Kotimaa

TE-toimiston ehdotus vei työttömältä Hennalta yöunet – ”Kotona minulle vasta selvisi, mitä se tarkoittaa”

Julkaistu:

Moni IS:n haastattelemista työttömistä kokee, ettei työllistämispalveluista ole työn saamisen kannalta apua.
Moni pitkäaikaistyötön tutustuu työttömyytensä aikana erilaisiin työllistämispalveluihin.

Moni IS:n haastattelemista työttömistä kuitenkin kokee ne varsinaisen päämäärän eli työn saamisen kannalta turhiksi.

Pitkäaikaistyötön ”Henna” kertoo kokevansa TE-toimiston jatkuvat yhteydenotot myös ahdistaviksi.

– Työtarjoukset olisivat asia erikseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

TE-toimiston työntekijä keksi, että minun pitäisi päästä ammatilliseen kuntoutukseen.

Henna sai joulukuussa kaksi tunnin puhelua ja tammikuussa postitse kutsun sosiaaliohjaajalle mahdollisen kuntoutustarpeen arviointia varten.

– Soitin sosiaaliohjaajalle, että kuntoutustarpeen arvioinnille ei ole tarvetta, ja hän totesi, ettei minun tarvitse tulla. Seuraavaksi tuli aika sosiaaliohjaajalle ja TE-toimiston työntekijälle yhdessä, Henna kertoo.

Tapaamisessa Henna ehdotti, että hän jatko-opiskelisi alansa ammattitutkinnon.

– Tämä ei käynyt. Mutta TE-toimiston työntekijä keksi, että minun pitäisi päästä ammatilliseen kuntoutukseen.

Vasta kotona Hennalle selvisi, mitä neljän kuukauden kurssi tarkoittaa.

– Kotona minulle vasta selvisi mitä se tarkoittaa. Jotain perustaitoja, kuten terveellistä ruokaa, joita en varmaan osaa näin kahden lapsen äitinä.

– On todella ahdistavaa, kun TE-toimisto on koko ajan yhteydessä. Ja toisaalta tiedän työttömiä, joihin ei kukaan ota yhteyttä. Koko ajan kiristetään tapaamisiin sillä uhalla, että menetän työttömyysetuuteni. En ole hakenut turhille kursseille, enkä tarvitse holhoamista.

 

Minua ahdistaa työkkärin jatkuva ahdistelu. Työtarjoukset olisivat asia erikseen.

Henna kertoo viime aikoina stressanneensa yötä päivää siitä, mihin TE-toimisto hänet seuraavaksi mahtaa patistaa.

– Olen aktiivinen. Joka päivä etsin työpaikkoja, olen laittanut avoimia hakemuksia ja etsinyt oppisopimuspaikkoja ja jopa orjatyöpaikkoja eli työkokeilupaikkoja. Olen miettinyt itselleni sopivia koulutuksiakin.

– Minua ahdistaa työkkärin jatkuva ahdistelu. Työtarjoukset olisivat asia erikseen.

”On pakko osallistua tai päätyy päivärahakarenssiin”

Samansuuntaisia kokemuksia on pitkäaikaistyöttömällä ”Ilkalla”.

– Työkkäri pyöritti minua viime vuonna ainakin neljässä eri infossa, jossa kerrottiin ulkopuolisista palveluista. Ensimmäisessä henkilö sai bonuksen siitä, jos sai työttömän töihin. Aika pian tuli selväksi, että hänellä ei ole minulle mitään tarjottavaa, koska kukaan ei palkkaa pitkäaikaistyötöntä.

 

Todellisuudessa ilmoitukseni oli lukenut vain kaksi henkilöä näinä vuosina.

Seuraavaksi Ilkka kokeili kaupungin tarjoamia työllistämispalveluita.

– Heille sentään bonusta siitä, että he heti sanoivat haluavansa etsiä minulle töitä, jossa itse viihtyisin. Se on lause, jota ei voisi kuvitellakaan kuulevansa työkkärissä. Töitä ei ole kuitenkaan löytynyt.

Myös työtön Jaana päätyi loppuvuodesta työllisyyttä parantavaan prosessiin, jonka vetäjänä oli julkisrahoitteisia koulutus-, valmennus- ja ohjauspalveluja koko Suomen laajuisesti tarjoava valmennuskeskus.

– Tämä projekti sitoi valtavasti voimavaroja itseltäni. Tuotteet, joita he tarjosivat, olivat lähinnä CV:n tekemistä ja viikoittaista kontaktia minuun. Työntekijä kertoi, että he rahastavat kerralta 80 euroa.

Jaana tapasi valmennuksessa muitakin vastaavassa tilanteessa olevia korkeasti koulutettuja.

– Heidän tilanteensa oli surkea. Pakko on osallistua, ja jos siitä kieltäytyy, päätyy kolmen kuukauden päivärahakarenssiin. Minä sain vaihdettua omani kolmen kuukauden jaksoon toisen palveluntuottajan kanssa, mutta kaikkia ei varmasti onnista.

”Ilmoitukseni oli lukenut vain kaksi henkilöä”

Kuljetusalalla työskennellyt Pasi Gröhn on ollut pääosin työttömänä kohta kaksi vuotta. Hän on saanut pieniä kesälomatuurauksia, mutta ei pidempiaikaista työpaikkaa.

– Kerran TE-toimiston virkailija sanoi, että laadi itsestäsi, koulutuksistasi ja työpaikoistasi kuvaus TE-toimiston sivustolle, että työnantajat käyvät siellä näitä ilmoituksia lukemassa.

– Todellisuudessa ilmoitukseni oli lukenut vain kaksi henkilöä näinä vuosina. Että eivätpä paljon taida kuljetusfirmojen herrat näitä ilmoituksia lueskella, toimeentulon kanssa kamppaileva Gröhn harmittelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt