KRP teki virheen – murhasta tuomittu vapautui uudella oikeuskierroksella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KRP teki virheen – murhasta tuomittu vapautui uudella oikeuskierroksella

Keskusrikospoliisin virhe teki tyhjäksi syyttäjän vaatimuksen saada ns. Kivetyn murhasta epäilty elinkautiseen vankeuteen. Korkeimman oikeuden takaisin alioikeuteen palauttama syyte kaatui Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Keskusrikospoliisin talo Vantaan Jokiniemessä.­

9.3.2017 13:07

Aiemmalla oikeuskierroksella sekä käräjäoikeus että Vaasan hovioikeus tuomitsi nyt 46-vuotiaan äänekoskelaismiehen tammikuussa 2013 tapahtuneesta, huumevelkoihin liittyneestä murhasta elinkautiseen. Mies ehti olla vankeudessa liki 3,5 vuotta ennen torstaista vapautumistaan.

Alioikeuksien aiemmat langettavat tuomiot perustuivat osin KRP:n rikosylikonstaapelin todistukseen. Rikosylikonstaapeli kertoi vastaajan tunnustaneen hänelle tekonsa epävirallisessa puhuttelussa Vantaan poliisivankilassa.

Murhasta tuomittu valitti tuomiostaan Korkeimpaan oikeuteen. KKO katsoi, että puhuttelun käyttö todistelussa rikkoi vastaajan itsekriminointisuojaa, sillä tuomioon vaikuttanut puhuttaminen tapahtui esitutkintalain vastaisesti varsinaisten kuulustelutilaisuuksien ulkopuolella.

Miehellä ei ollut mahdollista käyttää puhuttelussa avustajaa. KKO korosti myös, että mies oli puhutteluiden aikaan erityisen haavoittuvassa mielentilassa.

KKO:n mukaan itsekriminointisuojan loukkaus oli vakava ja vaaransi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin.

Nyt vapautetun miehen asianajaja Tero Lakka pitää käräjäoikeuden ratkaisua merkittävänä ja vertaa prosessia harvinaisuudessaan Anneli Auerin oikeudenkäyntiin.

– Järisyttävä tuomio ja päätöksenä iso, Lakka kuvaa.

Lakka korostaa syytetyn itsekriminointisuojaa ja oikeutta käyttää avustajaa.

– Prosessi osoittaa, että syytetyn oikeusturva toimii. Olen tyytyväinen siihen, että päämieheni on saanut nyt oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin.

Itse henkirikos on siis jälleen avoin. Uhri oli 31-vuotias äänekoskelaismies, jota ammuttiin lähietäisyydeltä kahdesti selkään syrjäisen metsäautotien varrella. Tekoa kuvattiin teloituksenomaiseksi.

Uhrilla oli huumevelkaa kolmannelle henkilölle. Velkoja tuomittiin ensimmäisellä käräjäkierroksella viideksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen yllytyksestä törkeään pahoinpitelyyn. Tämä tuomio on lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?