Kotimaa

Pikkukunnat saivat 10000 eurolla kolme sanaa – nyt puhuu kuntastrategioita myyvä Palikkapeli-konsultti: ”Aina joku ärsyyntyy”

Julkaistu:

Idea perustuu tieteelliseen tutkimukseen, sanoo yrityksen muutos- ja oppimisvalmentaja.
Kainuulaista Hyrynsalmen kuntaa konsultoineen Kissconsulting Oy:n muutos- ja oppimisvalmentaja Tuomo Loukomies kertoo nyt, mistä oli kysymys kuuluisassa Palikkapelissä.

– Se on icebreaker, Loukomies selittää.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina Hyrynsalmen ostaneen Kissconsultingilta strategian ja ajatusmallin. Strategiaa etsittiin ja kirkastettiin työpajoissa, joihin osallistuivat kunnan työntekijät, johtoryhmä ja valtuusto.

Se saatiin lopulta puristettua kolmeen sanaan: ideoi, keskustele, toimeenpane.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eräs kunnan työntekijä kertoi naurukuoleman uhanneen, kun hän joutui työpajan ryhmätyössä rakentamaan vaikeamman kautta erimuotoisista palikoista kuviota. Työntekijä luonnehti kokemusta farssiksi, huuhentaaliksi, lapselliseksi ja alkeelliseksi.

– Ihan satuolentoja, työntekijä tiivisti konsultit.

Palikkapeliä Kissconsulting Oy:n toimitusjohtajan Maarika Mauryn kanssa ohjannut muutos- ja oppimisvalmentaja Loukomies suhtautuu kritiikkiin suurpiirteisesti.

– Aina joku ärsyyntyy, mutta kokonaiskuvassa ihmiset olivat hirmuisen tyytyväisiä ja saimme heiltä valmentajien innostamiskyvystä kouluarvosanan 9.26.

 

Se on icebreaker.

Loukomiehen mukaan palikkapelissä ihmiset rentoutetaan vastaanottavaisiksi, kykeneväisiksi kommunikaatioon ja palautteen antamiseen, sekä suhtautumaan myönteisesti ideoimiseen ja palautteen saamiseen.

– Sen osuus oli koko päivän, tai toisilla puolen päivän, koulutuksesta puolisen tuntia.

Kissconsultingille rinnakkainen Kiss Publishing julkaisi viime viikolla kirjan Kunnat kuntoon, jossa Maury, Loukomies ja senior adviser Aija Bärlund antavat eväitä toimivaan kuntastrategiaan ja kuntatoiminnan terästämiseen.

– Tämä meidän yksinkertaisuuden idea perustuu tieteelliseen tutkimukseen, Loukomies viittaa Mauryn parhaillaan Vaasan yliopistolle laatimaan väitöskirjaan.

– Se, että lopputulos on yksinkertainen ei tarkoita, että prosessi olisi yksinkertainen. Nykyisin viestit ovat usein niin monimutkaisia, että ihmiset eivät muista tai tunne niitä tai sotkevat ne.

Kissconsulting on tullut tunnetuksi kolmen sanan kuntastrategioista.

– Oikeastaan ne ovat arvoja, Loukomies miettii.

Kunnat kuntoon -kirjan mukaan strategialla voidaan tarkoittaa myös missiota tai visiota. Yhtä kaikki, strategia pitää olla kirkkaana mielessä, jotta siitä olisi hyötyä.

– Valmennamme kuntien työntekijöitä tuntemaan päämäärät ja tavoitetilat, joita kohti ollaan menossa, Loukomies kertoo.

– Oikeaa painopisteiden määrää ei ole, mutta pitää muistaa, että jokainen uusi syö tilaa edelliseltä, Maury lisää.

 

Hinnoittelussa on vaikea eritellä, mikä on kirkastuksen hinta, mikä muuta prosessia.

Savitaipaleen kiss-strategian eli ”salaisuuden” kolme sanaa olivat Sydämellä, sovussa, sisulla.

Hyrynsalmella se oli Ideoi, keskustele, toimeenpane.

Kumpikin maksoi Kissconsultingille strategiatyöstä reilut 10 000 euroa.

– Hinnoittelussa on vaikea eritellä, mikä on kirkastuksen hinta, mikä muuta prosessia, Maury sanoo.

Lempäälä on kertonut kunnan oman työn roolin olleen suurempi ja konsultin viestinkirkastuksen osuudeksi tuli siksi vain 1 440 euroa. Silläkin sai kolme, jopa neljä, sanaa: Ideat, yhteistyö, lupa tehdä.

Kisskonsultti Loukomies, miten tiivistäisit tämän haastattelun viestin:

– Yksinkertainen toimii ja se on vietävissä käytäntöön. Pelillisyys toimii prosessissa hyvänä oivalluttajana ja innostuttajana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt