Poliisiylijohtaja: Trollit ovat ottaneet poliisin tähtäimiinsä – ”Yrittävät kaikin tavoin häiritä viranomaisia”

Jos Suomeen tulisi aseellisia tunnuksettomia joukkoja, poliisipartio olisi heitä ensimmäisenä vastassa, muistuttaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

10.3.2017 21:12

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen julkaisi perjantaina arvoituksellisen Twitter-viestin.

”Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden jako on kadonnut. Etulinjassa väijyvät trollit, jotka ovat ottaneet tähtäimeen myös suomalaisen poliisin.”

Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden jako on kadonnut.Etulinjassa väijyvät trollit,jotka ovat ottaneet tähtäimeen myös suomalaisen poliisin— Poliisiylijohtaja (@SJKolehmainen) 10. maaliskuuta 2017

Kolehmainen selvittää Ilta-Sanomille, että hän halusi Twitter-viestillään tuoda julki turvallisuusympäristön muuttumisen. Nykyisessä kyber- ja hybridiympäristössä poliisia vastassa ovat kasvottomat trollit.

Trollit levittävät valeuutisia. Ne haluavat hämmentää ja saada aikaa epäjärjestystä.

– Poliisi on yksi yhteiskunnan tukipilareista ja vastaa siitä, että yleinen turvallisuus yhteiskunnassa säilyy. Trollit yrittävät kaikin tavoin häiritä viranomaisia.

– Mitkä ovat perimmäiset motiivit, sitä saa arvailla. Onko organisoitua järjestäytynyttä rikollisuutta, onko valtiollisia toimijoita vai yksittäisiä idealisteja.

 Mitkä ovat perimmäiset motiivit, sitä saa arvailla. Onko organisoitua järjestäytynyttä rikollisuutta, onko valtiollisia toimijoita vai yksittäisiä idealisteja.

Kolehmainen ottaa esimerkiksi Imatran ampumatapauksen, jossa mies ampui kolme naista ravintolan ovelle.

– Sosiaalisessa mediassa levisi nopeasti huhu, että 23-vuotias kapteeni Suomen armeijasta on tappanut kolme venäläistä naista.

Toinen esimerkki on Helsingin Siilitien liikenneonnettomuus, jossa autoilija sai sairauskohtauksen ja ajautui väkijoukkoon.

– Hetkeä aikaisemmin oli ollut Berliinin tapaus, jossa kuorma-auto ajoi väkijoukkoon. Heti oli netissä, että Siilitiellä on tapahtunut terrori-isku.

Poliisin työtä on Kolehmaisen mukaan muuttanut se, että nykyisessä maailmassa ei enää voida erottaa sisäistä ja ulkoista turvallisuutta. Hän viittaa viimeaikaisiin tapahtumiin Georgiassa, Krimillä ja Ukrainassa.

Kolehmainen sanoo, että enää ei ole perinteisiä rintamia. Maan sisällä sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden raja on hämärtynyt.

– Jos meille tulisi aseellisia tunnuksettomia joukkoja, kansalaiset soittaisivat silloin hälytyskeskukseen ja hälytyskeskus antaisi tehtävän tietysti poliisille. Poliisi on töissä 24 tuntia seitsemänä päivänä viikossa.

Kolehmaisen mukaan trollit ja kyberhyökkäykset ovat johtaneet poliisin työn muuttumisen. Poliisille entistä tärkeämpää on julkaista nopeasti oikeaa tietoa niin, etteivät väärät huhut lähde laajenemaan.

– Hybridivaikuttamisen vastatoimenpiteet edellyttävät äärimmäisen suurta nopeutta. Tärkeää on valeuutisen tunnistaminen ja oikeilla tiedoilla valeuutisten kumoaminen.

Valeuutisten torppaaminen vaatii poliisilta 24/7-valmiutta ja herkkää korvaa. Kolehmaisen mukaan äärimmäisen tärkeää on, että viranomainen mahdollisimman nopeasti oikaisee väärät uutiset.

– Imatran tapauksessa me oikaisimme väärät tiedot todella nopeasti. Ensinnäkin, ei ole mahdollista, että Suomen armeijassa on 23-vuotiasta kapteenia. Ja sitten, että kysymyksessä ei ollut kolme venäläistä henkilöä. Uhrit olivat kantasuomalaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?