000 markan käteisvarantoja.

Suomen tunnetuin bordelli, Kotkan punainen talo, on hiljentynyt. [...] Kotkan poliisi poimi loppiaisratsian yhteydessä punaisesta talosta kaikkiaan kahdeksan venäläistä prostituoitua”, Ilta-Sanomat kertoi 16. tammikuuta 2002.

Venäläisnaisen ja armenialaismiehen todettiin tienanneen prostituutiolla yli kolme miljoonaa euroa. Nainen joutui parituksesta vankilaan kolmeksi vuodeksi. Aluksi talon omistanut lakimies sai puolitoista vuotta vankeutta ja järjestysmies vuoden.

Rakennuksen omistaja oli vuokrannut 25 huoneen kerrostalonsa majoitustoimintaa varten. Rakennuksessa kuitenkin harrastettiin vajaan viiden vuoden ajan laajamittaista prostituutiota. Korkein oikeus katsoi, että vaikka omistaja ei osallistunut parituksen järjestelyihin, hänen on täytynyt tietää siitä”, IS kirjoitti 9. helmikuuta 2005, kun lakimies sai lopullisen tuomionsa, vuoden vankeutta.

Apulaispoliisipäällikkö Keijo Kolsi huomauttaa Ylelle, että vaikka Punainen talo oli bordelleista tunnetuin, ei venäläisten naisten parittaminen ollut 1990-luvun lamavuosina Suomessa harvinaista muuallakaan. Nykyään prostituutio on enemmän piilossa, netissä.

– Se oli varsin arkinen ilmiö silloin. Punainen talo ei perustoiminnaltaan eronnut muista, mutta muualla tutkinta ei edennyt samaan mittakaavaan.

Ylen laajan artikkelin Punaisesta talosta voi lukea täällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?