Professori kummastelee: Turvapaikanhakija tuomittiin 10-vuotiaan tytön törkeästä hyväksikäytöstä, muttei raiskauksesta

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 22-vuotiaan Juusuf Muhamed Abbudinin vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syyte törkeästä raiskauksesta hylättiin.

Miestä syytettiin myös törkeästä raiskauksesta, mutta Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

10.3.2017 19:55

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomio puhuttaa. Oikeus tuomitsi perjantaina turvapaikanhakija Juusuf Muhamed Abbudinin kolmen vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhri oli kymmenvuotias tyttö.

Oikeuden mukaan mies oli ollut niin oraalisessa kuin vaginaalisessa sukupuoliyhteydessä uhrin kanssa. Hän oli myös lähettänyt tytölle seksuaalissävytteisiä viestejä. Teot tapahtuivat viime vuoden syksyllä. Tuomitun taustasta turvapaikanhakijana kertoi poliisi aiemmin.

Miestä syytettiin myös törkeästä raiskauksesta, mutta oikeus hylkäsi syytteen. Oikeuden mukaan siitä ei ollut näyttöä, että sukupuoliyhteydet olisivat tapahtuneet pakottamalla.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen hämmästelee STT:lle oikeuden päätöstä.

– Kyllä 10-vuotias on ainakin ikänsä puolesta kykenemätön muodostamaan omaa tahtoaan.

Tolvanen muistuttaa, että väkivallan lisäksi raiskauspykälässä huomioidaan myös se, jos uhri on avuttoman tilan vuoksi kykenemätön puolustamaan itseään.

Tolvanen ja sekä MTV:n haastattelema rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen ovat molemmat sitä mieltä, että ratkaisu pitäisi viedä korkeampiin oikeusasteisiin.

Näin syyttäjä perustelee

Rikoslain mukaan raiskaukseen syyllistyy, jos pakottaa sukupuoliyhteyteen väkivallalla tai sen uhalla. Pykälän toisen momentin mukaan raiskauksesta tuomitaan, jos käyttää hyväkseen toisen tiedottomuutta, sairautta, vammaisuutta, pelkotilaa tai muuta avutonta tilaa.

Pirkanmaan käräjäoikeuden kihlakunnansyyttäjä Leena Koivuniemi sanoo, että syyte törkeästä raiskauksesta perustui väkivallan tai sen uhan käyttöön. Kun näyttöä ei ollut, syyte hylättiin.

– Minähän en ole lähtenyt syyttämään törkeästä raiskauksesta sillä perusteella, että siinä olisi avuttoman tilan hyväksikäyttö. Katson, että avuttoman tilan hyväksikäyttö ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ovat yksi yhteen.

”Ollaan varmaan vähän eri mieltä”

Koivuniemen mukaan seksin harrastaminen ja sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan lapsen kanssa on rangaistavaa nimenomaan siksi, ettei lapsi pysty päättämään asiasta nuoren ikänsä vuoksi.

Sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan lapsen kanssa ei hänen mielestään automaattisesti tarkoita raiskausta.

– Tämä on vähän semmoinen kysymys, josta ollaan varmaan vähän eri mieltä. Tämä on minun näkemykseni, millä lähdin syyttämään.

Koivuniemi ei vielä osaa sanoa, tuleeko hän syyttäjänä valittamaan käräjäoikeuden tuomiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?