Näin kahta poikaoppilastaan törkeästi hyväksikäyttänyt naisopettaja paljastui - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin kahta poikaoppilastaan törkeästi hyväksikäyttänyt naisopettaja paljastui

Toisen uhrin hyväksikäyttö päättyi toukokuussa 2016 siihen, kun poliisi otti naisopettajan kiinni ensimmäiseen uhriin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäiltynä. Hovioikeus luonnehti naisen toimintaa ”häikäilemättömäksi”.

8.3.2017 13:04

Poliisi pääsi kahta poikaoppilastaan törkeästi hyväksikäyttäneen musiikinopettajan Pia Riitta Canthin, 40, jäljille, kun hänen ensimmäinen uhrinsa havahtui tilanteeseen pari vuotta hyväksikäytön päättymisen jälkeen. Poika haki apua teon aiheuttamaan psyykkiseen oireiluunsa. Poika kertoi suhteestaan opettajaansa ja häntä auttaneet viranomaiset tekivät asiasta rikosilmoituksen keväällä 2016.

Tuolloin opettajalla oli ollut jo pitkään toinen uhri, tekojen alussa 12-vuotias poika. Hyväksikäyttö tähän poikaan päättyi toukokuussa 2016, kun poliisi otti opettajan kiinni ensimmäiseen uhriin kohdistuneesta seksuaalirikoksesta epäiltynä.

Helsingin hovioikeudessa esitettiin todisteina opettajan ja ensimmäisen uhrin viestittelyä. Yhden päivän aikana viestejä saattoi olla satoja. Osa oli neutraaleja, mutta osa seksuaalissävytteisiä. Osassa viesteissä opettaja ilmaisi pelkonsa kiinni joutumisesta ja siitä, että hän joutuu vankilaan, jos hänen ja uhrin suhde tulee julki. Opettaja lähetti pojalle myös kaksi seksuaalista kuvaa itsestään.

Ensimmäinen uhri oli tekojen aikana 13-15-vuotias ja opettaja 35-37-vuotias. Sukupuoliyhteydet alkoivat uhrin ollessa 13-vuotias. Uhri kertoi saaneensa opettajalta huomiota ja kokeneensa olleensa erityisessä asemassa. Suhde eteni hovioikeuden mukaan vähitellen seksuaaliseen kanssakäymiseen. Hyväksikäyttö tapahtui koulun ja kouluajan ulkopuolella.

Vajaa puolitoista vuotta ensimmäisen hyväksikäytön jälkeen opettaja aloitti toisen pojan hyväksikäytön. Poika oli tekoaikana 12-13-vuotias ja opettaja 38-39-vuotias. Myös tässä tapauksessa opettajan ja uhrin välillä oli runsaasti seksuaalissävytteistä viestittelyä. Hovioikeuden mukaan esimerkiksi viesti, jossa keskustellaan puhtaista lakanoista ja treenaamisesta liittyi nimenomaisesti seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Opettajan ja tekoaikaan 12-13-vuotiaan pojan viestittelystä ilmeni, että opettaja oli kertonut pojalle tehneensä heidän suhteessaan väärin ja että hän joutuisi tekojensa johdosta vankilaan.

Molemmissa tapauksissa opettaja siirsi hovioikeuden mukaan vastuuta teoista uhreille.

Tekojen ilmitulon jälkeen poika oli huoltajansa mukaan sulkeutunut ja joutunut käymään terapiassa.

Opettajan esimiehenä toiminut rehtori kertoi oikeudessa, että hän oli kolmena eri kertana keskustellut opettajan kanssa, ettei oppilaiden kanssa saisi olla kaverillisia suhteita. Nämä keskustelut käytiin sen jälkeen, kun eräs äiti oli nähnyt opettajan pojalleen lähettämän viestin ja pitäneensä tätä sopimattomana ja ilmoitti asiasta rehtorille. Myös apulaisrehtori oli keskustellut naisopettajan kanssa siitä, että oppilaisiin tulee pitää riittävää etäisyyttä.

Näistä keskusteluista huolimatta naisopettaja solmi erittäin läheiset suhteet kahteen uhriinsa, vaikka oli ennen tekoja ja myös tekojen aikana keskustellut esimiestensä kanssa siitä, että oppilaisiin tulee pitää riittävää etäisyyttä.

Hovioikeuden mukaan nainen toimi ”häikäilemättömästi” Sitä osoitti hovioikeuden mukaan hyväksikäyttöjen pitkä kesto, tekojen vahingollisuus uhreille ja se, että opettaja jatkoi tekoaan vaikka häntä oli kolmena eri kertana kehotettu pitämään riittävää etäisyyttä oppilaisiin.

Opettaja pidätettiin virasta, kun koulu sai tiedon poliisilta rikosepäilystä. Opettaja tuomittiin menettämään virkansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?