Naisopettaja hyväksikäytti alaikäisiä poikaoppilaita törkeästi – hovioikeus korotti vankeusrangaistusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Naisopettaja hyväksikäytti alaikäisiä poikaoppilaita törkeästi – hovioikeus korotti vankeusrangaistusta

Musiikinopettaja käytti hyväkseen kahta oppilaanaan ollutta poikaa. Uhrit olivat tekojen alussa 12-13-vuotiaita.

8.3.2017 10:30 | Päivitetty 8.3.2017 11:58

Helsingin hovioikeus korotti keskiviikkona Vantaalla musiikinopettajana toimineen Pia Riitta Canthin, 40, vankeusrangaistusta oppilaisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Helsingin hovioikeus tuomitsi Canthin viiden vuoden vankeusrangaistukseen kahteen oppilaaseen kohdistuneista törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut Canthin kolmen vuoden kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen. Opettaja tuomittiin menettämään opettajan virkansa.

Canth käytti seksuaalisesti hyväksi kahta oppilaanaan ollutta poikaa. Ensimmäinen hyväksikäyttöteko oli tapahtunut vuosina 2012–2013 ja toiseen oppilaaseen kohdistunut teko vuosina 2015–2016.

Ensimmäisessä teossa Canth oli luonut luottamuksellisen suhteen tekoaikana 13–15-vuotiaaseen oppilaanaan olleeseen poikaan ja kanssakäymiseen oli sisältynyt seksuaalissävytteisiä viestejä, tyydyttämistä, suuseksiä sekä yhdyntöjä 20 kertaa.

Seksuaalinen kanssakäyminen ja sukupuoliyhteydet olivat tapahtuneet noin yhden vuoden kahdeksan kuukauden ajanjakson aikana. Opettaja oli seksuaalisen kanssakäymisen tarkoituksessa tavannut poikaa kouluajan ulkopuolella ja he olivat myös joinakin öinä yöpyneet yhdessä, jolloin sukupuoliyhteydet olivat pääosin tapahtuneet.

Myös toisessa teossa opettaja oli luonut luottamuksellisen suhteen tekoaikana 12–13-vuotiaaseen oppilaana olleeseen poikaan. Hyväksikäytössä oli kyse mm. seksuaalissävytteisistä viesteistä ja koskettelusta. Tämäkin poika oli yöpynyt yhden viikon ajan opettajan luona sekä viettänyt viikonloppuja opettajan luona.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että opettaja oli syyllistynyt kahteen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja opettajan asemastaan johtuen myös kahteen seksuaaliseen hyväksikäyttöön sekä törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen. Syyttäjä ja toinen oppilaista vaativat hovioikeudessa käräjäoikeuden tuomitseman rangaistuksen korottamista ja opettaja puolestaan vaati rangaistuksen alentamista.

Hovioikeuden mukaan rangaistusta ei tullut lieventää tapaukseen liittyneen julkisuuden, opettajan maksettavaksi tuomittujen vahingonkorvausten tai viran menettämisen johdosta, koska nämä seuraukset olivat tyypillisiä ja ennakoitavia tämänkaltaiseen rikokseen liittyviä seurauksia.

Hovioikeus korotti opettajan maksettavaksi tuomittuja korvauksia toisen oppilaan osalta. Käräjäoikeus oli tuominnut korvausta kärsimyksestä 13 000 euroa ja tämä korotettiin 20 000 euroksi ja tilapäisestä psyykkisestä haitasta käräjäoikeuden tuomitsema 5 000 euron korvaus korotettiin 9 000 euroksi. Toisen oppilaan kohdalla 10 000 euron korvaus pysyi hovioikeudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?